Osvěžující okurka- zeleninová královna léta

Okurky jsou oblíbenou zeleninou, která se často používá ve salátech, nakládá se do octa a také slouží jako osvěžující přísada do různých nápojů. Jsou známé svou chutí, vysokým obsahem vody a jednoduchostí pěstování. V dnešním článku se podíváme na zajímavosti a fakta o této zelenině, na nejčastější zpracování a také na její historii. 

Zajímavosti, fakta a rekordy

Okurky jsou rychle rostoucí rostlinou. Za ideálních podmínek mohou vyklíčit a dorůst do velikosti vhodné pro sklizeň během 50 až 70 dní.

Při pěstování požadují celkem dost vody – Okurky jsou totiž téměř ze 95 % složeny z vody, což z nich činí osvěžující potravinu, ideální zejména v letních měsících.

Salátové okurky jsou obvykle delší a válcovité, zatímco nakládací okurky a tzv. svačinky  jsou kratší a nakladačky k tomu mají i kulatější tvar. Během pěstování můžete využít různých forem, které nasadíte na malé plody a plod potom co vyroste bude mít podobu daného tvaru – hvězda, srdíčko, atd. Zatímco u nakladaček trháme okurky ne moc velké, aby se daly snadno zavařit a neměli v sobě velká semínka. U salátovek čekáme až nám narostou velké, avšak pozor aby nezačali tvořit semínka, žloutnout a hořknout.

Věděli jste, že největší okurka, která byla kdy zaznamenána, měřila neuvěřitelných 1,13 metru?

Jak na pěstování?

Rostliny okurek lze pěstovat jak v zahradách, tak i v květináčích na balkoně. Vyžadují dostatek slunečního světla, výživné půdy a pravidelné zálivky.

Okurky lze pěstovat ze semen nebo zakoupit mladé sazenice. Sazenice mají výhodu rychlejšího růstu.

Doporučuje se pěstovat okurky v horizontálních řadách nebo na plotě, aby se zvýšila podpěra rostlin a zlepšila jejich vzdušnost.

Důležitou součástí pěstování okurek je také správné hnojení, zejména přidávání dusíku, fosforu a draslíku.

Historie okurek

Okurky jsou původem ze severní Indie a již tisíce let jsou pěstovány v oblasti Středomoří.

Do Evropy byly okurky přivezeny Araby během středověku a rychle získaly popularitu.

V 16. století byly okurky přivezeny do Ameriky evropskými osadníky.

První zmínka o okurkách jako o potravině pochází ze starověkého Egypta, kde byly popisovány v papyrech jako lahodná zelenina.

Proč je zařadit (nejen) do jídelníčku?

Okurky mají nízký obsah kalorií. Pokud sledujete svou hmotnost nebo se snažíte zhubnout, mohou okurky být skvělým doplňkem stravy. Obsahují také vlákninu, která napomáhá regulovat trávení a může pomoci při prevenci zácpy.

Kromě toho okurky obsahují některé živiny, jako jsou vitamíny C, K a A, hořčík, draslík a antioxidanty. Tyto živiny mají příznivý vliv na zdraví a mohou podporovat imunitu, zdraví kostí, zrak a srdečně-cévní systém.

Okurky mají také výhody pro pokožku. Díky obsahu křemičitého oxidu mohou pomáhat při odstraňování odumřelých kožních buněk a zlepšovat texturu pleti. Okurkové plátky lze také použít k ošetření podrážděné nebo spálené pokožky, protože mají chladivý a zklidňující účinek.

Při přípravě okurkového salátu můžete část okurek oloupat a použít je při péči o pleť. Okurky jsou známé svými osvěžujícími a zklidňujícími vlastnostmi, a proto jsou často používány v péči o pleť. Jednoduše nakrájíme okurku na tenké plátky (nebo použijeme právě ty slupky) a aplikujte je na obličej nebo si vyrobte šťávu z okurek a použijte ji jako tonikum.

Kulaté plátky okurek lze použít k redukci otoků a únavy očí. Stačí si na několik minut položit plátky okurek na uzavřená víčka. Okurkové plátky pomáhají odstraňovat otoky a osvěžují oční okolí.

 

G&G Nakládané okurky v kořeněném nálevu 670g 

 

Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. Najdete tam například: 

  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz