Jak správně pečovat o lednici – 2. díl

V předchozím článku jsem se podívali jak odmrazit mrazák, jak snížit spotřebu lednice a také co by měla obnášet pravidelná péče o ní. V dnešním článku se podíváme, co do lednice patří a co ne a jak skladovat potraviny co nejefektivněji.

Teplota a vlhkost v lednici

Přehnané sucho v lednici způsobuje vysychání potravin – oschlé salámy a sýry změní nejen vzhled, ale ani chuť už nebude tak dobrá. Nadměrná vlhkost je naopak skvělým místem pro růst bakterií a rychlejší rozvoj plísně.  Vysoká vlhkost v kombinaci s vyšší teplotou tvoří ideální prostředí pro množení patogenních mikroorganismů. V lednici byste měli mít ideálně 5 °C, bakterie a plísně se nerady množí při teplotách pod 8 °C.

Základní tipy na uskladnění potraviny

Mléčné výrobky lehce pohlcují pachy, proto je nedávejte vedle těch aromatických.

Maso vždy skladujte v nejchladnější části lednice a rozhodně se vyhněte skladování vařeného a syrového vedle sebe!

Ovoce a zeleninu skladujeme v nejteplejším místě lednice.

Do lednic nedáváme horké ani teplé potraviny (vytváří se tím vlhkost, ta urychlí růst bakterií a tedy i vznik zápachu), ze stejného důvodu nedáváme do lednice ani mokré ovoce a zeleninu. Pro pohlcení vlhkosti můžete do lednice umístit houbičku nebo chléb, avšak umístěnou věc pravidelně kontrolujte a měňte abyste předešli vzniku plísně.

Maso a mléčné výrobky nepatří vedle sebe.

Potraviny na sebe moc nevrstvíme, můžou se rychleji zkazit díky otlakům nebo porušení obalů. Také tím ztrácíme přehled.

Vyhněte se skladování věcí v papírových obalech, ideální jsou různé dózy nebo misky. Papír může natáhnout vlhkost a snadno se protrhnout a udělat pěkný nepořádek.

Sýrům se nejlépe daří ve voskovaném papíru, v sáčcích z igelitu totiž mnohem rychleji plesniví. Vyplatí se ale pořídit si pro ně i speciální dózy na potraviny, ve kterých taktéž vydrží mnohem déle. 

Základní rozdělení lednice

Do horních polic patří jídlo, které chceme brzy sníst – zbytky od oběda, domácí pomazánky nebo pokrmy připravené na další den. Než ho do ledničky uložíme, měli bychom ho samozřejmě nechat vychladnout.

Do horní části lednice ukládáme také mléčné výrobky – sýry, jogurty, máslo. Určitě se nehodí dávat je do dveří, protože by na ně při otevírání lednice šlo zbytečně moc tepla. 

Střední část ledničky mohou obsadit šunky, salámy a další uzeniny. I u nich dbejte na pečlivé zabalení. Igelit se pro ně nehodí. Po rozbalení je nejlepší přendat je z originálního obalu do krabičky se vzduchotěsným víčkem.

Spodní část lednice by měla být vyhrazena masu, včetně ryb. Tyto potraviny potřebují vyšší vlhkost, a jak už víme je vhodné skladovat je co nejdále od mléčných výrobků. Úplně dole se ve většině chladniček nachází zásuvka, která je určená pro uložení ovoce a zeleniny. Vydrží tam nejdéle čerstvé a nepřijdou o cenné vitamíny. Než je dáte do ledničky, určitě je neumývejte. Je lepší je umýt až před konzumací.

Dveře lednice jsou už svojí konstrukcí uzpůsobené ke skladování nápojů všeho druhu. Minerálky, sirupy, víno, pivo, džusy nebo mléko zůstanou dobře vychlazené, navíc nehrozí jejich převrhnutí a rozlití, k němuž by mohlo snadno dojít, pokud byste je dali do police.

Do dveří můžete umístit také otevřené marmelády, dresinky nebo kečup (zavřené nechejte klidně v potravinové skříňce). Obvykle ve dveřích nechybí ani držáky na vajíčka. 

Co do lednice nepatří

Nedávejte do lednice potraviny, které tam být nemusí, zbytečně ji tím totiž zatěžujete a ani potravinám to neprospívá. Zavřené džemy, konzervy, kečupy, hořčice nebo některé druhy olejů lze uchovat při pokojové teplotě. Citrusy a banány mají také raději pokojovou teplotu.

Rajčata, okurky, cukety a papriky, u kterých chlad zastavuje proces dozrávání a zeleninu připravuje o bohatou chuť. Rajčata mají v lednici dokonce výrazný vliv na některé ostatní druhy zeleniny – kapusta vedle nich rychle žloutne a mrkev zase hořkne.

Cibule, česnek a brambory do lednice také nedávejte. Svědčí jim suché a tmavé místo. V lednici rychleji klíčí. U brambor navíc chlad způsobuje, že se bramborový škrob mění na cukry (určitě jste se již někdy setkali se sladkou chutí přemrzlých brambor). Dále do lednice nepatří ani tropické ovoce (už právě toto označení vám napoví, že ovoce raději teplo): mango, avokádo, ananas, papája.

Na jablka v lednice pozor, jedná se o ovoce, které urychluje zrání ostatního ovoce a zeleniny.

 

Spoustu užitečných čistících prostředků nejen do kuchyně najdete v kategorii Univerzální čističe a Čističe na koupelny a kuchyně  

 

V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je za polovinou, jaro je tu a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce

Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky
kde si můžete přečíst například: 

 

Jaro je tu! 

Postní neděle a lidové zvyky 1. díl

Jarní úklid v kuchyni 

Co jíst v postním období? Brambory!

Svatý Matěj a Matějská pouť    

Na svatého Řehoře čáp letí od moře 

Co jste možná nevěděli o kávě? 

(Ne)Obyčejný ocet - kde všude jej použít? 


Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. 


Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz