Grilujeme: Chutné saláty 3x jinak

V dnešním článku vám přinášíme recepty na chutné saláty. Některé se hodí jako příloha, některé však plnohodnotně zastanou hlavní chod. Salát s kuřecím masem a cizrnou se skvěle hodí jako hlavní chod, pokud chcete můžete kuřecí prso klidně připravit na grilu. Salát s fíky si klidně připravte jako svačinu či oběd do práce a řecký salát vás překvapí rychlou přípravou, vlastně všechny saláty jsou rychlé a chutné. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si tyto saláty také oblíbíte.

Salát s gorgonzolou a fíky

Doba přípravy: asi 30 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 511 kcal/ 2139 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 2 porce:

1 menší čerstvý kadeřavý salát zelený

1 menší, čerstvý kadeřavý salát červený

1 sladká červená paprika

1 sladká žlutá paprika

4 čerstvé fíky

2 lžíce medu

150 g sýru Gorgonzola

sůl

100 g jader vlašských ořechů

40 ml kvalitního olivového oleje

10 ml balzamikového octa

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2139 kJ/ 511 kcal (*26 %); sacharidy 25 g (*10 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 40 g (*57 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Oba saláty důkladně propereme ve studené vodě a rozdělíme si je na jednotlivé listy. Poté je pomocí odstředivky na salát zbavíme zbytku vody. Papriky omyjeme, podélně rozpůlíme a zbavíme vnitřku se semínky a nakrájíme je na proužky. Dáme do mísy i se salátem. Fíky rozpůlíme a potřeme je medem. Troubu zapneme na 160 stupňů. Fíky potřené medem osolíme špetkou soli a pečeme 10 minut. Gorgonzolu rozdrobíme do misky a přidáme k ní vlašské ořechy.  Z olivového oleje a balzamikového octa si umícháme zálivku. Do mísy k salátu a paprikám přidáme zálivku promícháme a přidáme gorgonzolu s vlašskými ořechy. Znovu důkladně promícháme a nandáme na talíř. Na salát poté posadíme upečené fíky. Podáváme s čerstvým pečivem.

 

Salát s kuřecím masem a cizrnou

Doba přípravy: asi 30 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 267 kcal/ 1118 kJ

Bezlepkový recept

Bez laktózy

Suroviny na 4 porce:

Na dresink:

2 lžíce bílého vinného octa

2 lžíce pomerančové šťávy

3 lžíce kvalitního olivového oleje

špetka soli

špetka pepře

Na salát:

150 g cizrny

1 lžička sladké papriky

1/2 lžičky kari

2 lžíce kvalitního olivového oleje

1 listový salát

80 g polníčku

1 šalotka

2 mrkve

1 sladká červená paprika

2 červené řepy 

1 nektarinka

350 g kuřecích prsou

špetka soli

špetka pepře

1 lžička chilli vloček

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 1118 kJ/ 267 kcal (*13 %); sacharidy 13 g (*5 %); bílkoviny 26 g (*52 %); tuky 11 g (*16 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů na horkovzduch, případně na 200 stupňů horní a spodní ohřev. Cizrnu propláchneme pod tekoucí studenou vodou necháme dobře okapat a přebytečnou vodu osušíme pomocí kuchyňských utěrek. Poté ji dáme na plech vyložený pečícím papírem. Sladkou papriku smícháme s kari a olivovým olejem a potřeme touto směsí cizrnu na plechu. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut na střední příčce.

Salát důkladně vypereme ve studené vodě a nakrájíme jej na kousky. Šalotku oloupeme a a nakrájíme nadrobno. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké tyčinky. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké proužky. Červenou řepu nakrájíme na tenké plátky. Nektarinku omyjeme, zbavíme pecky a nakrájíme na tenké měsíčky. Vše rozdělíme mezi připravené salátové talíře.

Kuřecí prsní řízek opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme kuchyňským papírem a nakrájíme na nudličky, v případě, že jej budeme připravovat na grilu jej necháme vcelku. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opékáme asi 5 minut dozlatova ze všech stran. Dochutíme solí, pepřem a chilli vločkami.

Cizrnu vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a nasypeme na salát spolu s nudličkami kuřecích prsou.

Na zálivku smícháme bílý vinný ocet, pomerančovou šťávu a olivový olej, dochutím solí a pepřem a nalijeme na salát.

Řecký salát s fetou

Doba přípravy: asi 20 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 558 kcal/ 2336 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

200 g sýru Feta

2 vejce

4 lžíce špaldové krupice nebo strouhanky

2 římské saláty

1 salátová okurka

6 nakládaných zelených papriček

4 rajčata

1 svazek hladkolisté petrželky

12 černých oliv

5 lžic olivového oleje lisovaného za studena

1 citrón

5 lžic červeného vinného octa

sůl

pepř

cukr

20 g klíčků

čerstvé bagetky 

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2336 kJ/ 558 kcal (*28 %); sacharidy 52 g (*20 %); bílkoviny 19 g (*38 %); tuky 30 g (*43 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy

Fetu nakrájíme na proužky široké 1,5 centimetru. V hlubokém talíři rozšleháme vejce, do dalšího talíře dáme špaldovou krupici nebo strouhanku. Proužky jeden po druhém namáčejte ve vejci a krupici/strouhance.

Římský salát natrháme na kousky velikosti sousta. Okurku podélně rozpůlíme a nakrájíme. Papriku omyjeme a odstraníme z ní semínka. Rajčata nakrájíme na měsíčky a petrželku nasekáme najemno. Vše dáme do misky a přidáme k tomu i olivy. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a opečeme na něm sýr do zlatohněda. Zabere to asi 5 minut.

Z citronu vymačkáme šťávu a přidáme ocet, koření a olej. Důkladně promícháme a přidáme do salátu. Salát promícháme a rozdělíme na talíře. Na salát pak dáme sýr a nakládané zelené papriky. Vše posypeme klíčky a podáváme s čerstvým pečivem. 

 

Bez zálivky nebo dresinku nebude salát tak dobrý. Pokud se vám nechce připravovat zálivku vyberte si z naši široké nabídky dresinků a omáček. V nabídce najdete produkty vhodné do salátů ale také nezbytné omáčky k masu či grilované zelenině. 

K zelenině se skvěle hodí například

G&G Jogurtový dresink 500ml

Kühne Balsamico dresink 500ml

G&G Směs na přípravu dresinku se zahradními bylinkami na 450ml, 50g

V kategorii Omáčky, kečupy, hořčice najdete i výtečné omáčky k masu. Při grilování by u vás neměly chybět tyto základní omáčky:    

Thomy excelentní delikátní majonéza 250g

Heinz Barbecue omáčka 220 ml

Heinz tomátový kečup 1,3 kg   

Hellmanns hořčičná omáčka 250ml

Více inspirace  a zajímavostí nejen o vaření naleznete v naši rubrice Blog a recepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení