Grilujeme: Chutné saláty 3x jinak

V dnešním článku vám přinášíme recepty na chutné saláty. Některé se hodí jako příloha, některé však plnohodnotně zastanou hlavní chod. Salát s kuřecím masem a cizrnou se skvěle hodí jako hlavní chod, pokud chcete můžete kuřecí prso klidně připravit na grilu. Salát s fíky si klidně připravte jako svačinu či oběd do práce a řecký salát vás překvapí rychlou přípravou, vlastně všechny saláty jsou rychlé a chutné. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si tyto saláty také oblíbíte.

Salát s gorgonzolou a fíky

Doba přípravy: asi 30 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 511 kcal/ 2139 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 2 porce:

1 menší čerstvý kadeřavý salát zelený

1 menší, čerstvý kadeřavý salát červený

1 sladká červená paprika

1 sladká žlutá paprika

4 čerstvé fíky

2 lžíce medu

150 g sýru Gorgonzola

sůl

100 g jader vlašských ořechů

40 ml kvalitního olivového oleje

10 ml balzamikového octa

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2139 kJ/ 511 kcal (*26 %); sacharidy 25 g (*10 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 40 g (*57 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Oba saláty důkladně propereme ve studené vodě a rozdělíme si je na jednotlivé listy. Poté je pomocí odstředivky na salát zbavíme zbytku vody. Papriky omyjeme, podélně rozpůlíme a zbavíme vnitřku se semínky a nakrájíme je na proužky. Dáme do mísy i se salátem. Fíky rozpůlíme a potřeme je medem. Troubu zapneme na 160 stupňů. Fíky potřené medem osolíme špetkou soli a pečeme 10 minut. Gorgonzolu rozdrobíme do misky a přidáme k ní vlašské ořechy.  Z olivového oleje a balzamikového octa si umícháme zálivku. Do mísy k salátu a paprikám přidáme zálivku promícháme a přidáme gorgonzolu s vlašskými ořechy. Znovu důkladně promícháme a nandáme na talíř. Na salát poté posadíme upečené fíky. Podáváme s čerstvým pečivem.

 

Salát s kuřecím masem a cizrnou

Doba přípravy: asi 30 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 267 kcal/ 1118 kJ

Bezlepkový recept

Bez laktózy

Suroviny na 4 porce:

Na dresink:

2 lžíce bílého vinného octa

2 lžíce pomerančové šťávy

3 lžíce kvalitního olivového oleje

špetka soli

špetka pepře

Na salát:

150 g cizrny

1 lžička sladké papriky

1/2 lžičky kari

2 lžíce kvalitního olivového oleje

1 listový salát

80 g polníčku

1 šalotka

2 mrkve

1 sladká červená paprika

2 červené řepy 

1 nektarinka

350 g kuřecích prsou

špetka soli

špetka pepře

1 lžička chilli vloček

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 1118 kJ/ 267 kcal (*13 %); sacharidy 13 g (*5 %); bílkoviny 26 g (*52 %); tuky 11 g (*16 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů na horkovzduch, případně na 200 stupňů horní a spodní ohřev. Cizrnu propláchneme pod tekoucí studenou vodou necháme dobře okapat a přebytečnou vodu osušíme pomocí kuchyňských utěrek. Poté ji dáme na plech vyložený pečícím papírem. Sladkou papriku smícháme s kari a olivovým olejem a potřeme touto směsí cizrnu na plechu. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut na střední příčce.

Salát důkladně vypereme ve studené vodě a nakrájíme jej na kousky. Šalotku oloupeme a a nakrájíme nadrobno. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké tyčinky. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké proužky. Červenou řepu nakrájíme na tenké plátky. Nektarinku omyjeme, zbavíme pecky a nakrájíme na tenké měsíčky. Vše rozdělíme mezi připravené salátové talíře.

Kuřecí prsní řízek opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme kuchyňským papírem a nakrájíme na nudličky, v případě, že jej budeme připravovat na grilu jej necháme vcelku. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opékáme asi 5 minut dozlatova ze všech stran. Dochutíme solí, pepřem a chilli vločkami.

Cizrnu vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a nasypeme na salát spolu s nudličkami kuřecích prsou.

Na zálivku smícháme bílý vinný ocet, pomerančovou šťávu a olivový olej, dochutím solí a pepřem a nalijeme na salát.

Řecký salát s fetou

Doba přípravy: asi 20 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 558 kcal/ 2336 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

200 g sýru Feta

2 vejce

4 lžíce špaldové krupice nebo strouhanky

2 římské saláty

1 salátová okurka

6 nakládaných zelených papriček

4 rajčata

1 svazek hladkolisté petrželky

12 černých oliv

5 lžic olivového oleje lisovaného za studena

1 citrón

5 lžic červeného vinného octa

sůl

pepř

cukr

20 g klíčků

čerstvé bagetky 

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2336 kJ/ 558 kcal (*28 %); sacharidy 52 g (*20 %); bílkoviny 19 g (*38 %); tuky 30 g (*43 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy

Fetu nakrájíme na proužky široké 1,5 centimetru. V hlubokém talíři rozšleháme vejce, do dalšího talíře dáme špaldovou krupici nebo strouhanku. Proužky jeden po druhém namáčejte ve vejci a krupici/strouhance.

Římský salát natrháme na kousky velikosti sousta. Okurku podélně rozpůlíme a nakrájíme. Papriku omyjeme a odstraníme z ní semínka. Rajčata nakrájíme na měsíčky a petrželku nasekáme najemno. Vše dáme do misky a přidáme k tomu i olivy. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a opečeme na něm sýr do zlatohněda. Zabere to asi 5 minut.

Z citronu vymačkáme šťávu a přidáme ocet, koření a olej. Důkladně promícháme a přidáme do salátu. Salát promícháme a rozdělíme na talíře. Na salát pak dáme sýr a nakládané zelené papriky. Vše posypeme klíčky a podáváme s čerstvým pečivem. 

 

Bez zálivky nebo dresinku nebude salát tak dobrý. Pokud se vám nechce připravovat zálivku vyberte si z naši široké nabídky dresinků a omáček. V nabídce najdete produkty vhodné do salátů ale také nezbytné omáčky k masu či grilované zelenině. 

K zelenině se skvěle hodí například

G&G Jogurtový dresink 500ml

Kühne Balsamico dresink 500ml

G&G Směs na přípravu dresinku se zahradními bylinkami na 450ml, 50g

V kategorii Omáčky, kečupy, hořčice najdete i výtečné omáčky k masu. Při grilování by u vás neměly chybět tyto základní omáčky:    

Thomy excelentní delikátní majonéza 250g

Heinz Barbecue omáčka 220 ml

Heinz tomátový kečup 1,3 kg   

Hellmanns hořčičná omáčka 250ml

Více inspirace  a zajímavostí nejen o vaření naleznete v naši rubrice Blog a recepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz