O tom, že je sůl nad zlato je napsáno už mnoho, nejen díky pohádkám, ale i z vlastní zkušenosti – bez soli to nejde. Nicméně v kuchyni se rozhodně vyplatí mít nejen sůl ale i další koření. A jaké? O tom se dočtete v dnešním článku.
Základní druhy koření
Sůl netřeba dál rozvádět, snad jen si připomenout, že všeho moc škodí. Bez soli to sice nejde, ale spousta soli může být také na škodu, nezbývá než se zas držet moudrem z pohádky "Přiměřeně!".
Když se řekne: "Sůl a …„ hned člověka napadne pepř, ani ten rozhodně nesmí chybět, dá se použít téměř do všeho, ideální je mít jej doma celý v mlýnku a vždy si namlít čerstvý. Pepřů mám hned několik – černý použijeme k dochucení masa, polévek a omáček; barevný k dochucení salátů, paštik, nebo při grilování.
Dále bychom doma měli mít kmín, ten použijete při vaření brambory, při přípravě zelných pokrmů nebo třeba polévek, při přípravě pečínky a hlavně při pečení chleba či jiného pečiva. Kmín pomáhá při trávení.
Dalším oblíbeným kořením, které by u vás doma nemělo chybět je česká majoránka, bez té například bramboráky nebo bramboračku nepřipravíte. Důležité je ji před přidáním do pokrmu promnout v ruce a přidávat ji až na závěr tepelné úpravy, aby si zachovala vůni.
V české kuchyni se nám také bude hodit mletá paprika. Seznam jídel do kterých se používá je opravdu dlouhý. Dobré je mít doma sladkou, pálivou ale i uzenou, která chuť jídla skvěle pozvedne o level výš. Věděli jste, že se k nám dostala až v 19. století? Dnes bychom si vaření bez ní jen těžko představili, je základním kořením u spousty omáček, gulášů i polévek.
Přesto, že koření si spojíme většinou jen se slanou kuchyní jedno koření je výjimkou – skořice, na tu také nesmíme zapomenout, skvěle nám doplňuje sladké pokrmy, kaše, kompoty, jablečné dezerty, nebo třeba kávu.
Koření nejen na vývar
Nové koření – přesto, že název nové napovídá tomu, že se u nás asi dlouho nepoužívá, opak je pravdou, narozdíl od papriky se k nám nové koření dostalo už v 17. století a to z tzv. Nového světa. Přidává se do perníčků, zvěřiny, vývarů i do různých láků. Seženete jej celé nebo mleté. Znáte to rčení: Neusnout na vavřínech? A co kdybyste vavřín nahradili bobkovým listem? Už to tak pěkně nezní, ale jedná se o totéž. I bobkový list je v kuchyni důležitý. Potřebujeme jej na přípravu rajské omáčky nebo při nakládání okurek.
Při přípravě vývaru na polévku se také hodí libeček, který polévce dodá vůni.
Základní směsi a další koření, co se může hodit
Oregano nutně potřebujete při přípravě italských pokrmů – pizzy i těstovin.
Muškátový oříšek – svým silným aroma dobře dochutí krémové polévky, omáčky nebo těstoviny. Ideální je strouhat ho najemno doma a nekupovat mletý. Použijte ho třeba i při pečení vánočky.
Chili se skvěle hodí při přípravě asijské kuchyně, pozor ať to s ním nepřeženete! Stejně tak se dá využít i mletý zázvor, i na ten pozor, i ten dokáže udělat čínu pěkně pálivou. Při přípravě indické kuchyně potřebujete kari koření.
Pokud máte rádi grilování přiďte si domů barbecue kořenící směs, která zajímavě dochutí všechny druhy masa na gril.
Směsí koření dnes najdete v obchodech desítky, ne-li stovky. Směs nakupujte podle toho, co nejčastěji připravujete. Většina se však dá připravit i doma s mlýnkem nebo hmoždířem, spoustu tipů najdete na internetu, jen to chce trochu víc práce, než si vzít sáček v obchodě, výsledkem ale bude čerstvá směs koření, která zpravidla bývá víc aromatická.
Skladování koření a pár tipů
Jakmile otevřete koření z původní nádoby zajistěte abyste jej přesypali do zavírací nádoby. Skladujte ho ideálně v tmavých skříňkách a nevystavujte ho na slunci. Stejně tak koření nesvědčí přílišné teplo. (Například u sporáku) Kořenky/ sklenice si vždy popište, i přesto, že si myslíte, že určitě poznáte, které koření v tom máte – nepoznáte. (To platí hlavně u směsí – papriku a bobkový list od sebe poznáte i bez popsání.)
Pokud koření nabíráte, je lepší si na to vzít malou lžičku a to čistou, pokud máte koření v sklenici, nesypte ho tam z té skleničky, abyste tam nenasypali víc než chcete.
I koření má svou trvanlivost, poté je sice pořád jedlé, ale většinou ztrácí své aroma, nakupujte proto jen tolik, kolik zvládnete spotřebovat.
Spoustu koření najdete v naší nabídce KOŘENÍ:
Doporučujeme například
G&G Paprika jemně sladká mletá 50g
G&G Steakové koření - mlýnek 50g
Koření nejlépe využijte při vaření a proto v naši rubrice Blog a recepty najdete spoustu zajímavých receptů a další inspirace:
Tři Králové – konec Vánoc a začátek masopustu
Recepty s tuňákem: Wrap a špagety
Jak se vyhnout plýtvání potravinami?
Pranostiky:
Na svatého Priska pod saněmi píská
Na svatého Knuta přichází zima krutá.
Když na Alžbětu sněží, sníh dlouho poleží.
Na svatého Šebestiána se musí někdo utopit, nebo zmrznout.
Na svatého Fabiána a Šebestiána stromům opět míza dána.
Svatá Anežka kape ze stříšky, sedláče schovej zhryzky (zbytky píce, bude neúroda).
Svatá Anežka když laskavá, vypustí skřivana z rukáva.
O svaté Anežce od kamen se nechce.
Jasné slunko na Vincence k vinobraní chystá věnce.
Jasný den na Vincence dá hojnost dobrého vína.
Jestliže na den svatého Vincence svítí slunce, pamatuj, abys měl velký sud, poněvadž réva dá hrozny.
Svítí-li slunce na svatého Vincence, třeba pro víno i žito starat se o žence.
Je-li na svatého Vincence pěkně a teplo, budou velká parna v létě a teplé noci v srpnu.