Chutné a rychlé cuketové recepty

Cuketa se stala nezbytnou součástí naší letní kuchyně díky své všestrannosti, nutriční hodnotě a schopnosti zpříjemnit každé jídlo. V tomto článku se budeme věnovat několika neodolatelným receptům, které představí cuketu v různých podobách a variacích. Od svěžích těstovin přes lahodnou buchtu až po křupavé řízky - zjistíte, jak můžete tuto skvělou zeleninu začlenit do svého jídelníčku tak, aby vám nikdy neomrzela. Připravte se na chutné dobroty a inspiraci, kterou vám přinesou naše cuketové recepty. Buďte s námi a objevte nové možnosti, jak si vychutnat tuto všestrannou a zdravou surovinu ve svém každodenním stravování.

Cuketové řízky

Čas na přípravu: 45 minut

Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny:

1 čerstvá cuketa

2 vajíčka

hladká mouka

sůl 

strouhanka

koření dle chuti

Postup:

Čerstvou cuketu dobře omyjeme. Pokud je cuketa mladá můžeme ji použít i se slupkou, pokud se jedná o klasického cuketového obra, zbavíme jej slupky. Nakrájíme cuketu na plátky, které by měly být silné přibližně 1,5 cm. Tyto plátky z obou stran osolí a necháme tzv. vypotit (počkáme asi 15 minut aby pustly vodu), poté plátky důkladně osušíme.

V 3 různých miskách nebo talířích si připravíme trojobal: mouku, ve které budeme obalovat cuketové plátky, rozšlehaná vejce s troškou soli a kořením a strouhanku.

Osušené plátky cukety (pro ty, kdo mají rádi česnek, je možné potřít je utřeným česnekem) obalujeme v pořadí: nejprve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec v strouhance. Hotové plátky ihned pokládáme na pánev s dostatečně rozehřátým olejem.

Plátky smažíme z obou stran do doby, než získají zlatavou barvu. Nadbytečný tuk můžeme následně odstranit ubrouskem nebo papírovou utěrkou. Cuketové řízky jsou skvělé samotné, nebo je můžeme podávat s vařenými brambory.

Tip: Pokud chceme mít více variací, není nutné tvar cuketových plátků omezovat na řízky. Můžeme cuketu nakrájet i na hranolky. Zejména děti je mají takhle rády třeba s kečupem. Navíc také můžete zkusit řízky místo v trojobalu v těstíčku, to připravíte z vajec, hladké mouky a trochu mléka. Vzniknout by mělo hustější ale pořád tekuté těsto ve kterém cuketu obalíte a usmažíte jako řízek.

 

Cuketová buchta

Čas přípravy: 60 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny:

400 g cukety

350 g polohrubé mouky

250 g cukru

3 vejce

1 balíček prášku do pečiva

kávová lžička jedlé sody

200 g bílého jogurtu

mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli, co máte rádi)

Postup:

Cuketu nastrouháme najemno (pokud je už velká zbavíme ji tvrdé slupky a velkých semen) a necháme ji odstát po dobu přibližně 15 minut, aby pustila přebytečnou vodu, tu z ní poté vymačkáme. Mezitím si v misce ušleháme bílky do tuhého sněhu.

V další misce smícháme žloutky s cukrem a postupně jogurt, nastrouhanou cuketu a mouku, kterou jsme promíchali s práškem do pečiva, sodou a skořicí.

Nastává čas na přidání vašich oblíbených ingrediencí – můžete přidat rozinky, čokoládové kousky a další.

Do těsta z cukety opatrně vmícháme sníh z bílků.

Hotové těsto rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Posypeme ořechy a kokosem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 °C po dobu zhruba 40 minut.

Cuketové těstoviny

Čas na přípravu: 30 minut

Obtížnost: Snadné

Bezlepkový recept

Veganský recept

Bez laktózy

Suroviny:

1 cuketa

špetka soli

pepř

olivový olej

česnek

cherry rajčata

hrst čerstvých bylinek

bazalkové pesto

(oříšky)

Postup:

Cuketu omyjeme, případně oloupeme.

V případě, že nemáte k dispozici spirálizér na zeleninu, můžete využít tradiční bramborovou škrabku – i když budou vaše nudle spíše v podobě tagliatelle než špaget, chuťový zážitek zůstane stejně vynikající. Začneme tím, že připravíme tagliatelle z cukety a necháme je krátce odpočinout.

Mezitím si ve vhodné míse smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nakrájenou bazalku. Pokud chceme, můžeme do této směsi přidat také nasekané oříšky. Vše důkladně promícháme a dochutíme podle své preference. 

Na pánvi s olivovým olejem a česnekem necháme špagety z cukety krátce dusit, ale musíme být opatrní, abychom je nepoškodili. Stačí pouze 1–2 minuty, aby se špagety zahřály a získaly na své struktuře. 

Následně přidáme připravenou směs s bazalkovým pestem a necháme je společně prohřát po dobu jedné minuty. Hotové jídlo podáváme na talíři společně s cherry rajčátky posypané čerstvými bylinkami.

Další články si můžete přečíst v naši rubrice Blog a recepty 

Už teď tam najdete  například:

Cuketa- malá velká zelenina 

Lasagne s cuketou a mletým masem

Zeleninové ratatouille

Grilované špízy se salsou

Zelenina do jídelníčku patří

Poutě, jarmarky a svatý Vavřinec

Letní koláč s ostružinami

Osvěžující okurka- zeleninová královna léta


Nově u nás také můžete zakoupit výhodná kartonová balení!

KARTONOVÁ BALENÍ ZA VÝHODNOU CENU!
Najdete tam třeba nápoje nebo drogistické zboží.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz