Lasagne s cuketou a mletým masem

Už je to tady. Cuketová sezóna. Ať už máte doma vlastní či dostanete od známých přebytky, nabízí se otázka co s nimi? Cuketových bramboráků už jste přejedení? Do buchty nejde, protože tam potřebujete sdělat padající jablka a manžel či přítel už začíná nad cuketovými pokrmy ohrnovat nos? Vyzkoušejte tento skvělý recept na oblíbené lasagne s cuketou a mletým masem.

Doba přípravy: 65 minut

Obtížnost: Snadné

Suroviny na 4 porce:

1 středně velkou cuketu, případně polovinu velké cukety (máte-li ty malé z obchodu tak alespoň dvě)

1 cibule

2 stroužky česneku

300 g mletého masa

2 lžíce olivového oleje

1 balení italských lasagne plátů 

špetka tymiánu

půl lžičky kari koření

půl lžičky mleté, jemně sladké papriky

200 ml červeného vína

400 g nasekaných rajčat

300 ml mléka

30 g másla

30 g hladké mouky

200 g strouhaného sýra

sůl 

pepř 

muškátový oříšek

Výživové údaje:

3124 kJ/ 746 kcal; sacharidy 48 g; tuky 39 g; bílkoviny 42 g

Postup:

Dáme si předehřát troubu a to na 180 stupňů. Cuketu omyjeme a podle velikosti a stáří buďto oloupeme nebo slupku ponecháme. Následně ji nastrouháme nahrubo pomocí kuchyňského struhadla. Přebytečnou vodu slijeme. Dáme si rozehřát pánev s olivovým olejem. Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na tenké plátky, stejně tak připravíme stroužky česneku. Na rozehřátou pánev dáme mleté maso a pečeme ho na ni asi 6 minut, poté přidáme cuketu, cibuli česnek a tymián a dusíme dalších 5 minut. Poté přidáme kari a papriku a dusíme další minutku. Zalijeme červeným vínem a přidáme nakrájená rajčata. Za občasného míchání dusíme na středním plameni 10–15 minut. Podle chuti omáčku dochutíme solí a pepřem. 

Dalším bodem našeho receptu je připravit bešamelovou omáčku. V kastrůlku si rozpustíme máslo a pak přidáme mouku, rychle začneme míchat, aby se nám nepřipalovala a jakmile začne bublat, začneme postupně vmíchávat studené mléko dokud omáčka nezhoustne. Ideální je vzít si na to metličku. Takto připravenou bešamelovou omáčku dochutíme solí a pepřem a také muškátovým oříškem. 

A nakonec zbývá jen najít vhodnou, ideálně velkou nádobu ve které chcete lasagne péct. Nádobu vymažeme másla a dáme do ni lasagne, na to omáčku s masem a další plátek lasagní, takto postupujeme v závislosti na velikosti nádoby, tak, aby nahoře byli plátky lasagní na které dáme bešamelovou omáčku a na to nastrouhaný sýr.

Pekáček či kastrůlek dáme péct do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení