Čeká vás další grilovačka a nevíte čím hosty překvapit? S masovými špízy podávanými s ovocnou salsou podle našeho receptu se vám to rozhodně podaří!
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 4 porce:
Na špízy:
špízové špejle (dřevěné/kovové)
500g vepřové krkovice
2 větší cibule (pro větší barevnost klidně jednu červenou a jednu bílou)
2 papriky (barvu zvolte dle libosti)
1 středně velkou cuketu
kousek (cca 100g) uzeného špeku nebo slaniny
špetka soli
pepř
1 lžička sladké papriky
½ lžičky tymiánu
½ lžičky rozmarýnu
2-3 lžíce olivového oleje
Dle chuti můžete špízy ještě doplnit třeba cherry rajčaty.
Na salsu:
1 menší mango (cca 350-400g)
čerstvý ananas 200g (lze nahradit i kompotovaným ananasem)
1 malá červená cibule
1 jarní cibulka
šťávu z půl limetky
sůl
pepř
Výživové údaje na jednu porci:
2269kJ/542 kcal; sacharidy 25g; tuky 37g; bílkoviny 29g
Postup
Začneme přípravou salsy. Mango zbavíme pecky a slupky. Dužinu nakrájíme na drobné kousky. Obdobně postupujeme s ananasem. Čerstvý ananas zbavíme jádra i slupky a nakrájíme také na malé kousky. S kompotem to máme jednodušší – stačí pouze nakrájet.
Červenou cibuli oloupeme, jarní cibulku očistíme a nakrájíme obě na jemno. Vše dáme do misky. Přidáme vymačkanou šťávu z limetky, vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.
U špízů začneme masem. Vepřovou krkovici si nakrájíme na kostky. Cibule nakrájíme na čtvrtky. Papriky zbavíme stopky a semínek a nakrájíme na kousky velké přibližně jako kousky masa. Z cukety odřízneme konec a stopku a nakrájíme na kolečka. Slaninu či špek také nakrájíme na kousky.
Připravené maso a zeleninu střídavě navlékáme na špejli. Následně si v misce smícháme koření – tymián, sůl, pepř, papriku, rozmarýn – a přidáme 2 až 3 lžíce olivového oleje. Vzniklou směsí pak důkladně potřeme špízy. Špízy grilujeme na rozpáleném grilu ze všech stran asi 6-9 minut. Hotové špízy podáváme se salsou a pečivem.
Grilovací sezóna je v plném proudu koukněte do naši nabídky připravené pro grilovací sezónu.