Zeleninové ratatouille

Šťavnaté cukety, zralé papriky a lilek připravené s cibulí, česnekem a panenským olivovým olejem tvoří nádherně šťavnaté ratatouille, které se hodí jak jako vegetariánský hlavní chod, tak jako příloha k masu nebo rybě.  Navíc chutná stejně dobře teplý i studený, a proto si ho můžete vychutnat i druhý den, když vychladne. Dochucuje se směsí koření například oreganem, tymiánem, rozmarýnem a nebo provensálským kořením.

Základem ratatouille je zelenina ale lze jej připravit i s masem. K základní zelenině lze použít i  například houby. Vylepšit si jej můžete ale také nastrouhaným tvrdým sýrem, kterým zeleninu posypete Výborně se hodí do podzimních dní svou chutí i barvou hotové je navíc během hodinky. 

Doba přípravy: 60 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 77 kcal /322 kJ

Veganský recept

Suroviny na 4 porce:

1 snítka rozmarýnu

1 snítka tymiánu

1 červená cibule

2 stroužky česneku

panenský olivový olej

1 konzervovaná rajčata 

500 ml pasírovaných rajčat  

sůl

pepř

30 g třtinového cukru

špetka muškátového oříšku

1 středně velká cuketa

1 červená paprika

1 žlutá paprika

1 středně velký  lilek

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 322 kJ/ 77 kcal (*4 %); sacharidy 18 g (*7 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 1  g (*1 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Předehřejeme si troubu na 175 stupňů horkovzduch.

Otrháme si bylinky, oloupeme a nakrájíme cibuli a stroužky česneku na jemné kostičky.

Na malé pánvi na troše oleje osmahneme cibuli a česnek a podlijeme konzervovanými rajčaty a rajčaty pasírovanými. Rajčatovou omáčku osolíme, opepříme a osladíme podle chuti a poté přidáme bylinky. Zatímco se omáčka vaří, omyjeme a očistíme zbytek zeleniny–  cukety, papriky a lilek. Veškerou zeleninu si nakrájíme na stejně silné plátky nebo kousky.

Pak zeleninu vrstvíme do olejem vymazané zapékací misky a zalijeme ji rajčatovou omáčkou. Ratatouille pečeme asi 15 minut v troubě a podávejte teplé nebo studené. Dobrou chuť.

 

Pro více receptů a inspirace navštivte naši rubriku Blog a recepty

Pranostiky na první polovinu 39. týdne 2022:

Na svatého Cypriána chladno bývá často z rána.

Na svatého Cypriána je už chladno časně z rána.

Na Kosmu a Damiána studeno již bývá z rána.

Déšť na Kosmu a Damiána předpovídá pěkně na Floriána.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz