Vážení zákazníci, ve dnech 29.3.-1.4.2024 bude náš e-shop uzavřen. Veselé Velikonoce Vám přeje celý tým Německého e-shopu :-)

Letní koláč s ostružinami

Léto je obdobím bobulovin – proto je náš ovocný koláč s ostružinami obzvláště vhodný jako dezert na piknik nebo jako lehký letní dezert k ledové kávě. Dort nevyžaduje téměř žádné úsilí: upeče se pouze křehké těsto, náplň se jednoduše nanese a pak se dort nechá ztuhnout v lednici. V našem receptu na ostružinový koláč používáme na těsto mleté ​​lískové ořechy. Pokud je nemáte rádi, můžete je také vyměnit za mandle. Pokud vám po upečení zbyde pár ostružin , není problém. V lednici vydrží asi 4 dny a tak je můžete třeba přidat do jogurtu. S naším receptem přinesete na stůl na stůl lahodný dezert, který chutná sladce a svěže díky kombinaci smetanového sýra a lesních plodů - a je ideální pro horké letní dny!

Doba přípravy: asi 240  minut, z toho aktivní pracovní doba 30 minut, zbytek je pečení a tuhnutí

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 435 kcal/ 1821 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 8 porcí:

Na těsto:

125 g polohrubé mouky

100 g studeného másla

50 g cukru

120 g lískových ořechů (mletých)

1 vejce

Na náplň:

50 g bílé čokoládové polevy

150 g smetanového sýra

400 g ostružin

70 g cukru

1 balíček instantní želatiny

Na tzv. slepé pečení bude potřeba fazolí nebo hrachu.

Na ozdobu si dáme stranou asi hrstku ostružin.

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 4354 kcal/ 1821 kJ (*22 %); sacharidy 38 g (*15 %); bílkoviny 9 g (*18 %); tuky 29 g (*41 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Na křehké těsto smícháme máslo, cukr a vejce. Přidáme mouku a lískové ořechy a rukama prohněteme dokud nemáme hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme asi na 1 hodinu odležet do lednice.

Troubu si předehřejeme na 160°C. Formu na dort o průměru asi tak 22 cm si vymažeme tukem. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme křehké těsto na kruh a vyložíme jím dortovou formu. Dno několikrát propícháme vidličkou a dáme na něj alobal, ten také propícháme vidličkou a vysypeme luštěninou. Pečeme asi 20 minut. Poté luštěniny vyndáme a necháme vychladnout.

Rozpustíme si bílou polevu a smícháme ji se smetanovým sýrem. Poté ji rozetřeme na dortový základ. Dáme na 30 minut do ledničky ztuhnout.

Mezitím dáme do hrnce ostružiny a cukr, rozmačkáme je a přivedeme k varu. Směs prolisujeme přes sítko a protlak sbíráme do misky. Vmícháme instantní želatinu a bobulovou směs nalijeme na koláč. Necháme ztuhnout. Před podáváním ozdobíme čerstvými  ostružinami. 

Pranostiky

V srpnu mlhy na výšinách - jistá voda, když v nížinách - to pohoda.

Mlhy na lukách, potocích a řekách v srpnu zvěstují trvalé počasí.

Teplé a suché léto přivádí za sebou mírný podzimek, tuhou zimu a nejlepší víno.

Když v srpnu moc hřímá, bude na sníh bohatá zima.

Když pálí srpen, bude pálit i víno.

Srpen z počátku-li hřeje, zima pak se dlouho sněhem skvěje.

Moc hub srpnových - moc vánic sněhových.

Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.

Jsou-li v srpnu hory kalný, budou v zimě mrazy valný.

Jak Vavřinec zavaří, Bartoloměj zasmaží, tak se podzimek daří.

Grilovací sezóna už je díky krásnému počasí v plném proudu. Máte na ni všechno? Nechybí vám už něco? Nezoufejte, vše naleznete v naší kategorii Grilovací sezóna, kde najdete stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii Nápoje, je důležité dodržovat pitný režim! 

Nezapomeňte také zkontrolovat omáčky k masu. Nedochází vám vaše oblíbená? Široký výběr omáček nejen ke grilovanému masu či zelenině, ale také například k těstovinám nebo salátům naleznete v kategorii Omáčky, kečupy a hořčice. 

V rubrice Blog a recepty naleznete spoustu tipů, zajímavých informací ale také hlavně receptů nejen na gril. Nechte se inspirovat!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz