Bramborová focaccia

Ať už jako sendvič, k snídani nebo k hlavnímu jídlu: ligurská focaccia z kynutého těsta se peče v troubě a je to pikantní chléb pro každou příležitost. Vyzkoušejte naši verzi s olivami a rozmarýnem. 

Doba přípravy: 90 minut

Snadné

NUTRIČNÍ HODNOTY (Referenční množství pro průměrného dospělého):

Energie: 2763 kJ (33%)

Kalorie: 660 kcal (33%)

Sacharidy: 79 g (30%)

Tuk: 20 g (29%)

Bílkoviny: 17 g (34%)

Suroviny:

400 g brambor

150 g sušených nakládaných rajčat

1/4 kostky čerstvého droždí

240 g hladké pšeničné mouky

1 lžíce provensálských bylinek

240 gramů cibule

2 lžíce olivového oleje, extra panenského 

1 citron

1 svazek hladkolisté petrželky

80 g zakysané smetany

80 g plnotučného bílého jogurtu

pepř

40 g sýra, strouhaného

mořská sůl, hrubá

Postup přípravy:

Oloupeme brambory a dvě třetiny nastrouháme nahrubo. Zbývající brambory dáme do studené vody. Sušená rajčata scedíme a necháme si olej. Droždí rozdrtíme. Z mouky, soli, provensálských bylinek, nastrouhaných brambor a 2 lžic oleje z rajčat vypracováváme hladké těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě 45 minut kynout.

Troubu předehříváme na 200 stupňů C (konvekční).

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a smažíme cibulové kroužky po dobu 5 minut. Citronovou kůru nastrouháme najemno a vymačkáme šťávu z citronu. Petržel trháme a nasekáme nadrobno. Smícháme zakysanou smetanu, jogurt, citronovou šťávu, citronovou kůru a 2/3 petrželky. Dochutíme solí a pepřem.

Plech vykládáme pečícím papírem. Na pomoučené pracovní ploše uhněteme a rozválíme těsto. Zbylé brambory nakrájíme na plátky a rozprostřeme je na těsto. Navrch rozdělíme rajčata, sýr a osmaženou cibulku. Pečeme ve vyhřáté troubě 40-45 minut. Vyndáme a posypeme zbylou petrželkou a trochou hrubé mořské soli. Tuto lahůdku podáváme s bylinkovým dipem.

Co je to focaccia?

Focaccia je tradiční italské kynuté pečivo. Podává se jako příloha k různým pokrmům, můžete ji ale také plnit, skvěle chutná se sýrem a parmskou šunkou. Focaccia je po upečení křupavá a díky olivovému oleji, který se do těsta přidává, příjemně vláčná. Těsto můžete dochutit svými oblíbenými surovinami.

Tradičně se focaccia vytváří z kynutého těsta obsahujícího mouku, vodu, sůl a čerstvé droždí. Tento recept má své kořeny v Ligurii, která je domovem tohoto plochého chleba. Nicméně v Itálii existuje mnoho regionálních variací a receptů na focacciu, z nichž některé mají prastaré kořeny v Římě. V Toskánsku se například do kynutého těsta přidává slad, a můžete ochutnat menší i verzi -focaccina.

V Bari přidávají do těsta focaccie sádlo a česnek a poté ji zdobí rajčaty, zatímco v Římě, Bologni a Parmě se focaccia servíruje s dipem. V Kampánii zase tvarují těsto do prstence, což se nazývá tortano. Díky našemu receptu na focacciu nemusíte cestovat do Itálie, abyste si ji mohli vychutnat. Můžete si ji jednoduše upéct sami, avšak je důležité, abyste před pečením do těsta přidali všechny potřebné ingredience, jako jsou olivy, rozmarýn, sušená rajčata a olivový olej. Tím zachováte tradici italského chleba.

Focaccia se vyznačuje se regionálními rozdíly, podobně jako způsoby přípravy těsta: V severozápadním Toskánsku se na focacciu často používá cibule a ančovičky, v Emilii-Romuně se posypává rajčaty a v Lombardii a Benátkách se kynuté pečivo prodává jako sladká "fugassa" nebo "filascetta". Stejně snadno můžete do těsta přidat medvědí česnek a upéct focacciu s medvědím česnekem a rajčaty - nebo zkusit něco speciálního, trochu se vzdálit od italské tradice. Představivosti se meze nekladou.

Další články si můžete přečíst v naši rubrice Blog a recepty 

Už teď tam najdete například:

Osvěžující okurka- zeleninová královna léta

Zmrzlinu má každý rád

Bruschetta a těstoviny s cherry rajčátky

Jahodové tiramisu

Nutella - Pochoutka, kterou si zamilovala celá planeta

Proč pít čaj každý den?

3+1 recept na letní nápoje s broskvemi 

Zpříjemněte dětem návrat do školy třeba nějakými bonbóny, najdete je u nás v kategorii SLADKOSTI.   

V kategorii Italské zboží najdete opravdu spoustu pochoutek z Itálie, které se mimo jiné hodí i k tomuto receptu. Určitě si z naši nabídky vyberete!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz