Vážení zákazníci, ve dnech 29.3.-1.4.2024 bude náš e-shop uzavřen. Veselé Velikonoce Vám přeje celý tým Německého e-shopu :-)

Zmrzlinu má každý rád

Horké letní dny přímo svádějí k tomu vyrazit někam k vodě nebo na zmrzlinu. Možností je hned několik. Můžete si zajít pro nanuka, pro zmrzlinu točenou a nebo kopečkovou, ze které vám klidně mohou udělat rovnou zmrzlinový pohár. Zkrátka výběr je opravdu široký a to nemluvě o příchutích. Těch existuje snad nekonečně mnoho a další a další přibývají. Jedno je však jisté: každý má svou oblíbenou. Víte odkud vlastně zmrzlina pochází a kdy se začala vyrábět? Jaké jsou nejoblíbenější příchutě nebo jaké jsou druhy? Na to vše a ještě více naleznete odpověď v našem dnešním článku.

Odkud pochází?

Odkud přesně zmrzlina pochází je sporné. Některé zdroje se zmiňují o staré Číně, některé o Egyptě a jiné o Persii, Mongolsku či Řecku. Je tedy jasné, že se bavíme o hodně dávné historii. Jednalo se o sníh či led ochucený medem nebo ovocnou šťávou. Dnes bychom tuto pochoutku nazvali spíše ledovou tříští než zmrzlinou. Přesto, že není jasné odkud zmrzlina pochází, shodují se zdroje na tom, že zmrzlina byla něco výjimečného a určená byla jen pro vysoce postavené lidi, zejména v létě kdy byl sněhu a ledu nedostatek. Divíte se, že vůbec byl? Začaly se budovat hluboké podzemní sklepy, kde se sníh a led pomocí silné vrstvy izolace, například slámy, uchovával, tak vydržel až do příští zimy. Na stejném principu fungovaly “ledničky” v podstatě až do 20. století. První zmínky o zmrzlině mezi “běžnými” lidmi se objevují ve Střední Evropě až v 18. století. Vyráběla se ze žloutků ušlehaných s cukrem a smetanou, kam se pak přidávaly různé příchutě U nás si zmrzlina získala oblibu na počátku 20. století. 

Věděli jste, že…

… v mnoha amerických filmech má zmrzlina zázračnou moc a léčí zlomené srdce? My si to sice nemyslíme, ale za zkoušku to stojí. Proč taky ne?

… v průměru se u nás zkonzumuje asi 5 litrů zmrzliny na osobu a rok? Největšími konzumenty jsou Austrálie a Nový Zéland s 26 litry na osobu a rok.

… existují zmrzliny s příchutí piva, cibule nebo i chilli?

… nejdražší zmrzlina podle Guinnessovy knihy rekordů stojí 25 tisíc dolarů? Ke zmrzlině dostanete náramek ze zlata a diamantů a dokonce zlatou lžičku. 

Není zmrzlina jako zmrzlina

Jak už jsme nastínili hned v úvodu, zmrzlin je opravdu velké množství. Ať už co se základního rozdělení týče – nanuk, točená, kopečková – tak také podle přísad.  Rozdělení zmrzlin je podle různých norem, například podle množství ovocných složek nebo smetany.

Například sorbet je zmrzlina s obsahem minimálně 25 % ovocné složky bez přidání tuků. Smetanová zmrzlina musí obsahovat 8 % mléčného tuku ale žádný rostlinný tuk. Zvláštní označení má italská zmrzlina, která je pouze ze smetany a čerstvého ovoce. Voda, rostlinné tuky a umělé přísady jsou zakázány. Setkat se také můžeme s označením jahodová zmrzlina a zmrzlina s jahodovou příchutí. Slovíčko “s příchutí” nám říká, že zmrzlina je ochucena aromatizující látko a ne ovocem. 

Jaká je nejoblíbenější?

Na vrcholu žebříčku oblíbenosti se nachází vanilková zmrzlina, hned za ní čokoládová a jahodová. Mezi další oblíbené příchutě se řadí pistáciová, karamelová nebo třeba mango, citron a jogurt. Příchutí je opravdu mnoho a vznikají stále nové. Jak se říká sto lidí, sto chutí a to platí i při výběru ale i tvorbě zmrzliny. 

Pranostiky na srpen:

Co červenec neuvaří, srpen nedopeče.

Co červenec neupeče, to již srpnu neuteče.

V srpnu již nelze slunci mnoho věřit.

I když ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí.

Půlnoční větry v srpnu přinášejí stálé počasí.

Z počátku toho měsíce říká se, že opět studený vítr ze strnišť fouká.

V srpnu když půlnoční vítr věje, bez deště slunéčko hřeje.

Když fouká v srpnu severák, bude dlouho pěkně pak.

Když je v srpnu ráno hodně rosy, mají z toho radost vosy.

Rosí-li v srpnu silně tráva, pěkné povětří se očekává.

Když jsou v srpnu velké rosy, zůstane obyčejně pěkné počasí.

Grilovací sezóna je na svém vrcholu. Přesto, že zmrzlinu na gril si asi nedáte je vhodná jako příloha k grilovaným dezertům, které jsme vám představili v článku: Grilujeme: Dezerty 

V naši rubrice Blog a recepty  najdete mnoho článků, které vám mohou posloužit jako inspirace nejen v kuchyni. 

Vybíráme například:

Grilujeme: Chutné saláty 3x jinak

Jak zvládnout vysoké letní teploty

Antiperspirant, antitranspirant nebo deodorant. Co zvolit?

3+1 recept na letní nápoje s broskvemi    

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz