Přestože na sebe letos jahody nechaly čekat opravdu dlouho, každým dnem již vypukne jejich sklizeň. Přemýšlíte jak s úrodou naložit? Chcete vyzkoušet něco nového? Jahodové tiramisu je to pravé!
Doba přípravy: 30 minut příprava + 60 minut na ztuhnutí v lednici
Obtížnost: Střední
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
50g oblíbených sušenek (z naši nabídky doporučujeme sušenky máslové či sušenky kakaové)
1 balení italských cukrářských piškotů
200 ml silné kávy
500g jahod
250g mascarpone
250g plnotučného tvarohu
100g cukru
1 balíček vanilkového cukru
Dle chuti: Kakao a lístky máty na ozdobu
Výživové údaje na jednu porci:
955 kJ/228 kcal; sacharidy 30g; tuky 12g;
Postup
Uvaříme šálek silné kávy a necháme ji vystydnout. Mezitím si omyjeme jahody a zbavíme je stopek. Umyté a stopek zbavené jahody nakrájíme na plátky.
TIP: Pokud stopky nejdou vyjmout, použijeme brčko, jež zespod píchneme do špičky jahody a stopku tak “vytlačíme” nahoru.
Dále si připravíme krém. V míse smícháme oba cukry s tvarohem a mascarpone.
Pakliže již máme vystydlou kávu připravíme si nádobu do které chceme tiramisu připravit. Vhodné jsou skleněné mísy, pekáčky či dortové formy.
Na dno nádoby vyskládáme cukrářské piškoty namočené ve vystydlé kávě. Případně nádobu prvně poklademe cukrářskými piškoty a poléváme je kávou pomocí kávové lžičky.
Na piškoty navrstvíme plátky jahod a posléze krém. Postup opakujeme dokud máme suroviny. Dbáme na to aby vrchní vrstva končila krémem, navrch můžeme přidat i jahody.
Na finální vrstvu krému rozdrobíme oblíbené sušenky či dle chuti můžeme i posypat kakaem a dáme ztuhnout alespoň na 1 hodinu do ledničky.
Před podáváním ozdobíme lístky čerstvé máty.
TIP: Tiramisu je možné připravit i do skleniček. Jediné, co je třeba změnit je velikost piškotů, jednoduše je přepůlit, či jinak přizpůsobit velikosti sklenice či pohárku. Dezert tak bude rovnou připraven k podávání.
Máte-li chuť na více Itálie určitě nezapomeňte kouknout na náš Italský týden, kde najdete spoustu kvalitních potravin na italská jídla za skvělé ceny.