Pokud hledáte dokonalou kombinaci, tak toto je recept pro vás. Křupavá kůrčička a křehké, šťavnaté maso, které se skoro samo od kosti odděluje. To všechno dostanete s naším receptem na vepřové koleno s pivní omáčkou. To a ještě víc. Protože k tomu podáváme jak knedlíky, tak tmavou pivní omáčku a kyselé zelí.
Doba přípravy: 220 minut
Aktivní pracovní doba: 100 minut
Obtížnost: Lehká
Kalorická hodnota na porci: 1016 kcal (4254 kJ)
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 4254 kJ/ 1016 kcal (*51 %); sacharidy: 127 g (*49 %); tuky: 32 g (*46 %), bílkoviny 45 g (*90 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Suroviny na 4 porce:
8 ks bramborových knedlíků (G&G Bramborové knedlíky ve varných sáčcích 200g nebo Dr. Knoll 12 pravých bavorských knedlíků 309 g)
Na pivní omáčku:
1 cibule
1 mrkev
1 pór
1/2 řapíku celeru
1 lžíce oleje
500 ml světlého piva
1 lžíce škrobu
sůl
pepř
Na kyselé zelí:
2 lžíce sádla
1 velká cibule
400 g kyselého zelí (Edeka Bio kysané zelí 520g)
150 ml bílého vína
kmín
sůl
pepř
Na koleno:
2 velké mrkve
1/2 řapíku celeru
1 cibule
2 lžíce oleje
1 a 1/4 kg vepřového kolena
1 litr tmavého piva
1 bobkový list
1 lžička kmínových semínek
větvička tymiánu
sůl
pepř
Postup:
Oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky mrkev, celer a cibuli. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme vepřové koleno z každé strany při silném výkonu asi 2-3 minuty a dáme stranou. Orestujeme cibuli na střední teplotním výkonu asi 3-4 minuty. Přidáme mrkev a celer a restujeme dalších 4-5 minut. Vložíme zpět koleno, pivo, bobkový list, kmín a tymián. Přilijeme vodu, dokud nejsou kolena ponořená. Nechte vařit pod pokličkou asi 2 hodiny na mírném ohni.
Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia.
Vepřová kolena vyjmeme z hrnce. Vývar si necháme. Kůži na kolenou křížovitě nakrojíme ostrým nožem. Osolíme a opepříme. Položíme je do pekáče kostí nahoru. Dáme do trouby na střední rošt péct asi na 60 minut. Průběžně poléváme vařícím vývarem. Kůže by měla mít hezkou kůrku. Mezitím si připravíme zeleninu na omáčku. Oloupeme a nakrájíme na kostičky mrkev a celer. Na pánvi rozehřejeme olej. Orestujeme mrkev a celer na střední až silné teplotě asi 3 minuty. Pak přidáme pór a cibuli a opékáme další 3 minuty. Přilijeme pivo a 400 ml vývaru z vepřových kolen. Přivedeme k varu a necháme asi 40minut mírně vařit.
Mezitím připravíme kyselé zelí. Sádlo rozpustíme v hrnci. Cibuli oloupejme, rozkrojíme na půlky a nakrájíme. Na rozpáleném sádle orestujeme cibuli. Přidáme kyselé zelí a smažíme dalších 10 minut za stálého míchání. Přidáme víno a 100 ml vody a necháme 10 minut vařit. Osolíme, opepříme a případně přidáme ještě kmín. Zakryjeme a necháme na teple.
Pivní omáčku přeceďte přes jemné sítko. Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi studené vody. Vlijte do vařící omáčky. Nechte 3 minuty vařit. Osolte a opepřete. Knedlíky si uvaříme dle návodu.
Vepřová kolena podávejte s knedlíky, kyselým zelím a pivní omáčkou.
Tento recept vám poskytne skvělou kombinaci chutí a je perfektní pro oslavu nebo rodinnou večeři. Užijte si ho s chladným pivem nebo vínem a pochutnejte si na bohatých chutích tradičního jídla. Dobrou chuť!
Věděli jste, že zabijačka byla v minulosti událostí, která sjednocovala celou vesnici? Kdo měl doma prase, ten byl hostitelem a vesničané se sjeli, aby společně oslavili tento tradiční rituál. Součástí zabijačky byla nejen příprava masa, ale také různé společenské události, při kterých se dělila radost a sdílely zážitky.
Kdy je čas na zabijačku?
Zabijačka byla plánována až tehdy, kdy byl pašík dostatečně vykrmený. Důležitým signálem bylo houpání se podbradku a faldů na břiše prasete, což naznačovalo, že je připravené k porážce. Zabijačka byla akcí na několik dní a byla pečlivě plánována, aby vše proběhlo hladce a tradičním způsobem.
Při přípravě zabijačky se dbalo nejen na kvalitu masa, ale také na to, aby byla událost příjemnou záležitostí pro všechny zúčastněné. Tradiční jídla a zvyklosti spojené s zabijačkou dodávaly události sváteční atmosféru a připomínaly dávné tradice a zvyky našich předků.
V naší rubrice Blog a recepty najdete spoustu zajímavých receptů a inspirace:
Brambory a zelí, živobytí celý – Vaříme (ze) zelí
Brambory a zelí, živobytí celý! Díl 1.