Brambory a zelí – živobytí celý – Vaříme (z) brambor

Už víme, od kdy se u nás brambory pěstují, jak je správně skladovat, chybí už jen jediné – jak je uvařit? Od historie a pěstování k neodolatelným pokrmům na talíři - brambory jsou kuchyňským kouzlem, které nelze opomenout. Pojďme se podívat na různé způsoby, jak můžete tuto skvělou plodinu upravit a připravit něco výjimečného.

Brambory vařené

Brambory můžete vařit ve slupce nebo bez, podle osobní preference. Brambory se ideálně vaří v dobře uzavíratelné nádobě, pařáku nebo tlakovém hrnci, což pomáhá udržet jejich chuť a vitamín C.  Na jaře je lepší starší brambory oloupat, abychom odstranili přebytečný solanin hromadící se v okolí oček a pod slupkou během skladování.

Množství vody použité při vaření ovlivňuje chuť brambor. Optimalizujte vaření tím, že brambory zalijete vroucí a osolenou vodou(1 lžička soli na 500 g brambor) , buď ve slupce nebo oloupané. Přidání různých koření a zelených natí, jako jsou kmín, cibule, pór, celer a libeček, zvýší chuť a vzhled vařených brambor. Doba vaření se pohybuje kolem 30 minut (v tlakovém hrnci kolem 10 minut), záleží na velikosti, odrůdě apod. Po uvaření brambory slijte a nechte je přikryté "dojít", čímž získáte optimální konzistenci a chuť. 

Vařené brambory jsou základem mnoha dalších pokrmů:

Vařené brambory jsou všestranným základem pro mnoho lahodných pokrmů. Zde je stručný přehled možností:

Bramborová kaše

Vařené brambory můžete rozmačkat a promíchat s máslem, mlékem nebo smetanou, vytvářejíc tak krémovou bramborovou kaši. Přidání soli a pepře podle chuti dává tomuto jednoduchému pokrmu vynikající chuť.

Bramborové těsto

Na bramborové těsto je lepší uvařit si brambory den dopředu.

Knedlíky: Bramborové knedlíky jsou oblíbeným přídavkem k různým omáčkám a masovým pokrmům. Stačí smíchat vařené brambory s moukou a vejcem, vytvořit těsto a vařit knedlíky ve vroucí vodě.
Šlejšky/Šišky: Podobné knedlíkům, šlejšky jsou ovšem menší a často se podávají jako příloha k masu nebo se smaží na pánvi na másle, určitě je znáte třeba s mákem.
Placky/Lokše: Bramborové placky mohou být vyrobeny smícháním nastrouhaných brambor s moukou a vejcem. Často se pečou nasucho v troubě a po upečení se mastí máslem. Lokše se pak pečou na sucho na pánvi.
Škubánky: Vařené brambory se nastrouhají najemno a smíchají s moukou, tvoří se z nich kulaté placičky asi tak 1 cm tlusté a smaží se na sádle.

Další přílohy z vařených brambor

Bramborový salát: Uvařené brambory se nakrájí na kostičky, přidá se zelenina, vajíčko, majonéza a ochutí se hořčicí, solí a pepřem dle chuti.

Šťouchané brambory:  Brambory můžete také šťouchat a promíchat s trochou másla, slaniny a orestované cibulky, k tomu se přidá pažitka a máte další skvělou přílohu.

Zapečené brambory, tzv. francouzské:  Uvařené brambory nakrájíme na plátky a vrstvíme je do pekáče spolu s masem nebo uzeninou, přidáme tam vajíčka a smetanu a zapékáme v troubě. Dají se i posypat sýrem a různým kořením.

Pečené brambory

Pečení a zapékání brambor patří mezi oblíbené způsoby jejich úpravy. Pečení poskytuje rozmanité možnosti a záleží na nás, kterou z nich využijeme. Můžeme péct brambory celé nebo nakrájené a to jak oloupané tak ve slup­ce. 

Dále si můžeme vybrat, zda-li je budeme péct na plechu nebo v alobalu a čím je omastíme – olejem, máslem nebo třeba sádlem. Opéct můžeme i brambory již vařené, ale samozřejmě i syrové.

Pečené brambory jako příloha:  Brambory nakrájíme na špalíčky a poklademe na pečící papír, pokapeme olejem, osolíme a můžeme použít i oblíbené koření. 

Smažíme brambory

Smažené brambory patří mezi oblíbené pokrmy.

Hranolky: Klasickým příkladem jsou hranolky, které se často podávají jako příloha k hamburgerům nebo sendvičům. Brambory se krájí na tenké proužky a smaží se do zlatova. Po usmažení dochutíme solí, případně kořením.

Krokety: Další oblíbenou, smaženou přílohou jsou bramborové krokety. Uvařené brambory se rozmačkají, přidá se vejce a koření.  Ze směsi se vytvarují kuličky, které se pak smaží do zlatova. 

Chipsy: Bramborové chipsy nebo lupínky, jsou tenké plátky brambor osmažené na oleji a ochucené kořením.

Bramborák: Syrové brambory se nastrouhají, přidá se: česnek, majoránka, vejce, sůl, mléko a trocha mouky. Z těsta se pak smaží na rozpáleném tuku placky. 

Věděli jste, že existuje opravdu mnoho označení pro bramborák? Některé z nich jsou: vošouch, cmunda, bác, bacán, ertepliak.

V závěru nelze než připomenout, že brambory jsou mimořádně všestrannou surovinou, která otevírá široké možnosti v kuchyni a existuje na každý pokrm na desítky variant receptů. Bez ohledu na to, zda si oblíbíte jejich křupavost v hranolkách, bohatost bramborové kaše nebo autentičnost tradičního bramboráku, jedno je jisté - brambory jsou nenahraditelnou součástí kulinářských zážitků. O tom svědčí i oblíbenost brambor v dětských říkankách: 

Kutálí se ze dvora, takhle velká brambora, neviděla, neslyšela, že na ní padá závora. Kam koukáš, ty závoro, na tebe ty bramboro. Kdyby tudy projel vlak, byl by z tebe bramborák.

A pokud máte hlad po více inspiraci, určitě se podívejte na další články na našem webu

Brambory a zelí, živobytí celý! Díl 1.

Brambory a zelí, živobytí celý!- Díl 2.

Jak zpracovat houby, aby vám vydrželi až do zimy

Podzimní dýňové menu: Dýňová pánev s rýží

Svatomartinská nadívaná husa

Zelenina do jídelníčku patří!

Kapustová polévka

Potraviny, které vám pomohou udržet pitný režim

Vietnamská bageta Bánh mì

Co jíst v postním období? Brambory!

Recepty na brunch: Obědová snídaně

Jak uchovat letní úrodu: Díl 3. – Zavařování

Navíc, nezapomeňte, že se blíží svátek Martina – 11.11. Ideální příležitost k přípravě třeba dušeného zelí s husou. Pokud nemáte zelí doma nezoufejte! My ho máme a dokonce v několika variantách takže si u nás vybere každý! Uvidíte, že jej budete mít připravené raz-dva.
G&G Červené zelí s jablky 400g

Alnatura Bio kysané zelí 520g

G&G Lahůdkové červené zelí s jablkem 680g

Edeka Gourmet lahůdkové červené zelí s jablky 400g

Ernte Krone kysané zelí na bavorský způsob 400 g

Kühne Premium červené zelí dle tradičního receptu 680g

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz