Velikonoce – čas jarního probuzení, radosti a tradic zakořeněných v naší kultuře. V českých i německých domácnostech se v těchto dnech připravují barevná vajíčka, peče se voňavé pečivo a stoly se plní svěžími pokrmy. Jedním z nejzajímavějších dnů velikonočního týdne je Zelený čtvrtek. Jak se slaví u nás a jak v Německu, odkud pochází spousta tradičních produktů, které nabízíme? Pojďme se podívat blíž.
Velikonoce v Česku: pomlázka, vejce a zelené pokrmy
České velikonoce mají silný základ v lidové tradici. Děti s řehtačkami, barvení vajíček cibulovými slupkami nebo pomlázka z vrbového proutí – to vše patří ke každoročně očekávanému rituálu jara.
Zelený čtvrtek je dnem, kdy podle pověsti „zazpíval kohout na poslední večeři“ a zvony odletěly do Říma. V mnoha domácnostech se na tento den připravuje špenát, kopřivy nebo jiné zelené jídlo – má totiž přinést zdraví na celý rok.
Tradice zelených jídel není jen symbolická, ale i chutná. Ačkoli dnes už nejde tolik o půst, na Zelený čtvrtek stále vítězí jednoduchost, bylinky a čerstvé suroviny. Především ty, které po dlouhé zimě probouzí chuťové buňky i tělo.
Velikonoce v Německu: zajíčci, slavnostní tabule a „Gründonnerstag“
Německo má své vlastní velikonoční kouzlo – ačkoli v mnohém podobné, přináší do tradic i trochu jiný pohled. Zelený čtvrtek se v němčině nazývá „Gründonnerstag“. A ne, nemá to přímo společného se zelenou barvou – původ názvu pochází pravděpodobně od slova „greinen“ (plakat). Nicméně zvyk jíst v tento den zelenou stravu se v Německu ujal natolik, že se v současnosti spojení se zelenou barvou stalo velmi běžným.
Na stole tak často najdete špenát, bylinkové omáčky jako známá „Frankfurter Grüne Soße“, nebo třeba zeleninové quiche. Němci mají také slabost pro sezónní pečivo – například velikonoční věnce nebo perníčky ve tvaru zajíčků, kachniček či vajíček.
A právě velikonoční zajíček hraje v německé tradici velkou roli. Na rozdíl od našich „koledníků“, kteří si výslužku zaslouží pomlázkou, v Německu děti hledají sladkosti a drobné dárky, které jim zajíček schoval v zahradě nebo bytě.
Společné kořeny, jiné detaily
Ačkoli mají české i německé velikonoce křesťanské základy, do obou tradic se promítají pohanské zvyky spojené s příchodem jara. U nás klademe důraz na komunitní rituály a v Německu se více rozvíjí dekorace a slavnostní atmosféra domova.
České velikonoce jsou živější, hlučnější – se zpěvy, řehtačkami a pomlázkou. Německé jsou zase vizuálně bohaté – plné detailní výzdoby, pečlivě zdobených vajec a slavnostních stolů. A právě díky těmto rozdílům si můžeme vzájemně brát inspiraci.
Velikonoční zajímavosti, které možná neznáte
Věděli jste, že v některých regionech Německa – například v Bavorsku – se na velikonoční pondělí pořádají tzv. „Emmausgänge“, poutě nebo procházky symbolizující cestu učedníků do Emauz? A že v Dolním Sasku se na Velký pátek jí sladký „Hefezopf“, copový koláč s rozinkami?
A co u nás? Jedním z méně známých českých zvyků je tzv. "oblévání" – zejména na Moravě, kde muži místo šlehání polévají ženy vodou pro zdraví a plodnost. A kdysi se dokonce o velikonoční neděli v některých regionech pálily figuríny symbolizující zimu, podobně jako se v Německu pálí „Osterfeuer“ – velikonoční ohně, které symbolicky vítají světlo a jaro.
Oslavme jaro po našem – s inspirací z německé velikonoční pohody
Spojení českých kořenů a německé elegance přináší tu nejkrásnější jarní rovnováhu. Ať už si na Zelený čtvrtek dopřejete špenát po česku nebo omáčku po německu, hlavní je radost, se kterou se svátky slaví.
Prohlédněte si naši velikonoční nabídku a nechte se inspirovat produkty, které spojují tradici, kvalitu a chuť jara.
Přejeme Vám krásné Velikonoce! 🐰🌷
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.
- 5 filmových tipů nejen na Velikonoce
- Symboly Velikonoc
- Velikonoční beránek
- Recepty z vajec
- Velikonoční nádivka
- Velikonoční dekorace, kterou doma vyrobíte raz dva: Díl 3. – Barvíme doma vajíčka
- Velikonoční dekorace, kterou doma vyrobíte raz dva: Díl 2. – O historii a technice zdobení vajíček
Vše na pečení nejen velikonočních dobrot nalezenete v kategorii PŘÍSADY NA VAŘENÍ A PEČENÍ