Tradiční pochoutkou a koledou o Velikonocích jsou vejce v různých podobách, ať už čokoládové, vařené nebo ty na obrázku. O ty čokoládová nemusíme mít strach, ty nějaký čas vydrží, ta na obrázku ještě dýl ale co s těmi vařenými? No přece pomazánku! Pojďme se podívat na to, co vše můžete z vařených vajec připravit.
Vaječné ragú
Doba přípravy: 70 minut (30 minut aktivní pracovní doby)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 629 kcal /2634 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
10 vajec
3 lžíce hořčice
400 ml smetany
400 gramů brambor
2 mrkve
200 ml zeleninového vývaru
1 svazek kopru
2 lžíce crème fraîche
sůl, pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 629 kcal /2634 kJ (*31 %); sacharidy 23 g (*9 %); bílkoviny 25 g (*50 %); tuky 48 g (*69 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na vaječné ragú uvaříme vejce ve vroucí vodě na tvrdo, potom je oloupeme, pokud máte vejce vařená, stačí je oloupat. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě.
Oloupaná vejce nakrájíme na měsíčky, mrkev nakrájíme. Zeleninový vývar se smetanou přivedeme v hrnci k varu. Pomocí metličky vmícháme hořčici, potom přidáme nakrájenou mrkev. Brambory scedíme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke smetaně spolu s vejci. Kopr omyjeme, osušíme a otrháme. Vaječné ragú ochutíme crème fraîche, solí, pepřem a koprem a podáváme.
Vaječná pomazánka
Doba přípravy: 30 minut (20 minut aktivní pracovní doby)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 307 kcal /1285 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
8 vajec
5 lžic majonézy
3 snítky petrželky
1/2 svazku pažitky
5 kyselých okurek
sůl, pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 307 kcal /1285 kJ(*15 %); sacharidy 2 g (*1 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 26 g (*37 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na vaječnou pomazánku uvaříme vejce na tvrdo. Poté zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vařené vejce stačí oloupat a nakrájet. Petržel omyjeme, zbavíme stonků a nasekáme nadrobno. Pažitku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Okurky nakrájíme najemno a vmícháme do vajec spolu s petrželkou. Majonézu ochutíme třemi lžícemi vody z okurek, solí a pepřem a promícháme s vejci. Vaječný salát ozdobíme pažitkou a podáváme s chlebem.
Vaječný salát s bramborem
Doba přípravy: 55 minut (25 minut aktivní pracovní doby)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 350 kcal /1465 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
400 g brambor
sůl
200 g vařené šunka
4 rajčata
4 vejce natvrdo
4 kyselé okurky
2 lžíce láku z okurek
20 g pažitky
6 listů salátu
100 g jogurtu
50 g majonézy
2 lžíce jablečného octa
černý pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 350 kcal /1465 kJ (*17 %); sacharidy 21 g (*8 %); bílkoviny 23 g (*46 %); tuky 19 g (*27 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Brambory oloupeme, omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 30 minut. Scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme najemno. Šunku také nakrájejte najemno. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Vejce oloupeme a nakrájíme na kousky. Okurky nakrájíme na malé kousky, lák dáme stranou. Pažitku opláchneme, osušíme a nakrájíme na jemné kolečka. Salát opláchneme, osušíme, očistíme a nakrájíme na proužky. Z proužků salátu si uděláme na talíři hnízdo. Vaječný salát lze samozřejmě podávat i v misce bez listového salátu. Na zálivku smícháme jogurt s majonézou, okurkovou vodou, octem, solí a pepřem a opatrně vmícháme brambory, vejce, šunku, rajčata, okurku a pažitku. Podle chuti okořeníme a podáváme na salátu s pečivem.
Víte o tom, že lidé používají vejce jako potravu po tisíce let? Za prvé proto, že slepičí vejce obsahují hodně bílkovin (ačkoli je matoucí, že většina bílkovin se nachází spíše ve žloutku než v bílku). Za druhé, protože vejce obsahují mnoho dalších zdravých složek, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, vitamíny (vitamín A a B) a minerály (železo a zinek). A za třetí, protože živočišný produkt je stejně tak všestranný jako je zdravý. Teplá nebo studená, vařená nebo smažená: Vejce lze připravovat na mnoho způsobů a jedí se jako vejce ke snídani, stejně jako k obědu, v odpoledne v pečivu ke svačině nebo jako míchaná vejce, smažená vejce nebo omelety k večeři. Obzvláště oblíbenou klasikou jsou vejce natvrdo na chlebu: Jsou rychle připravená, výživná a navíc neuvěřitelně chutná.
Pranostiky:
Velikonoční a velkopáteční déšť zřídka přináší žním požehnání.
Na Velkou noc bude-li málo pršeti, ne mnoho píce pro sucho bude měti; pakli tan den jasno bude, máslo, omastek lacino přijde.
Hezky-li na Boží hod velikonoční, s prací na poli zčerstva počni.
Jasné počasí o velikonocích - nastane léto o letnicích.
Na velikonoce jasno - bude laciné máslo.
Velikonoce krásné úrodu nám dají, pakli slunce hasne, louky sucho mají.
Vítr, který od velikonoc do svatého Ducha panuje, drží se celý rok.
Pokud se chcete dozvědět více o Velikonocích přečtěte si naše články:
Jaro je tu!
Postní neděle a lidové zvyky 1. díl
Postní období – co jíst? Jáhly! 1. díl
Na svatého Řehoře čáp letí od moře
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.
Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce.
Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.
PŘEJEME VESELÉ VELIKONOCE!