Veganské chilli con carne

Od roku 2014 se pro mnohé zastánce zdravé výživy a zvířat stal leden důležitým měsícem. Prohlásili jej za Veganuary – spojením anglického názvu měsíce “January” a slova veganství – veganský leden. Stejně tak, jak je březen spojován s knihami jako měsíc knih, začíná se objevovat čím dál více lidí jež se snaží v lednu vyhnout jakýmkoliv živočišných produktů. Na rozdíl od vegetariánu totiž vegané nejedí ani mléčné výrobky(máslo, sýry) a vyhýbají se i třeba živočišným barvivům. Spíše než o styl tvorby jídelníčku se jedná o styl životní, který se nespojuje jen s jídlem ale také zasahuje do všech oblastí života – oblečení, kosmetika atd. Vyzkoušejte se živočišných produktů vzdát alespoň na chvíli i vy. Uvidíte, že i tyto recepty jsou vážně výtečné. My vám přinášíme recept na chutné veganské chilli, které stejně žádnou konkrétní podobu nemá. Proč ho tedy nezkusit ve veganské podobě? 

Doba přípravy: 45 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 25 minut)

Obtížnost: Snadné

Recept je bezlepkový, bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.

Suroviny na 4 porce:

550 g veganského sójového mletého masa

400 g červených fazolí 

400 g černých fazolí

400 g  bílých fazolí

400 g rajčat  

150 g kukuřice

5 chilli papriček

3 stroužky česneku

1 cibule

3 lžíce řepkového oleje

3 lžíce rajského protlaku 

1/2 lžičky mletého kmínu

1/2 lžičky skořice

špetka uzené soli

špetka pepře

špetka cukru

K podávání: Tortilly, veganská zakysaná smetana, koriandr, limetka

Výživové údaje:

Energetická hodnota 4769/ 1139 kJ/  kcal (*57%); sacharidy 142 g (*55%); bílkoviny 82 g (*164%); tuky 51 g (*73%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Cibuli a česnek si oloupeme a nakrájíme. Dáme stranou a přidáme k tomu na kolečka nakrájené chilli papričky. Všechny fazole a kukuřici scedíme přes sítko. Ve vyšším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme namletou sóju. Přidáme cibuli a česnek a necháme zarestovat. Po chvíli přidáme rajčatový protlak, který necháme osmahnout a trochu vše ještě podusíme. Přidáme kmín, skořici a dobře promícháme. Přidáme nakrájená rajčata z konzervy. Poté k tomu přidáme i scezené fazole a kukuřici a asi tak dvě třetiny nakrájených chilli papriček a zalijeme to 400 ml vody. Dochutíme solí, pepřem a cukrem a dusíme zhruba 20 minut.

Chilli podáváme s veganskou verzí zakysané smetany, tortillovými chipsy a nebo si můžeme připravit třeba i domácí tortilly podle našeho receptu, které jsou také veganské! Posypeme koriandrem a přidáme kousek limetky. Na vrch také dáme zbytek nakrájených chilli papriček. Hezky se také doplňuje s chutí avokáda a jako přílohu lze použít rýži. Představivosti se meze nekladou a a v kuchyni to platí dvojnásob.

Více chutných receptů a zajímavých tipů nejen do domácnosti najdete v naši rubrice Blog a recepty.

Pokud byste rádi vyzkoušeli i další veganské recept vyzkoušejte třeba recept výborné plněné papriky, které jsou místo masa plněné uzeným tofu podávané třeba s pečeným bramborem. 

Za vyzkoušení stojí také dýňová hokaido polévka, kde stačí jen nahradit či vynechat zakysanou smetanu a veganská verze je hotová. 

A pokud byste přeci jen raději klasickou verzi chilli con carne v naší nabídce najdete hned několik možností:

Maggi Idee Chili con Carne pro 2 porce 33 g, chutný základ kam stačí přidat fazole a maso.

Edeka Chili con Carne 500 g výtečné fazole kam stačí přidat maso

nebo 

G&G CHILI CON CANE s vepřovým masem 800G,  které stačí už jen ohřát.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení