Podzimní dýňové menu: Polévka z dýně hokaido

Podzim je tu. Dokazuje to nejen barvami hýřící listí, ale také výzdoba a nabídka v obchodech. Ještě než pulty obchodů zaplaví vánoční výzdoba a vánoční šílenství je před námi ještě jeden podzimní svátek a sice Halloween. Dýni je momentálně všude plno a všechny jsou jedlé! Používají se mimo dekorace právě i hojně v kuchyni a my vám postupně přineseme inspiraci na dýňové pokrmy. Protože co by byl říjen bez dýní. 

A začneme polévkou, protože jak už říkaly naše babičky polévka je grunt!

Slova dýně a polévka jdou skvěle dohromady. Venku už je sychravo a znatelně se ochlazuje, dopřejte proto svému tělu zahřátí v podobě této husté, výživné, chutné a také rychlé polévky právě z dýně hokaido.

Doba přípravy: 45 minut (15 minut příprava, 30 minut tepelná úprava)

Obtížnost: Snadné

Bezlepkový a vegetariánský recept.

Suroviny na 4 porce:

1 kg dýně hokaido

1 pórek střední velikosti

1 jarní cibulka

2 stroužek česneku

1 kousek zázvoru (cca 3 cm)

1 lžíce řepkového oleje

1 litr zeleninového vývaru ( připravit si ho můžete také z Edeka BIO zeleninového vývaru)

špetka skořice

sůl

pepř

zakysaná smetana

petržel na posypání

Výživové údaje:
Energetická hodnota 850 kJ/ 203 kcal (*10%); sacharidy 22 g (*8%); bílkoviny 7 g (*14%); tuky 9 g (*13%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Dýni pečlivě omyjeme, klidně i za pomoci houbičky či kartáčku. Dýni hokaido totiž není třeba loupat. Poté ji podélně rozpůlíme a za pomoci lžíce ji zbavíme dužiny a nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci si rozpálíme olej a poté přidáme dýni.

Česnek oloupeme, zázvor oškrábeme lžící. Oboje poté nasekáme nadrobno. Pórek a jarní cibulku očistíme a zbavíme horní vrstvy a nakrájíme na kolečka. Přidáme do hrnce k dýni a orestujeme. Poté zeleninu okořeníme a zalijeme litrem zeleninového vývaru.

Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 30 minut do měkka. Když jsou kousky dýně dostatečně měkké rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem na jemno. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a podáváme posypané petrželkou. Zakysanou smetanu také můžeme dát až během servírování doprostřed talíře. 

TIP: Do polévky můžete přidat také pražená dýňová nebo slunečnicová semínka. Pokud máte rádi chilli neváhejte a přidejte ho i do polévky, dodá ji ještě větší říz. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz