Léto je plné chutí a sezónní zeleniny. Ale také horkého počasí a s ním člověk ztrácí chuť k jídlu. Ideální jsou lehké, zeleninové a třeba i studené pokrmy. Tortilly už u nás dávno nejsou nic nového a jsou podávány v mnoha variantách a to právě v podobě lehkých letních jídel. Ať už v podobě jakou známe z fast-food řetězců nebo jak si je kupujeme a připravujeme s nimi pokrmy doma. Samozřejmě je jednodušší koupit tortilly už hotové, ale proč si je nezkusit udělat vlastní doma? Postup je celkem snadný.
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: Snadné
Veganský recept
Suroviny na 8 porcí:
(Porce = 2 tortilly)
2 kávové lžičky prášku do pečiva
500g hladké mouky
lžička soli
115ml studené vody
115ml olivového oleje
- trochu rostlinného oleje na potírání pánve
Výživové údaje:
1373kJ/328kcal; sacharidy 51g; tuky 10g; bílkoviny 7g;
Postup:
V míse smícháme mouku se solí a kypřícím práškem. K tomu poté přidáme olivový olej a vodu. Z toho vypracujeme hladké těsto, ideálně za pomocí kuchyňského robota. Poté co se směs dokonale spojí zjistíme jestli těsto jde dobře tvarovat a nelepí se. Když se lepí přidáme ještě trochu mouky, je-li naopak málo spojené přidáme ještě vodu a olej ve stejném poměru. Z takhle vypracovaného těsta si připravíme 16 malých kuliček, které dál válíme na lehce pomoučeném vále na tenké placky. Rozehřejeme si mělkou pánev. Můžeme ji opravdu jen malinko potřít kapkou rostlinného oleje. Na rozpálenou pánev opatrně pokládáme po jedné rozválené placky. Pečeme z obou stran asi 1 minutu, aby byly místy světle hnědé. Upečené tortilly skládáme na talíř a pakliže je hned neplánujeme sníst je vhodné je uchovat v troubě zapnuté na 50 stupňů. Případně je nechat vystydnout a poté je vložit do sáčku.
Největší popularitě se tortilly těší v Mexiku a ve Španělsku odkud pocházejí. Oblíbené jsou však po celém světě. Slouží jako základ pro burrita, tacos, quesadillas nebo fajitas. Plní se masem, zeleninou či směsí obojího. Nebo se jí s různými dipy či jen jako příloha.