Plněné papriky jinak s grilovaným bramborem

Máte rádi plněné papriky? Papriky plněné mletým masem, podávané ať už s bramborem nebo rajskou omáčkou zná asi každý jako českou klasiku. Recept je velmi populární, ale co to zkusit trochu jinak? Pokud chcete trochu pozměnit svůj dopad na životní prostředí, zkuste se jednou za čas vzdát masa. I jeden den v týdnu se počítá. Tento recept na plněné papriky je vegetariánský i veganský a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet, budete překvapeni jak výborné mohou plněné papriky být i bez masa. 

Doba přípravy: 60 minut – aktivní pracovní doba 25 minut

Obtížnost: Snadné

Tento recept je: Bez laktózy a bez lepku, vegetariánský i veganský

Suroviny na 4 porce: 

Na grilované brambory potřebujeme:

600 g nových brambor

svazek čerstvé petrželky nebo pažitky

sůl a dle libosti také kmín nebo bobkový list

Na samotné plněné papriky je třeba:

6 podlouhlých, červených paprik

200 g uzeného tofu se sezamovými semínky

100 g cherry rajčat

1 balení na kousky nakrájených rajčat, konzervovaných 

2 lžíce rajského protlaku 

2 červené cibule střední velikosti

1 stroužek česneku

4 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

agávový sirup

Výživové údaje:

1784 kJ/ 426 kcal, sacharidy 53 g, tuky 12 g, bílkoviny 17 g

Postup:

Papriky podélně rozpůlíme a odstraníme všechna semínka a stopky. Lépe nám to půjde když papriku budeme krájet od špičky ke stopce kde už řez nedokončíme a tak semínka zůstanou u stopky a půjdou odstranit se stopkou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Něž se trouba předehřeje připravíme si zbytek –  nakrájíme cibuli, česnek a tofu na mení kousky a na rozpálené pánvi osmahneme na půlce oleje dozlatova. Po chvíli vmícháme rajský protlak, který necháme chvilku osmahnout, aby jsme ho zbavili přebytečné kyselosti a pak přidáme rozpůlená cherry rajčátky i s rajčatovými kousky z “konzervy”. Necháme prohřát a dochutíme solí a pepřem, a případně i agávovým sirupem. Na připravený plech si přemístíme papriky a naplníme je vzniklou tofu směsí. Poté je dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. 

Brambory pořádně omyjeme a ve slupce je spolu s kořením vaříme ve vodě asi tak 10 až 15 minut. Poté je scedíme a vysypeme na plech. Potřeme je zbylým olejem a posypeme je solí. V troubě je necháme chytit hezkou barvu zapnutím horkého vzduchu. Podáváme je k plněným paprikám ozdobené čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz