Vánoční cheesecake

Sladké je s Vánocemi spojeno především díky cukroví. Dnes si však představíme recept na dort. I ten si určitě najde místo na vašem stole. Jeho příprava není těžká, zabere sice trochu času, ale výsledek určitě stojí za to. Uvidíte, že se po něm na vašem stole jen zapráší.

 

Doba přípravy: 140 minut, z toho aktivní pracovní doba asi 40 minut

Obtížnost: Snadné 

Kalorií na porci: 510 kcal /2 135 kJ

Suroviny na 12 porce:

Na těsto:

400 g speculatis sušenek

1 lžička perníkového koření

130 g másla

špetka soli

1 lžička skořice

Na vanilkovou náplň:

450 g smetanového sýra

250 g tvarohu

špetka vanilky

1 Balíček pudinkového prášku – vanilkového

1 vejce

2 žloutky

200 g smetany na šlehání

160 g cukru

Na polevu ze svařeného vína:

1 balíček dortové želatiny, červená

250 ml svařeného vína

2 lžíce cukru

Na ozdobení:

granátové jablko

maliny

badyán

rozmarýn

mandle

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 510 kcal /2 135 kJ (*26 %); sacharidy 31 g (*12 %); bílkoviny 12 g (*24); tuky 37 g (* 53 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Dno kulaté dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky potřeme máslem a vysypeme moukou a dáme na chvilku do lednice. Mezitím si připravíme těsto.

Máslo nakrájíme na menší kousky a rozpustíme v malém hrnci. Sušenky rukama nahrubo nalámeme a tyčovým mixérem zpracujeme v několika porcích na sušenkovou mouku - nebo je v několika porcích vložíme do sáčků a naklepeme válečkem.

V míse smícháme sušenkovou mouku, sůl, perníkové koření a skořici, poté přilijeme rozpuštěné máslo a dobře promícháme. Těsto velmi tence natlačíme na dno a na okraj (stačí, když je okraj těsta jen něco málo přes polovinu výšky strany dortové formy). Poté vložíme formu znovu do lednice, dokud nebude připravena náplň.

Troubu předehřejeme na 180°C horní/spodní ohřev. Na náplň ušleháme v míse ručním mixérem tvaroh, smetanový sýr, šlehačku, cukr, vanilku, vejce a žloutky a nakonec vmícháme pudinkový prášek.

Náplň rozetřeme na sušenkový základ a  pečeme 50 minut. – Pokud ke konci pečení začíná dort moc hnědnout, přikryjeme jej alobalem.

Cheesecake necháme ve formě alespoň 2 hodiny vychladnout, aby byl vychladlý celý, a e nehrozilo, že kvůli tomu, že bude uprostřed měkký popraská.  Poté odstraníme okraj formy a připravíme si polevu. Prášek na dortovou želatinu smícháme se svařeným vínem a cukrem a přivedeme k varu a pak polevu rovnoměrně rozetřeme na dort. Ozdobte loupanými mandlemi, semínky granátového jablka, malinami, badyánem a 2-3 snítkami rozmarýnu. Krásný vánoční dort je hotový.

.

Dopřejte si i vy, v adventním období, ale i kdykoliv jindy, odpočinek od každodenních povinností. K tomu si uvařte lahodnou kávu z naši nabídky kvalitní kávy a dopřejte si klidně i něco sladkého na zub. Spoustu receptů najdete v naši rubrice blog a recepty , a pokud to chcete vzít doslova vyberte si, namísto pečení doma, něco dobrého z nabídky vánočního sortimentu sladkostí a pochutin.

Mimo sladkosti tam najdete třeba i výborný Stettner Alpenfeuer svařák podle alpské receptury.

Čekání na Ježíška si můžete zkrátit u našich článků a receptů:

Vánoční tradice: Svatá Lucie noci upije 

Vánoční pečení: Jablečný závin

Adventní kalendář   

Vánoční tradice: Barborky a sv. Barbora 

Podívejte se také  na naši vánoční nabídku, kde najde spoustu dobrot a nebo do nabídky vánočního pečení, kde najdete veškeré potřebné suroviny na pro ty pravé Vánoce!  



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz