Říjen přišel nečekaně ale o to rychleji. Podle předpovědí se na jeho začátku dočkáme babího léta. V našem článku si dnes představíme recept klasicky podzimní – dýňový tarte flambée. Dýně se jako příloha moc často nepodává, nejčastěji ji připravujeme jako hlavní chod a nevyžaduje žádnou masovou přílohu, je tak ideální pro vegetariány. Dá se z ní připravit mnoho lahodných pokrmů. Dnes ale zkusíme pizzu a to z dýně hokkaido, která se nemusí loupat.
Doba přípravy: 40 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 479 kcal /2006 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
Na těst přijde:
100 g čerstvého kozího sýra
10 ml polotučného mléka
200 g dýně Hokkaido
1 červená cibule
1 jablko
1 polévková lžíce dýňových semínek
1 svazek petržele
sůl
pepř
Na těsto
400 g pšeničné hladké mouky
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
240 ml vody
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2006 kJ/ 479 kcal (*24 %); sacharidy 87 g (*33 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 10 g (*14 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Začneme přípravou těsta. Mouku, sůl a olej s vodou smícháme a hněteme dokud nám nevznikne hladké ale pevné těsto. Vytvarujeme z něj kouli a tu zabalíme do potravinářské folie a necháme chvilku odpočinout, mezitím si připravíme ostatní suroviny.
Troubu si necháme předehřát na 200 stupňů horní a spodní ohřev.
Jablko a dýni zbavíme jádřinců a spolu s cibulí nakrájíme na jemné proužky. Petržel nasekáme. V misce si smícháme kozí sýr s mlékem. Na pomoučené pracovní ploše válečkem vyválíme kouli z těsta na oválnou placku, kterou přemístíme na pečícím papírem vyložený plech. Placku potřeme krémem ze sýra a obložíme jablky, cibulí a dýní. Posypeme dýňovými semínky a osolíme a opepříme dle chuti.
Pečeme v troubě asi 10 minut na 200 stupňů, dokud okraje lehce nezhnědnou. Vyndáme z trouby a posypeme petrželkou. Ihned podáváme.
Pro více inspirace navštivte naši rubriku Blog a recept. Máte-li zájem si z této všestranné suroviny připravit i další pokrmy naleznete v ní také:
Podzimní dýňové menu: Polévka z dýně hokaido
Podzimní dýňové menu: Dýňová pánev s rýží
Podzimní dýňové menu: Dýňové brownies
V naši nabídce už také naleznete vánoční sortiment sladkostí, které ale můžete využít i na blížící se Halloween. Neváhejte a podívejte se na naši nabídku Vánoce 2022!
Pranostiky na první říjnový týden:
Fouká-li na sv. Remigia od východu, bude teplý podzimek.
Fouká-li na den Marie Orodovnice od východu, bude tuhá zima.
Den Marie Orodovnice - první mrazíky.
Den svaté Terezičky nebývá bez vlažičky.
Svatý František zahání lidi do chýšek
Na svatého Placida slunce ohně nevydá.
O svaté Brigitě bývá mlha na úsvitě.
Je-li déšť na sv. Diviše, bude mokrá zima.
Kdo se těší, že do Diviše zasel, ať se netěší na úrodu.