Dýňové tarte flambée

Říjen přišel nečekaně ale o to rychleji. Podle předpovědí se na jeho začátku dočkáme babího léta. V našem článku si dnes představíme recept klasicky podzimní – dýňový tarte flambée. Dýně se jako příloha moc často nepodává, nejčastěji ji připravujeme jako hlavní chod a nevyžaduje žádnou masovou přílohu, je tak ideální pro vegetariány. Dá se z ní připravit mnoho lahodných pokrmů. Dnes ale zkusíme pizzu a to z dýně hokkaido, která se nemusí loupat. 

Doba přípravy:  40 minut 

Obtížnost: Snadné 

Kalorií na porci: 479 kcal /2006 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

Na těst přijde:

100 g čerstvého kozího sýra

10 ml polotučného mléka

200 g dýně Hokkaido

1 červená cibule

1 jablko

1 polévková lžíce dýňových semínek

1 svazek petržele

sůl

pepř

Na těsto

400 g pšeničné hladké mouky

2 lžičky soli

2 lžíce olivového oleje

240 ml vody

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2006 kJ/ 479 kcal (*24 %); sacharidy 87 g (*33 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 10 g (*14 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Začneme přípravou těsta. Mouku, sůl a olej s vodou smícháme a hněteme dokud nám nevznikne hladké ale pevné těsto. Vytvarujeme z něj kouli a tu zabalíme do potravinářské folie a necháme chvilku odpočinout, mezitím si připravíme ostatní suroviny.

Troubu si necháme předehřát na 200 stupňů horní a spodní ohřev.

Jablko a dýni zbavíme jádřinců a spolu s cibulí nakrájíme na jemné proužky. Petržel nasekáme. V misce si smícháme kozí sýr s mlékem. Na pomoučené pracovní ploše válečkem vyválíme kouli z těsta na oválnou placku, kterou přemístíme na pečícím papírem vyložený plech. Placku potřeme krémem ze sýra a obložíme jablky, cibulí a dýní. Posypeme dýňovými semínky a osolíme a opepříme dle chuti.

Pečeme v troubě asi 10 minut na 200 stupňů, dokud okraje lehce nezhnědnou. Vyndáme z trouby a posypeme petrželkou. Ihned podáváme. 

Pro více inspirace navštivte naši rubriku Blog a recept. Máte-li zájem si z této všestranné suroviny připravit i další pokrmy naleznete v ní také: 

Podzimní dýňové menu: Polévka z dýně hokaido

Podzimní dýňové menu: Dýňová pánev s rýží

Podzimní dýňové menu: Dýňové brownies   

V naši nabídce už také naleznete vánoční sortiment sladkostí, které ale můžete využít i na blížící se Halloween. Neváhejte a podívejte se na naši nabídku Vánoce 2022! 

Pranostiky na první říjnový týden:

Fouká-li na sv. Remigia od východu, bude teplý podzimek.

Fouká-li na den Marie Orodovnice od východu, bude tuhá zima.

Den Marie Orodovnice - první mrazíky.

Den svaté Terezičky nebývá bez vlažičky.

Svatý František zahání lidi do chýšek

Na svatého Placida slunce ohně nevydá.

O svaté Brigitě bývá mlha na úsvitě.

Je-li déšť na sv. Diviše, bude mokrá zima.

Kdo se těší, že do Diviše zasel, ať se netěší na úrodu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz