Podzimní dýňové menu: Dýňové brownies

Polévku i hlavní chod máme již za sebou. Je na čase udělat za dýňovým menu tečku, sladkou tečku. Dýně neodmyslitelně patří k Halloweenu a ten zas spadá spíše do americké kultury, čím jiným tedy uzavřít naši sérii receptů než tradičním americkým dezertem - brownies. My si dnes připravíme skvělou podzimní variaci s kokosem a dýní, která mu přidá na vláčnosti ještě více. Uvidíte, že se po dezertu jen zapráší. Výhodu je, že díky dostupnosti některých druhů dýni, zejména dýně hokaido, po celý rok, můžete tento dezert připravit kdykoliv na něj během roku dostanete chuť. Dáme se tedy do toho.

Doba přípravy: 85 minut  (40 minut přípravy, 45 minut pečení)

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 30 kusů, přibližně tedy na jeden pečící plech běžné velikosti:

500 g dýně libovolného druhu

5 vajec

200 g jemného cukru

150 g změklého másla

200 g mléčné čokolády na vaření 

200 g hladké pšeničné mouky

2 lžičky prášku do pečiva 

100 g strouhaného kokosu

2 lžíce kůry z pomeranče (cca z ½ pomeranče, případně lze použít sušenou pomerančovou kůru)

Výživové údaje:

Energetická hodnota 1570 kJ/ 375 kcal (*19%); sacharidy 38 g (*15%); bílkoviny 7 g (*14%); tuky 21 g (*30%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Dýni oloupeme a odstraníme z ní část se semínky. Oloupanou dýni si nakrájíme na velké kostičky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme na horkovzduch asi 25 minut dokud kostičky nezměknou.

Než se nám upeče dýně tak si ručním mixérem nebo robotem vyšleháme změklé máslo spolu s cukrem do hebké pěny, poté postupně zapracujeme vejce jedno po druhém. 

Dále si rozpustíme čokoládu. Nejšetrněji toho dosáhneme ve vodní lázni. Čokoládu si nalámeme na menší kousky, které vložíme do teplovzdorné misky (nerez, sklo, keramika) a tu postavíme nad hrnec s mírně vroucí vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit – občas ji promícháme a rozehříváme ji tak dlouho dokud nezískáme hladkou hmotu. Takto rozpuštěnou polevu vmícháme do směsi másla, vajec a cukru. Postupně k nim vmícháme také mouku smíchanou s práškem do pečiva a strouhaný kokos.
Pozor pokud máte místo čokolády na vaření například čokoládovou polevu je vhodné dodržet postup na balení, většinou ale platí že ve vodní lázni se dá připravit většina čokoládových polev. V tomto receptu ale rozhodně doporučujeme použít přímo čokoládu na vaření.

Dýni po vyndání z trouby necháme trochu zchladnout, troubu však nikoliv, tu zvýšíme na 180 stupňů. Poté dýni v misce rozmačkáme vidličkou nebo si pomůžeme tyčovým mixérem. Vzniklé pyré přidáme do směsi těsta. 

Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Abychom poznali zda je brownies upečené provedeme test špejlí, vytáhneme-li špejli bez drobečků je hotovo.

Po upečení necháme dezert vychladnout a podáváme jej zdobený pomerančovou kůrou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz