Těstoviny – jak na ně: Díl 3. – Recepty na základní omáčky

Ne, těstoviny s kečupem opravdu nestačí. Jsou sice oblíbené ale vrchol kulinářského umění to rozhodně není. V dalším díle naší série článků o těstovinách se spolu podíváme na ty základní omáčky k nim. Jedná se o opravdu jednoduché recepty, ale uvidíte o jak moc více budou lepší než kečup. Jsou to omáčky, které potěší nejen výtečnou chutí ale také lehkou a rychlou přípravou. 

Bešamelová omáčka

Proč Bešamel? Pochází totiž z Francie, kde ji v 17. století vynalezl kuchař markýze de Béchamel. Omáčka byla z jíšky, mléka a koření. Jedná se o základní omáčku důležitou například při přípravě lasagní. Používáme ji na zapékání a nebo k přípravě jiných omáček. 

A jak na ni? Budeme potřebovat máslo, hladkou mouku a mléko či smetanu a také koření. V hrnci si rozpustíme máslo ( 50 g) a přidáme 35 g hladké mouky. Za stálého míchání opražíme do růžova a poté zalijeme vzniklou jíšku mlékem či smetanou a pečlivě zamícháme. Necháme chvilku povařit a ochutíme kořením jako je bobkový list, pepř černý i bílý, sůl a muškátový oříšek.

Pesta

Dalším oblíbeným způsobem úpravy těstovin je smíchání těstovin s různými druhy pesta. Tradičním pestem je pesto ala Genovese, to se připravuje z listů čerstvé bazalky, piniových oříšků, extra panenského olivového oleje a parmazánu. Pesto je pojmenováno podle italského města, samotné slovo ”pesto” pochází z italského slova pestare – v překladu tlouci. Původně se totiž pesto připravovalo ve hmoždíři, dnes už se převážně mixuje. Máme opravdu mnoho druhů pest, mezi ty nejoblíbenější určitě patří pesto ala Genovese, pesto z medvědího česneku nebo pesto se sušenými rajčaty a bazalkou. Pesta se přidávají do těstovinových salátů, slaných koláčů, těstovin a nebo se také podávají s pečivem.

Rajčatová omáčka

Ta patří mezi oblíbené a je základem mnoha dalších omáček. Ideální je použít rajčata čerstvá ale dají se použít i ta z konzervy.  Na základní omáčku je třeba 500 g rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce rajského protlaku, 7 stroužků česneku, čerstvou bazalku, sůl a pepř.

Rajčata s bazalkou rozmixujeme a přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Vzniklou omáčku necháme v chladu uležet aby se chutě řádně spojily. Takto připravenou omáčku můžeme podávat zastudena místo kečupu a ohřátou ji také použijeme jako základ mnoha dalších omáček. Jednou z nich je třeba: Římská pikantní rajčatová omáčka Arrabbiata do základní rajčatové omáčky se přidá ještě chilli dle chuti, případně ještě více česneku. Nejčastěji se tato omáčka podává s penne těstovinami a parmazánem.

Další omáčky

Jednoduchá smetanová omáčka z parmazánu a smetany na šlehání je omáčka Alfredo. Ta se připravuje z vysokoprocentní smetany a parmazánu. Dalším známým způsobem přípravy jsou těstoviny, zejména tedy špagety, Carbonara. Nejběžnější verze této omáčky se připravuje z žloutků, slaniny, sýra pecorina a česneku. 

Bolognese

Nejoblíbenější a nejznámější omáčkou je však omáčka Boloňská. Tato omáčka se skládá ze zeleninového základu, masa, vína a rajčat. Tato omáčka se perfektně hodí k těstovinám a nebo třeba do lasagní. Co budeme na naši boloňskou omáčku potřebovat? 500 g mletého masa (půl na půl hovězí a vepřové), kousek slaniny, olivový olej, 1 mrkev, 1 cibuli, celer, oregano, tymián a rajčata nebo rajčatové pyré. Také je třeba mít vodu či vývar a je možné přidat i víno.( Další možností je víno připíjet při přípravě receptu :-) ) Postup není nikterak složitý. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme kousek slaniny. Poté přidáme najemno nakrájenou zeleninu a dusíme. Po chvíli přidáme maso a okořeníme. Nakonec přidáme i rajčata, která jsme rozmixovali. Podlijeme trochou vývaru a za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Podáváme s oblíbenými těstovinami. 

Pro přípravu těstoviny je důležité mít kvalitní suroviny, ty nejlepší těstoviny najdete v naši nabídce kvalitních německých těstovin.  

V tomto článku jsme si představili základní omáčky k těstovinám snadných na přípravu. Avšak ne vždy je čas a nebo chuť připravovat tyto omáčky. Výhodou je že na našem webu najdete mnoho omáček již připravených, které stačí zkrátka jen ohřát a smíchat s těstovinami. 

Vyzkoušejte třeba kvalitní omáčky na těstoviny klasickou G&G Neapolskou omáčku na těstoviny s bylinkami 400ml , lahodnou Thomy Les Sauces Smetanovo sýrovou omáčku 250ml a nebo chutné italské pesto z bazalky, olivového oleje a tvrdého sýra –  Edeka Italia Pesto alla Genovese 190g .

 

Předchozí díl série článků o těstovinách:

Těstoviny – jak na ně: Díl 1. 

Těstoviny - jak na ně: Díl 2. - Druhy těstovin

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz