Těstoviny – jak na ně: Díl 3. – Recepty na základní omáčky

Ne, těstoviny s kečupem opravdu nestačí. Jsou sice oblíbené ale vrchol kulinářského umění to rozhodně není. V dalším díle naší série článků o těstovinách se spolu podíváme na ty základní omáčky k nim. Jedná se o opravdu jednoduché recepty, ale uvidíte o jak moc více budou lepší než kečup. Jsou to omáčky, které potěší nejen výtečnou chutí ale také lehkou a rychlou přípravou. 

Bešamelová omáčka

Proč Bešamel? Pochází totiž z Francie, kde ji v 17. století vynalezl kuchař markýze de Béchamel. Omáčka byla z jíšky, mléka a koření. Jedná se o základní omáčku důležitou například při přípravě lasagní. Používáme ji na zapékání a nebo k přípravě jiných omáček. 

A jak na ni? Budeme potřebovat máslo, hladkou mouku a mléko či smetanu a také koření. V hrnci si rozpustíme máslo ( 50 g) a přidáme 35 g hladké mouky. Za stálého míchání opražíme do růžova a poté zalijeme vzniklou jíšku mlékem či smetanou a pečlivě zamícháme. Necháme chvilku povařit a ochutíme kořením jako je bobkový list, pepř černý i bílý, sůl a muškátový oříšek.

Pesta

Dalším oblíbeným způsobem úpravy těstovin je smíchání těstovin s různými druhy pesta. Tradičním pestem je pesto ala Genovese, to se připravuje z listů čerstvé bazalky, piniových oříšků, extra panenského olivového oleje a parmazánu. Pesto je pojmenováno podle italského města, samotné slovo ”pesto” pochází z italského slova pestare – v překladu tlouci. Původně se totiž pesto připravovalo ve hmoždíři, dnes už se převážně mixuje. Máme opravdu mnoho druhů pest, mezi ty nejoblíbenější určitě patří pesto ala Genovese, pesto z medvědího česneku nebo pesto se sušenými rajčaty a bazalkou. Pesta se přidávají do těstovinových salátů, slaných koláčů, těstovin a nebo se také podávají s pečivem.

Rajčatová omáčka

Ta patří mezi oblíbené a je základem mnoha dalších omáček. Ideální je použít rajčata čerstvá ale dají se použít i ta z konzervy.  Na základní omáčku je třeba 500 g rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce rajského protlaku, 7 stroužků česneku, čerstvou bazalku, sůl a pepř.

Rajčata s bazalkou rozmixujeme a přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Vzniklou omáčku necháme v chladu uležet aby se chutě řádně spojily. Takto připravenou omáčku můžeme podávat zastudena místo kečupu a ohřátou ji také použijeme jako základ mnoha dalších omáček. Jednou z nich je třeba: Římská pikantní rajčatová omáčka Arrabbiata do základní rajčatové omáčky se přidá ještě chilli dle chuti, případně ještě více česneku. Nejčastěji se tato omáčka podává s penne těstovinami a parmazánem.

Další omáčky

Jednoduchá smetanová omáčka z parmazánu a smetany na šlehání je omáčka Alfredo. Ta se připravuje z vysokoprocentní smetany a parmazánu. Dalším známým způsobem přípravy jsou těstoviny, zejména tedy špagety, Carbonara. Nejběžnější verze této omáčky se připravuje z žloutků, slaniny, sýra pecorina a česneku. 

Bolognese

Nejoblíbenější a nejznámější omáčkou je však omáčka Boloňská. Tato omáčka se skládá ze zeleninového základu, masa, vína a rajčat. Tato omáčka se perfektně hodí k těstovinám a nebo třeba do lasagní. Co budeme na naši boloňskou omáčku potřebovat? 500 g mletého masa (půl na půl hovězí a vepřové), kousek slaniny, olivový olej, 1 mrkev, 1 cibuli, celer, oregano, tymián a rajčata nebo rajčatové pyré. Také je třeba mít vodu či vývar a je možné přidat i víno.( Další možností je víno připíjet při přípravě receptu :-) ) Postup není nikterak složitý. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme kousek slaniny. Poté přidáme najemno nakrájenou zeleninu a dusíme. Po chvíli přidáme maso a okořeníme. Nakonec přidáme i rajčata, která jsme rozmixovali. Podlijeme trochou vývaru a za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Podáváme s oblíbenými těstovinami. 

Pro přípravu těstoviny je důležité mít kvalitní suroviny, ty nejlepší těstoviny najdete v naši nabídce kvalitních německých těstovin.  

V tomto článku jsme si představili základní omáčky k těstovinám snadných na přípravu. Avšak ne vždy je čas a nebo chuť připravovat tyto omáčky. Výhodou je že na našem webu najdete mnoho omáček již připravených, které stačí zkrátka jen ohřát a smíchat s těstovinami. 

Vyzkoušejte třeba kvalitní omáčky na těstoviny klasickou G&G Neapolskou omáčku na těstoviny s bylinkami 400ml , lahodnou Thomy Les Sauces Smetanovo sýrovou omáčku 250ml a nebo chutné italské pesto z bazalky, olivového oleje a tvrdého sýra –  Edeka Italia Pesto alla Genovese 190g .

 

Předchozí díl série článků o těstovinách:

Těstoviny – jak na ně: Díl 1. 

Těstoviny - jak na ně: Díl 2. - Druhy těstovin

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení