Sladký červen: Recepty z čerstvých jahod, které si zamiluje celá rodina

Červen voní létem a prvními zralými jahodami. Ať už si je natrháte na zahradě, koupíte na trhu nebo přinesou děti z výletu, vždycky přináší radost, svěžest a chuť léta. V tomto článku jsme pro vás připravili inspiraci, jak si jahody vychutnat naplno – ať už ve sladkých pohárech, domácí marmeládě, nebo třeba ve svěžím salátu. A k tomu tipy na kvalitní německé a italské produkty, které se k jahodám skvěle hodí a najdete je u nás na e-shopu.

Jahodový cheesecake do skleničky

Ingredience:
– 250 g čerstvých jahod
– 100 g máslových sušenek (např. sušenky Leibniz)
– 200 ml šlehačky ve spreji (např. G&G Šlehačka ve spreji 30% 250ml)
– 1 vanilkový puding v prášku (např. GG Vanilkový pudink)
– 400 ml mléka
– 2 lžíce třtinového cukru (kvalitní cukr)

Postup:
Sušenky rozdrtíme najemno a rozdělíme do skleniček jako spodní vrstvu. Z mléka, pudingu a cukru uvaříme klasický vanilkový puding, který necháme mírně vychladnout a nalijeme na sušenky. Na to poklademe nakrájené jahody a ozdobíme šlehačkou. Můžeme dozdobit lístkem máty.

 

Domácí jahodová marmeláda bez konzervantů

Ingredience:
– 1 kg čerstvých jahod
– 500 g želírovacího cukru 2:1 (např. Südzucker)
– šťáva z půlky citronu

Postup:
Jahody očistíme, nakrájíme a krátce povaříme. Přidáme želírovací cukr a citronovou šťávu. Vaříme 3–5 minut za stálého míchání. Ještě horkou marmeládu plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Skvělá na pečivo i do jogurtu!

 

Jahodový salát s balzamikem a parmezánem

Ingredience:
– hrst rukoly nebo polníčku
– 200 g čerstvých jahod
– hoblinky parmezánu
– balzamikový ocet (např. Balsamico)
extra panenský olivový olej
– špetka mořské soli a pepře

Postup:
Na talíř naskládáme rukolu, přidáme na plátky nakrájené jahody a posypeme hoblinkami parmezánu. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem. Dochutíme solí a pepřem. Lehké, osvěžující, a přitom gurmánské!

 

Domácí jahodová limonáda s bio sirupem

Ingredience:
– 300 g jahod
– 1 l perlivé vody
– 3 lžíce oblíbeného bio sirupu 
– několik lístků máty
– led

Postup:
Jahody rozmixujeme a přecedíme. Do džbánu nalijeme sirup, jahodové pyré a perlivou vodu. Přidáme led, mátu a zamícháme. Vynikající letní osvěžení pro děti i dospělé.

 

Tipy navíc: Jak jahody uchovat

  • Zamrazení: Jahody omyjte, osušte a dejte jednotlivě na tác do mrazáku. Poté přesuňte do uzavíratelného sáčku. Skvělé na smoothie!
  • Sušení: Na nízkou teplotu v troubě nebo v sušičce – získáte sladkou a zdravou svačinku.
  • Zavařování: Sklenice plné léta na zimu? S pomocí želírovacího cukru to zvládne každý.

Závěr

Jahody patří k létu stejně jako slunce a výlety. Ať už je máte raději čerstvé, ve skleničce nebo jako osvěžující limonádu, vždy přinesou radost. S kvalitními surovinami z našeho e-shopu se každý recept povede na jedničku – a vy si můžete užít sladké chvíle s rodinou naplno.

Navštivte náš e-shop s potravinami z Německa a Itálie
Další inspiraci najdete na našem blogu a v receptech

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz