Crumble, neboli drobenkový koláč patří mezi nejjednodušší, nejrychlejší a také nejchutnější recepty. Hotový je raz dva a je možné ho připravovat v mnoha variantách. Sladké ovoce pečené v troubě, pokryté vrstvou máslem vonící drobenkou chutná vážně výtečně ať už ke kávě, čaji a nebo prostě jen tak pro radost. My se dnes podíváme na jablečný, švestkový a trochu netradiční ananasovo-ostružinový crumble.
Jablečný crumble
Doba přípravy: 45 minut (25 minut příprava, 20 minut pečení)
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
Na jablečnou náplň:
500 g jablek
šťáva z půlky citronu (1 a půl lžíce)
kousek zázvoru (přibližně 2 cm)
20 g cukru
mletá skořice dle chuti
Na drobenku:
100 g polohrubé pšeničné mouky
70 g másla
30 g ovesných vloček
1 lžička prášku do pečiva
50 g cukru
A také bude potřeba lžíce másla na vymazání nebo pečící papír na vyložení pekáčku, trochu moučkového cukru a vanilkové zmrzliny k podávání.
Výživové údaje:
1742 kJ/ 416 kcal, sacharidy 68 g, tuky 15 g, bílkoviny 4 g
Postup:
Začneme přípravou drobenky. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme ovesné vločky a prášek do pečiva s cukrem. K tomu přidáme kousky změklého másla a prsty zpracováváme tak dlouho dokud nemáme drobivou hmotu. Troubu si dáme předehřát na 200 stupňů.
Poté si připravíme jablka. Oloupeme je, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je jádřinců. Do kastrůlku je dáme spolu s citronovou šťávou a cukrem, případně i se skořicí. Poté přidáme oloupaný a na malé kostičky nakrájený zázvor a vše dusíme na mírném ohni přibližně 10 minut. Přebytečnou vodu slijeme. Do pekáčku přiměřené velikosti rozprostřeme pečící papír nebo jej vymažeme máslem a přemístíme do něj jablečnou směs. Na tu navršíme drobenku a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 15 – 20 minut do zlatova. Poté z trouby vyndáme a necháme trochu vychladnout. Poprášíme moučkovým cukrem dle chuti a podáváme s vanilkovou či jinou zmrzlinou dle chuti. K podávání se také hodí zakysaná smetana nebo bílý jogurt.
Švestkový crumble
Doba přípravy: 40 minut (15 minut přípravy, 25 minut pečení)
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 2 porce:
Na švestkovou náplň:
350 g švestek
lžíce třtinového cukru
půl kávové lžičky mleté skořice
Na drobenku:
60 g špaldové mouky
půl kávové lžičky prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
1 a půl lžíce ovesných vloček
40 g másla
K podávání podle chuti:
bílý jogurt
zakysaná smetana
třtinový cukr nebo skořicový cukr
Výživové údaje:
1930 kJ/ 460 kcal, sacharidy 56 g, tuky 20 g, bílkoviny 9 g
Postup:
Švestky umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Dáme je do pekáčku vymazaného máslem nebo vyloženého pečícím papírem a posypeme cukrem a skořicí. Troubu dáme předehřát na 180 stupňů. Smícháme prosetou mouku, prášek do pečiva vanilkový cukr a ovesné vločky. Do toho dáme na kousky nakrájené, povolené máslo a drobíme mezi prsty dokud nám nevznikne požadovaná drobenka. Poté navrstvíme drobenku na švestky a pečeme v předehřáté troubě 25 min do zlatova. Upečený crumble necháme trochu vychladnout a podáváme s jogurtem či zakysanou smetanou poprášenou cukrem.
Ananasovo-ostružinový crumble
Doba trvání: 85 minut (55 minut příprava, 30 minut pečení)
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 6 porcí:
Na náplň:
700 g ananasu (dužiny)
300 g ostružin
3 lžíce cukru
1 smotek skořice
1 badyán
Na drobenku:
150 g másla
150 g polohrubé mouky
80 g třtinového cukru
Na dohotovení:
100 g kokosových plátků
200 g vanilkové zmrzliny
Výživové údaje:
2399 kJ/ 573 kcal, sacharidy 65 g, tuky 31 g, bílkoviny 6 g
Postup:
Ananas nakrájíme na kostičky. Nebo samozřejmě můžeme použít i kompotovaný ananas. Ideální je však ananas čerstvý. Na množství 700 g dužiny budete potřebovat ananas o celkové hmotnosti asi 1 300 g. Troubu si dáme předehřát na 220 stupňů. Cukr se skořicí a badyánem necháme zkaramelizovat na pánvi. Poté k němu přidáme ananas a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Poté směs ananasu, cukru a koření přendáme do pekáčku a na to dáme ostružiny. Dále si připravíme drobenku. Na povolené máslo nasypeme mouku a cukr a vše promícháme tak aby vznikla drobenka. Tou přikryjeme ovoce v pekáčku a dáme péct do trouby na 30 minut, pečeme do zlatova. Po vyndání necháme vychladnout a podáváme se zmrzlinou posypanou kokosovými plátky.