2+1 recept na lahodné crumble

Crumble, neboli drobenkový koláč patří mezi nejjednodušší, nejrychlejší a také nejchutnější recepty. Hotový je raz dva a je možné ho připravovat v mnoha variantách. Sladké ovoce pečené v troubě, pokryté vrstvou máslem vonící drobenkou chutná vážně výtečně ať už ke kávě, čaji a nebo prostě jen tak pro radost. My se dnes podíváme na jablečný, švestkový a trochu netradiční ananasovo-ostružinový crumble.

Jablečný crumble

Doba přípravy: 45 minut (25 minut příprava, 20 minut pečení)

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

Na jablečnou náplň:

500 g jablek

šťáva z půlky citronu (1 a půl lžíce)

kousek zázvoru (přibližně 2 cm)

20 g cukru

mletá skořice dle chuti

Na drobenku:

100 g polohrubé pšeničné mouky

70 g másla

30 g ovesných vloček

1 lžička prášku do pečiva

50 g cukru

A také bude potřeba lžíce másla na vymazání nebo pečící papír na vyložení pekáčku, trochu moučkového cukru a vanilkové zmrzliny k podávání.

Výživové údaje:

1742 kJ/  416 kcal, sacharidy 68 g, tuky 15 g, bílkoviny 4 g

Postup:

Začneme přípravou drobenky. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme ovesné vločky a prášek do pečiva s cukrem. K tomu přidáme kousky změklého másla a prsty zpracováváme tak dlouho dokud nemáme drobivou hmotu. Troubu si dáme předehřát na 200 stupňů.

Poté si připravíme jablka. Oloupeme je, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je jádřinců. Do kastrůlku je dáme spolu s citronovou šťávou a cukrem, případně i se skořicí. Poté přidáme oloupaný a na malé kostičky nakrájený zázvor a vše dusíme na mírném ohni přibližně 10 minut. Přebytečnou vodu slijeme. Do pekáčku přiměřené velikosti rozprostřeme pečící papír nebo jej vymažeme máslem a přemístíme do něj jablečnou směs. Na tu navršíme drobenku a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 15 – 20 minut do zlatova. Poté z trouby vyndáme a necháme trochu vychladnout. Poprášíme moučkovým cukrem dle chuti a podáváme s vanilkovou či jinou zmrzlinou dle chuti. K podávání se také hodí zakysaná smetana nebo bílý jogurt. 

Švestkový crumble

Doba přípravy: 40 minut (15 minut přípravy, 25 minut pečení)

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 2 porce:

Na švestkovou náplň:

350 g švestek

lžíce třtinového cukru

půl kávové lžičky mleté skořice

Na drobenku:

60 g špaldové mouky

půl kávové lžičky prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru 

1 a půl lžíce ovesných vloček

40 g másla

K podávání podle chuti:

bílý jogurt

zakysaná smetana

třtinový cukr nebo skořicový cukr

Výživové údaje:

1930 kJ/ 460 kcal, sacharidy 56 g, tuky 20 g, bílkoviny 9 g

Postup:

Švestky umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Dáme je do pekáčku vymazaného máslem nebo vyloženého pečícím papírem a posypeme cukrem a skořicí. Troubu dáme předehřát na 180 stupňů. Smícháme prosetou mouku, prášek do pečiva vanilkový cukr a ovesné vločky. Do toho dáme na kousky nakrájené, povolené máslo a drobíme mezi prsty dokud nám nevznikne požadovaná drobenka. Poté navrstvíme drobenku na švestky a pečeme v předehřáté troubě 25 min do zlatova. Upečený crumble necháme trochu vychladnout a podáváme s jogurtem či zakysanou smetanou poprášenou cukrem. 

Ananasovo-ostružinový crumble

Doba trvání: 85 minut (55 minut příprava, 30 minut pečení)

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 6 porcí:

Na náplň:

700 g  ananasu (dužiny)

300 g ostružin

3 lžíce cukru

1 smotek skořice

1 badyán

Na drobenku:

150 g másla

150 g polohrubé mouky

80 g třtinového cukru

Na dohotovení:

100 g kokosových plátků

200 g vanilkové zmrzliny

Výživové údaje:

2399 kJ/ 573 kcal, sacharidy 65 g, tuky 31 g, bílkoviny 6 g

Postup:

Ananas nakrájíme na kostičky. Nebo samozřejmě můžeme použít i kompotovaný ananas. Ideální je však ananas čerstvý. Na množství 700 g dužiny budete potřebovat ananas o celkové hmotnosti asi 1 300 g. Troubu si dáme předehřát na 220 stupňů. Cukr se skořicí a badyánem necháme zkaramelizovat na pánvi. Poté k němu přidáme ananas a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Poté směs ananasu, cukru a koření přendáme do pekáčku a na to dáme ostružiny. Dále si připravíme drobenku. Na povolené máslo nasypeme mouku a cukr a vše promícháme tak aby vznikla drobenka. Tou přikryjeme ovoce v pekáčku a dáme péct do trouby na 30 minut, pečeme do zlatova. Po vyndání necháme vychladnout a podáváme se zmrzlinou posypanou kokosovými plátky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení