Mlsání zdravě a vegansky: Ovesné sušenky a palačinky

První měsíc v roce je plný předsevzetí. Mezi ta nejčastější předsevzetí bezesporu patří začít jíst zdravěji, případně začít s hubnutím. Pokud i vy máte předsevzetí a zatím jste vytrvali můžete mít radost, už jste to zvládli dva týdny. Důležité je vydržet. A co dělat když chcete jíst zdravě a rádi byste něco sladkého?  Jak už jsme psali v našem posledním receptu na veganské chilli con carne,  měsíc leden je označován jako veganuary – měsíc veganství. Chceme-li tedy jíst zdravě můžeme určitě vyzkoušet tyto veganské recepty. Většinou se jedná o zdravější a vyváženější verzi známých a oblíbených receptů. Zdravé, snadné, veganské a ještě k tomu výtečné. To je popis našich dnešních receptů. A jaké to vlastně jsou? Připravíme si veganské ovesné sušenky a také se podíváme na lahodně nadýchané palačinky. 

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Doba přípravy: 100 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 25 minut)

Obtížnost: Snadné

Recept je bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.

Suroviny na cca 20 sušenek:

170 g veganského margarínu 

170 g třtinového cukru

1 balíček vanilkového cukru

4 lžíce jablečného pyré 

3 lžíce ovesného nápoje, nebo jakéhokoliv rostlinného mléka

150 g extra jemných ovesných vloček

100 g pšeničné hladké mouky 

1 lžička kypřícího prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

80 g čokoládových kapiček

Výživové údaje:

Energetická hodnota:  682/ 163 kJ/  kcal (*8%); sacharidy 20 g (*8%); bílkoviny 2 g (*4%); tuky 8 g (*11%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Margarín, cukr a vanilkový cukr dohromady  vyšleháme ručním mixérem s metlami do nadýchané pěnové hmoty. K tomu přidáme ovesný nápoj a jablečné pyré. Důkladně promícháme. V další misce smícháme sypké suroviny – ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a přidáme špetku soli. Promícháme a přidáme postupně pěnovou hmotu. Poté co máme všechny suroviny dobře smíchané přidáme čokoládové kapičky a přikryté dáme na hodinu odpočinout do lednice. Mezitím si dáme předehřát troubu na 190 stupňů horní/spodní ohřev nebo pokud máme horkovzdušný program tak stačí na 170 stupňů. Připravíme si dva plechy, které vyložíme pečicím papírem. Po hodině vyndáme těsto z lednice a dvěma lžícemi nabíráme asi 20 stejně velkých kuliček, které dáme na plech. Pokud máme doma naběračku na zmrzlinu můžeme ji na nabírání a tvarování těsta použít. Plechy vložíme do trouby a pečeme asi 12 minut dozlatova. Po vyndání necháme asi 15 minut sušenky na plechu zchladnout a zcela vychladnou necháme na mřížce. 

Banánové palačinky

Doba přípravy: zhruba 45 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 20 minut)

Obtížnost: Snadné

Recept je bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.

Suroviny na 4 porce:

Na palačinkové těsto:

2 zralé banán

1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta 

250 g špaldové mouky

250 ml mandlového nápoje

1 balíček kypřícího prášku do pečiva

50 gramů třtinového cukr

špetka soli

K podávání:

300 g oblíbeného ovoce  (maliny, borůvky, jahody, banán)

javorový sirup dle chuti

Na pečení:

kokosový olej

Výživové údaje:

Energetická hodnota:  1712/ 409 kJ/  kcal (*20%); sacharidy 92 g (*38%); bílkoviny 10 g (*20%); tuky 1 g (*1%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Banány oloupeme a v misce rozmačkáme na kaši pomocí vidličky. K rozmačkaným banánům přidáme dužinu vydlabanou z vanilkového lusku nebo vanilkovou pastu a pořádně promícháme. Do mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva, přidáme cukr, banánové pyré a mandlové mléko. Vše důkladně promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. V předehřáté pánvi rozehřejeme kokosový olej a naběračkou na ní lijeme těsto. Pečeme na mírném ohni dozlatova z obou stran. Obracíme je jakmile se na povrchu začnou tvořit malinké bublinky. Podáváme s oblíbeným ovocem, které předtím zbavíme stopek a umyjme. Přeléváme javorovým sirupem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz