Mlsání zdravě a vegansky: Ovesné sušenky a palačinky

První měsíc v roce je plný předsevzetí. Mezi ta nejčastější předsevzetí bezesporu patří začít jíst zdravěji, případně začít s hubnutím. Pokud i vy máte předsevzetí a zatím jste vytrvali můžete mít radost, už jste to zvládli dva týdny. Důležité je vydržet. A co dělat když chcete jíst zdravě a rádi byste něco sladkého?  Jak už jsme psali v našem posledním receptu na veganské chilli con carne,  měsíc leden je označován jako veganuary – měsíc veganství. Chceme-li tedy jíst zdravě můžeme určitě vyzkoušet tyto veganské recepty. Většinou se jedná o zdravější a vyváženější verzi známých a oblíbených receptů. Zdravé, snadné, veganské a ještě k tomu výtečné. To je popis našich dnešních receptů. A jaké to vlastně jsou? Připravíme si veganské ovesné sušenky a také se podíváme na lahodně nadýchané palačinky. 

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Doba přípravy: 100 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 25 minut)

Obtížnost: Snadné

Recept je bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.

Suroviny na cca 20 sušenek:

170 g veganského margarínu 

170 g třtinového cukru

1 balíček vanilkového cukru

4 lžíce jablečného pyré 

3 lžíce ovesného nápoje, nebo jakéhokoliv rostlinného mléka

150 g extra jemných ovesných vloček

100 g pšeničné hladké mouky 

1 lžička kypřícího prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

80 g čokoládových kapiček

Výživové údaje:

Energetická hodnota:  682/ 163 kJ/  kcal (*8%); sacharidy 20 g (*8%); bílkoviny 2 g (*4%); tuky 8 g (*11%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Margarín, cukr a vanilkový cukr dohromady  vyšleháme ručním mixérem s metlami do nadýchané pěnové hmoty. K tomu přidáme ovesný nápoj a jablečné pyré. Důkladně promícháme. V další misce smícháme sypké suroviny – ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a přidáme špetku soli. Promícháme a přidáme postupně pěnovou hmotu. Poté co máme všechny suroviny dobře smíchané přidáme čokoládové kapičky a přikryté dáme na hodinu odpočinout do lednice. Mezitím si dáme předehřát troubu na 190 stupňů horní/spodní ohřev nebo pokud máme horkovzdušný program tak stačí na 170 stupňů. Připravíme si dva plechy, které vyložíme pečicím papírem. Po hodině vyndáme těsto z lednice a dvěma lžícemi nabíráme asi 20 stejně velkých kuliček, které dáme na plech. Pokud máme doma naběračku na zmrzlinu můžeme ji na nabírání a tvarování těsta použít. Plechy vložíme do trouby a pečeme asi 12 minut dozlatova. Po vyndání necháme asi 15 minut sušenky na plechu zchladnout a zcela vychladnou necháme na mřížce. 

Banánové palačinky

Doba přípravy: zhruba 45 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 20 minut)

Obtížnost: Snadné

Recept je bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.

Suroviny na 4 porce:

Na palačinkové těsto:

2 zralé banán

1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta 

250 g špaldové mouky

250 ml mandlového nápoje

1 balíček kypřícího prášku do pečiva

50 gramů třtinového cukr

špetka soli

K podávání:

300 g oblíbeného ovoce  (maliny, borůvky, jahody, banán)

javorový sirup dle chuti

Na pečení:

kokosový olej

Výživové údaje:

Energetická hodnota:  1712/ 409 kJ/  kcal (*20%); sacharidy 92 g (*38%); bílkoviny 10 g (*20%); tuky 1 g (*1%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Banány oloupeme a v misce rozmačkáme na kaši pomocí vidličky. K rozmačkaným banánům přidáme dužinu vydlabanou z vanilkového lusku nebo vanilkovou pastu a pořádně promícháme. Do mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva, přidáme cukr, banánové pyré a mandlové mléko. Vše důkladně promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. V předehřáté pánvi rozehřejeme kokosový olej a naběračkou na ní lijeme těsto. Pečeme na mírném ohni dozlatova z obou stran. Obracíme je jakmile se na povrchu začnou tvořit malinké bublinky. Podáváme s oblíbeným ovocem, které předtím zbavíme stopek a umyjme. Přeléváme javorovým sirupem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení