Masopust, často označovaný jako „český karneval“, je období plné veselí, tance, dobrého jídla a tradičních lidových zvyků. V roce 2025 začal masopustní čas o víkendu, tedy 1. března, a vyvrcholí v úterý 4. března, kdy se slaví tzv. masopustní úterý. Tento svátek má hluboké kořeny v lidové kultuře a dodnes se udržuje v mnoha českých i moravských regionech. Pojďme se podívat na to, kdy a proč se slaví, jaké tradice ho provázejí a jaké pokrmy jsou s ním spojené.
Kdy a proč se slaví masopust?
Masopust je pohyblivé období, které trvá od svátku Tří králů (6. ledna) až do Popeleční středy, jež zahajuje čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Popeleční středa se každý rok mění podle data Velikonoc – vždy připadá na 46 dní před Velikonoční nedělí.
Masopustní slavnosti vrcholí třídenním veselím – masopustní nedělí, pondělím a úterým. Po této době přichází Popeleční středa, kdy se podle křesťanské tradice začíná období půstu. Masopust byl historicky spojen s oslavou hojnosti a radosti před obdobím odříkání. Lidé si užívali bohaté hostiny, tanec, zpěv a průvody masek.
Masopustní tradice a zvyky
Masopust je obdobím plným rozmanitých lidových zvyků, které se v jednotlivých regionech mírně liší. Mezi ty nejznámější patří:
- Masopustní průvody masek
Jednou z nejvýraznějších tradic jsou průvody maškar, které obcházejí vesnice i města. Lidé převlečení do nejrůznějších masek navštěvují domy, zpívají, tančí a někdy si od hospodářů vybírají „výslužku“ v podobě jídla nebo alkoholu. Některé masky mají svůj pevně daný význam a nesou symboliku hojnosti, plodnosti nebo ochrany před zlem.
- Pochovávání basy
Tento zvyk se často odehrává na masopustní úterý a symbolicky ukončuje období veselí. Basa (hudební nástroj) je pohřbena nebo obřadně spálena jako výraz konce zábavy a začátku postní doby. Tento obřad bývá pojat jako humorné divadlo, kdy „truchlící“ oplakávají konec hudby, tance a hojnosti.
- Masopustní svatby a soudy
V některých regionech byly oblíbené i fingované svatby, kdy se například muž převlečený za nevěstu „vdával“ za jiného muže. Často také docházelo k symbolickým soudům, kdy byli žertem odsuzováni vesničané za různé přečiny, jako byla lenost, lakota nebo nepoctivost.
Tradiční masopustní masky
Masopustní masky mají bohatou symboliku a některé z nich se v průvodech objevují již po staletí. Mezi nejznámější patří:
- Medvěd – symbol plodnosti a síly, často veden na provaze „cvičitelem“. Při průvodech obvykle tancuje s ženami, což mělo zajistit jejich plodnost.
- Kobyla – představuje úrodnost a sílu. V některých regionech se na konci průvodu „zabíjí“ a poté slavnostně „oživuje“.
- Žid – tradiční postava s velkým nosem a pytlem na peníze, často ztělesňovala chamtivost a lakotu.
- Smrtka – připomínala pomíjivost života a blížící se půst.
- Turci – výrazné masky s bohatě zdobenými klobouky a pestrými stuhami.
- Kominík – přinášel štěstí a zajišťoval úspěšný rok.
V některých regionech se objevují i další masky, například bába s nůší, doktor, vojáci, ženich a nevěsta nebo čerti.
Masopustní pokrmy
Jídlo hrálo během masopustu zásadní roli. Lidé si dopřávali vydatné pokrmy, protože po něm následovalo postní období, během kterého se tradičně nejedlo maso. Mezi typické masopustní dobroty patří:
- Jitrnice a jelita – neodmyslitelná součást zabijačkových hostin, které byly s masopustem úzce spojeny.
- Tlačenka – další zabijačková pochoutka, často podávaná s cibulí a octem.
- Škvarky a sádlo – používaly se k přípravě dalších pokrmů, ale také se jedly samotné s chlebem.
- Masopustní koblihy – sladká pochoutka smažená na sádle, často plněná marmeládou nebo tvarohem.
- Boží milosti – křehké smažené pečivo, které se podávalo posypané cukrem.
- Vepřo knedlo zelo – jedno z tradičních jídel, která se během masopustu hojně konzumovala.
Lidé se snažili co nejvíce najíst, aby si vytvořili zásoby na postní období, kdy se konzumace masa a tučných jídel výrazně omezovala.
Masopust v současnosti
Ačkoli už dnes masopust nemá takový význam jako dříve, stále se v mnoha městech a obcích slaví. Mezi nejznámější masopustní oslavy patří ty v Hlinecku, kde se zachoval tradiční průvod s maskami, zapsaný na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Masopustní průvody ale probíhají i v Praze, Českém Krumlově, Veselém Kopci a v mnoha dalších místech.
Lidé si v rámci oslav užívají nejen průvody a masky, ale i zabijačkové hody, ochutnávky regionálních specialit a folklórní vystoupení. Přestože dnešní doba už neklade takový důraz na půst, masopust zůstává oblíbenou lidovou tradicí, která přináší radost, veselí a setkávání s přáteli.
Masopust je svátkem, který spojuje staré lidové tradice s moderními oslavami. Přestože se jeho význam v průběhu staletí měnil, stále zůstává obdobím radosti, hojnosti a společného veselí. Ať už si ho připomínáme prostřednictvím tradičních průvodů, pečením koblih nebo jen setkáním s přáteli, masopust je krásným zvykem, který stojí za to udržovat.
Pokud máte možnost, určitě si nějakou masopustní oslavu nenechte ujít – a hlavně si dejte pořádný kus jitrnice nebo sladkou koblihu! 😊
Pro více inspirace navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete například:
- Masopust – 1.Díl
- Masopust – 2.Díl
- Tři Králové – konec Vánoc a začátek masopustu
- Curry z květákové rýže
- Popeleční středa a pučálka
- Připravte se na zahrádkářskou sezonu: Papriky a rajčata
- Klasické romantické filmy, kterými si zpříjemnit valentýnský večer – díl první
- Klasické romantické filmy, kterými si zpříjemnit valentýnský večer – díl druhý
- Tiramisu: Láska ve formě dezertu
- Zimní péče o tělo i duši
- Jak vyznat lásku kreativním způsobem a udržet romantiku i po Valentýnu