Léto se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Ale ještě rozhodně neřeklo poslední slovo. Před námi je babí léto a začíná nám pomalu sezóna hrušek, jablek a v neposlední řadě také švestek. Mezi nejoblíbenější recepty se švestkami bezpochyby patří švestkové knedlíky, oblíbená švestková povidla do zásoby ale také švestkový koláč s drobenkou. Recept na tento lahodný a voňavý koláč vám dnes přinášíme.
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Obtížnost: Snadné až středně obtížné
Suroviny na cca 20 porcí – jeden plech běžné velikosti:
Na těsto:
500 g hladké mouky
200 ml polotučného mléka, vlažného
200 g jemného cukru
100 g másla, rozpuštěného
30 g droždí
2 vajíčka
špetka soli
A samozřejmě nesmíme zapomenout na švestky na koláč jich budeme potřebovat asi 1,5 kg (odpovídá přibližně 50 švestkám v závislosti na jejich velikost)
Na drobenku:
Jak se říká: Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru
100 g povoleného másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
1/2 lžičky mleté skořice
Výživové údaje:
1218 kJ/ 291 kcal, sacharidy 47 g, tuky 9 g, bílkoviny 6g
Postup:
Začneme přípravou kynutého těsta. Napřed připravíme kvásek a to tak, že droždí rozdrobíme do menší misky a přidáme k němu lžíci z odváženého množství cukru. Droždí s cukrem mícháme vidličkou tak dlouho, dokud nám nevznikne řídká kaše. Jakmile máme droždí v požadovaném tekutém stavu přisypeme do misky asi lžíci mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka, trochu promícháme a necháme kvásek asi 10 minut vzejít. Že kvásek vzešel poznáme tak, že nabublal a nabyl na objemu.
Ve větší míse si mezitím smícháme mouku, kterou do mísy prosejeme, cukr a špetku soli. Poté přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vejce. Vše prohněteme ručně vařečkou nebo za pomoci kuchyňského robota. Čím déle budeme míchat tím lépe. Naším cílem je hladké těsto bez hrudek. Robotem míchejte alespoň 5 minut nebo ručně 10 minut. Těsto přesuneme do vymazané mísy a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, v závislosti na okolní teplotě to bude trvat zhruba hodinu.
Než nám těsto vykyne připravíme si švestky. Ty omyjeme a zbavíme pecek. Je možné je skládat na těsto v půlkách ale i ve čtvrtkách, někdo dokonce švestky krájí na měsíčky. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Vykynuté těsto si vyklopíme z misky a trochu ho promačkáme na lehce pomoučené pracovní ploše, aby nám z něj vyšli bublinky vzduchu. Těsto poté rozprostřeme na vymazaný, nebo pečicím papírem vyložený plech. Na těsto naskládáme připravené švestky. Důležité je pokládat je slupkou na těsto neboli vnitřní stranou nahoru. Koláč necháme chvilku odpočinout a připravíme si drobenku. Na tu potřebujeme změklé máslo a ve stejném poměru k němu mouku a cukr. V tomto případě je vhodné ji ochutit mletou skořicí, která výborně doplní jemně nakyslou chuť švestek a hlavně celý koláč krásně provoní. Konečky prstů vše společně v misce tak dlouho mícháme a hněteme, až vznikne sypká směs – drobky. Tu pak nasypeme na švestky. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 35 minut, dokud těsto i drobenka nezezlátne. Po vyndání krájíme až poté, co je koláč vychladlý.