Zvěřinový guláš se zeleninou

Léto se s námi pomalu ale jistě loučí a ani ne za týden nastává astronomický podzim, konkrétně ve středu 23. září ve 3 hodiny a 4 minuty. Před námi ještě může být babí léto ale s ochlazením přichází i změna kuchyně. Klidně tedy můžeme začít připravovat podzimní pokrmy. Mezi ty se řadí také dnešní pokrm – zvěřinový guláš.  Ochutnejte naši variantu se zeleninou a špeclemi nebo si k němu udělejte přílohu podle chuti. Příprava sice zabere trochu víc času, ale stojí to za to, uvidíte, že si na něm pochutnáte. Ať už ho připravíte z masa kančího, srnčího či jeleního.

Doba přípravy:  9 hodin - ideálně přes noc kvůli marinování, z toho asi jen hodinka aktivní přípravy

Obtížnost: Snadné ale časově náročné

Kalorií na porci: 514 kcal /2152 kJ

Suroviny na 4 porce:

Na guláš:

600 g masa ze zvěřiny (srnčí, jelení, kančí)

200 ml červeného suchého vína

5 kuliček jalovce

2 ks hřebíčku

2 listy bobkového listu

2 červené cibule

1 lžíce panenského řepkového oleje lisovaného za studena 

1 snítka tymiánu

400 ml hovězího vývaru 

1 lžíce šípkové marmelády extra 

1 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku

1 špetka kardamomu

špetka skořice

pepř

1 kousek hořké čokolády s minimálním obsahem 75% kakaa

sůl

2 lžíce sádla

2 lžíce hladké mouky

Na zeleninu:

200 g pórku

400 g dýně Hokkaido

4 tyčinky řapíkatého celeru

2 lžíce panenského řepkového oleje lisovaného za studena 

1 lžíce majoránky

pepř

sůl

Kromě toho:

240 g  špeclí z čerstvých vajec

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2152 kJ/ 514 kcal (*26 %); sacharidy 54 g (*21 %); bílkoviny 32 g (*64 %); tuky 15 g (*21 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Maso nakrájíme na kostky o rozměrech přibližně 2 x 2 cm a necháme je přes noc marinovat v červeném víně s rozdrcenými jalovcovými bobulemi, hřebíčkem a bobkovým listem.

Bezprostředně před pečením maso vyndáme z marinády, osušíme je kuchyňskými utěrkami a marinádu si dáme stranou.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rozehřejeme pánev a na ní dáme olej. Opatrně zkusíme jestli je pánev dost rozpálená a to tak, že tam kápneme kapičku vody když začne olej prskat můžeme na pánev přidat maso, které opečeme dozlatova ze všech stran. Pozor aby se nám nepřipálilo. Poté přidáme cibuli a tymián a krátce orestujeme. Potom přidáme rajčatový protlak, který také necháme chvilku orestovat, abychom jej zbavili kyselosti. Potom podlijeme vínem z marinády a vývarem. Přidáme lžičku marmelády a koření krom soli. Vaříme asi 45-60 minut do měkka. 

Potom vyjmeme celé koření a vyndáme si i maso. Omáčku přecedíme přes síto a přidáme do ní čokoládu. Připravíme si sádlovou jíšku, do rozpuštěného másla vmícháme mouku a potom zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vrátíme zpět maso. Osolíme a opepříme podle chuti.

Dál si připravíme zeleninu. Pórek omyjeme a nakrájíme na 1 cm široké proužky, dužinu dýně na 1 cm velké kostky, celer na 0,5 cm široké kousky.

Do pánve dáme olej, jakmile bude rozpálený přidáme zeleninu a po chvíli i majoránku. Vše smažíme na mírném ohni asi 10 minut, dochutíme solí a pepřem.8

Přílohu si připravíme podle návodu na obale a podáváme s gulášem a zeleninou. Případně dozdobíme čerstvou cibulí a petrželí.

Dobrou chuť!

Pokrm si samozřejmě můžete připravit i s jinou přílohou, z naší nabídky doporučujeme například:

G&G Bramborové knedlíky instantní 12 ks, 309 g

Dr. Knoll 12 pravých bavorských knedlíků 309 g

G&G Dlouhozrnná rýže PARBOILED 1 Kg

Nebo pokud nestíháte najdete v našem e-shopu také jídla “skoro” hotová, s nimi budete mít vařeno raz-dva:

G&G Gulášový eintopf s vepřovým masem a těstovinami 800g

Maggi Idee maďarský guláš pro 4 porce, 56g

Maggi 5 Minuten Terrine gulášový hrnec 57 g

Pro více receptů a inspirace navštivte naši rubriku Blog a recepty

Pranostiky na 37. týden roku 2022

Svatý Kříž - ovčí stříž.

Po svatém Kříži, podzim se blíží.

Od Marie Sedmibolestné teplota rychle poklesne.

Od Panny Marie Sedmibolestné teplota rychleji poklesne.

Svatá Ludmila deštěm obmyla.

Svatá Edita pilně podmítá.

Na Ludmily světice obouvej střevíce.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz