Velikonoční sušenky 3x jinak

Znáte pohádku o pejskovi a kočičce, jak spolu dělali dort? A chtěli jste si to někdy vyzkoušet? Tak pojďme na to, podle našeho/vašeho receptu si můžete připravit domácí sušenky, stačí do nich dát zkrátka to co máte doma a co máte rádi. Můžete si tak třeba připravit velikonoční sušenky z tuňáka nebo třeba z těstovin. Zajímá vás jak?


Tak to vás bohužel musím zklamat. Jedná se o malý aprílový žertík. Nebudeme vařit jako pejsek a kočička. Přinášíme vám recept na velikonoční sušenky ale ty klasické. Na ty z těstovin a tuňáka si budete muset vymyslet recept asi sami. Užijte si začátek dubna a pozor ať vás někdo nenapálí :) 

A teď už bez legrace:

Dekorace, která skvěle vypadá a ještě k tomu i skvěle chutná? Naše roztomilé sušenky velikonočního zajíčka kombinují obojí! S naším receptem si můžete upéct výtečné velikonoční sušenky raz dva. A jak budou vypadat je jen na vás a na vašich vykrajovátkách. Ať už velikonoční beránek, bábovka nebo mazanec– sladké pečivo patří na každý velikonoční stůl.

Doba přípravy: 60 minut (aktivní příprava asi 20 minut)

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 221 kcal /925 kJ

Vegetariánský  recept

Suroviny na 12 porcí:

Na těsto:

100 g másla

100 g moučkového cukru

špetka soli

vejce

150 g pšeničné mouky

75 g strouhaného kokosu 

  • bílá čokoláda na polevu
  • strouhaný kokos

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 221 kcal /925 kJ (*11 %); sacharidy 21 g (*8 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 14  g (*20 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Šlehačem ušlehejte máslo, žloutky a cukr. Marcipán nakrájíme na malé kostičky a vmícháme ke žloutkům, máslu a cukru. Hnětacím hákem ručního mixéru postupně vmícháme mouku a vanilkový cukr. Z těsta vytvarujeme kouli a dáme na 30 minut do lednice zabalené v potravinářské fólii. Předehřejeme troubu na horkovzduch na 180 °C nebo na horní/spodní ohřev na teplotu 200 °C.
Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi půl centimetru a vykrajovátkem vykrajujeme zajíčky nebo cokoliv se vám líbí. Zbylé těsto znovu spojte do kuličky, rozválejte a vykrajujeme dokud vám žádné těsto nezbyde. vykrojené sušenky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova. Poté necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Sušenky s kokosem

Doba přípravy: 140 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 71 kcal / 297 kJ

Vegetariánský  recept

Suroviny na 50 kusů:

150 g másla

2 žloutky

50 g cukru 

100 g syrové marcipánové hmoty

200 g mouky

1 lžička vanilkového cukru

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 71 kcal / 297 kJ (*4 %); sacharidy 6 g (*2 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 5  g (*7 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

V míse utřeme máslo s prosátým moučkovým cukrem a solí a vmícháme vejce. Prosátou mouku smícháme se strouhaným kokosem a společně s máslovou směsí vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme 1 hodinu chladit.
Těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku 3 mm a vykrajujeme malé velikonoční postavičky (např. velikonoční zajíčky, beránky apod.). Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů horní/spodní ohřev (160 stupňů horkovzdušná trouba) asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlé velikonoční figurky potřeme polevou a ihned je obalíme ve strouhaném kokosu, aby přilnul k čokoládě, opatrně oklepeme přebytečný kokos a necháme ztuhnout.

Kynuté velikonoční sušenky 

Doba přípravy: 140 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 135 kcal / 565 kJ

Vegetariánský  recept

Suroviny na 25 kusů:

500 g pšeničné hladké mouky

20 g čerstvého droždí

200 ml vlažného mléka

60 g cukru 

60 g másla

1 vejce

špetka soli

neošetřený citron –kůra z něj

1 žloutek

3 lžíce mléka

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 135 kcal / 565 kJ (*7 %); sacharidy 21 g (*8 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 4  g (*6 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Na kynuté těsto prosejeme mouku do mísy a uprostřed uděláme důlek. Rozdrobíme droždí a rozpustíme s trochou vlažného mléka a trochou cukru. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 15 minut. Zbylé vlažné mléko smícháme se zbylým cukrem a s rozpuštěným máslem, vejcem, solí a citronovou kůrou a přidáme do misky  droždím. Nejprve vařečkou, později rukama vše vypracujeme na hladké kynuté těsto. Poprášíme trochou mouky a přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto opět prohněteme na lehce pomoučené pracovní ploše a rozválíme na tloušťku cca 1 cm. Před vykrajováním figurek necháme těsto asi 10 minut odpočinout, aby se tolik nestáhlo. Troubu předehřejte na 200 °C horní/spodní ohřev (horkovzduch: 180 °C).
Figurky položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a necháme ještě 10 minut kynout. Vyšleháme žloutek s mlékem a potřeme jím figurky. Pečeme v předehřáté troubě na střední příčce asi 10 až 15 minut do zlatova. Necháme vychladnout na mřížce.

TIP: Sušenky se skvěle hodí pro tvořivé aktivity s dětmi. Můžete si je různě nazdobit. I samotné vykrajování můžete proměnit na zábavu – zkuste si vymyslet vlastní šablony a pomocí příborového nože si je můžete vykrojit a upéct. 

V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je za polovinou, jaro je tu a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce

Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky kde si můžete přečíst například: 

Jaro je tu! 

Postní neděle a lidové zvyky 1. díl

Jarní úklid v kuchyni 

Co jíst v postním období? Brambory!

Postní období – co jíst? Jáhly! 1. díl 

Na svatého Řehoře čáp letí od moře 

Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. 

Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.

Prší-li na 1. dubna, bude mokrý květen.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz