Postní období – co jíst? Jáhly! 2.díl

Malé, žluté, aromatické – jáhly dnes opět patří mezi oblíbené potraviny. Počátky této plodiny byly velmi skromné. Dlouho byla jídla z jáhel považována za jídlo chudých lidí – zejména verze jako kaše, která se připravovala jen s mlékem a vodou. Vaření s jáhlami dnes už dávno není jen  o prosté kaši. Nyní už existují nejen jáhlové recepty se zeleninou nebo masem, ale také spousta sladkých variant. Tyto rozmanité možnosti přípravy – od slaných po sladké, od veganských po vegetariánské – dělají z malých zrnek, zrnka kulinářsky všestranné. V dnešním článku se podíváme, co si z nich můžete připravit:Jáhlový nákyp, jáhlovou kaši a  palačinky. 

Jáhlový nákyp

Doba přípravy: 60 minut (30 minut aktivní pracovní doby)

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 733 kcal /3069 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

300 g jáhel

600 ml zeleninového vývaru

1 cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce panenského olivového oleje

400 g cukety

3 lžíce černých oliv

150 g cherry rajčat

200 ml smetany

2 vejce

1 lžíce pšeničné hladké mouky

špetka muškátového oříšku

150 g sýru feta

lžička šalvěje

lžička rozmarýnu

špetka soli

špetka pepře

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 733 kJ/ 3069 kcal (*37 %); sacharidy 59 g (*23 %); bílkoviny 29 g (*58 %); tuky 41  g (*59 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Na jáhlový kastrol oloupeme a nakrájíme najemno cibuli, oloupeme a prolisujeme česnek. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a jáhly. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme šalvěj, rozmarýn, sůl a pepř, přivedeme k varu a jáhly necháme bez dalšího zahřívání 5 minut nabobtnat. Cukety omyjeme,zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Olivy scedíme a v případě potřeby překrojíme napůl. Zapékací misku vymažeme trochou másla, jáhly smícháme se zeleninou a přidáme. Troubu předehřejte na 180°C horkovzduch. Na polevu rozšleháme vejce se smetanou a moukou. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a rovnoměrně nalijte na jáhly. Fetu rozdrobíme a posypeme tím obsah zapékací mísy. Jáhlový kastrol pečem ve střední části trouby 25–30 minut.

Jáhlová kaše s meruňkami

Doba přípravy: 30 minut (+ nechat přes noc odležet)

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 499 kcal /2089 kJ

Vegetariánský a bezlepkový recept

Suroviny na 4 porce:

200 g jáhel

600 ml mléka

2 lžičky kurkumy

8 lžíc javorového sirupu

1 ks celé skořice

60 g  pistáciových oříšků 

200 g  sušených meruněk 

4 lžíce řeckého jogurtu

80 g semínek granátového jablka

4 lžíce medu

Máta na ozdobu

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 499 kcal /2089 kJ (*25 %); sacharidy 79 g (*29 %); bílkoviny 13 g (*26 %); tuky 15  g (*21 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Jáhly namočíme přes noc do velkého množství vody.  Jáhly scedíme a v hrnci pomalu přivedeme k varu s mlékem, kurkumou, javorovým sirupem a skořicí. Poté snížíme teplotu a 10-15 minut vařte doměkka.Mezitím si nahrubo nasekáme pistácie (u nás najdete rovnou už nasekané– Edeka sekané pistácie 25 g ) a opečeme je na pánvi bez tuku. Meruňky nakrájíme nahrubo. Jáhlovou kaši rozdělíme do misek. Přidáme meruňky, pistácie, jogurt a semínka granátového jablka, pokapeme medem a ozdobíme lístky máty.

 

Jáhlová palačinka

Doba přípravy: 30 minut (+ nechat přes noc odležet)

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 501 kcal /2098 kJ

Vegetariánský a bezlepkový recept

Bez laktózy

Suroviny na 4 porce:

Na těsto:

80 g jáhlových vloček

80 g kukuřičné mouky

80 ml kokosového mléka

2 vejce

2 banány

větší špetka soli

1 lžíce řepkového oleje 

Na krém:

500 g tvarohu bez laktózy

1 lžíce citronové kůry

1 lžíce cukru

Na náplň:

1 hruška

2 meruňky

2 kiwi

4 lžíce bezinkového sirupu

4 lžíce ořechových jader

 Výživové údaje:

Energetická hodnota: 501 kcal /2098 kJ (*25 %); sacharidy 57 g (*22 %); bílkoviny 27 g (*54 %); tuky 17  g (*24 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Jáhlové vločky spaříme 150 ml (při přípravě pro 4 osoby) vody, důkladně promícháme a necháme odstát. Vmícháme zbylé suroviny a tyčovým mixérem zpracujeme na hladké těsto. Necháme 10 minut máčet. Hrušky a meruňky zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Kiwi oloupeme, nakrájíme na plátky. Marinujeme bezinkovým situpem. Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme a opečeme na pánvi. Tvaroh smícháme s citronovou kůrou a osladíme. Na řepkovém oleji smažíme palačinky. 

TIP: Před podáváním uchovávejte palačinky teplé v troubě.

Palačinky podáváme se krémem a plátky ovoce. Navrch nasypeme vlašské ořechy.

Pranostiky:

 

Svatý Matěj přidá polínko, svatý Josef dvě a Panna Maria celou náruč.

 Když noc na Matičku jasno, bude úroda, krásno.

 Do matičky boží tráva neroste i kdyby ji kleštěma tahal, po Panně Marii roste i kdyby ji palicí zatloukal.

Panna Maria sfoukne svíčku a svatý Michal ji rozsvítí.

Panny Marie zvěstování vlaštovičky zpět přihání.

Na den Zvěstování Panny Marie déšť, urodí se rež.

Svítí-li slunce na den Zvěstování Panny Marie, bude úrodný rok.

Matička boží kuželíček složí.

Jaké počasí bude na sv. Ruprechta, takové bude i v červenci.

O svatém Kvirinu už je teplo i ve stínu.

O svaté Balbíně je už po zimě.

V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je za polovinou, jaro je tu a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce

Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky kde si můžete přečíst například: 

Jaro je tu! 

Postní neděle a lidové zvyky 1. díl

Jarní úklid v kuchyni 

Co jíst v postním období? Brambory!

Postní období – co jíst? Jáhly! 1. díl 

Svatý Matěj a Matějská pouť    

Na svatého Řehoře čáp letí od moře 

Co jste možná nevěděli o kávě? 

(Ne)Obyčejný ocet - kde všude jej použít? 

Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. 

Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz