Malé, žluté, aromatické – jáhly dnes opět patří mezi oblíbené potraviny. Počátky této plodiny byly velmi skromné. Dlouho byla jídla z jáhel považována za jídlo chudých lidí – zejména verze jako kaše, která se připravovala jen s mlékem a vodou. Vaření s jáhlami dnes už dávno není jen o prosté kaši. Nyní už existují nejen jáhlové recepty se zeleninou nebo masem, ale také spousta sladkých variant. Tyto rozmanité možnosti přípravy – od slaných po sladké, od veganských po vegetariánské – dělají z malých zrnek, zrnka kulinářsky všestranné. V dnešním článku se podíváme, co si z nich můžete připravit:Jáhlový nákyp, jáhlovou kaši a palačinky.
Jáhlový nákyp
Doba přípravy: 60 minut (30 minut aktivní pracovní doby)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 733 kcal /3069 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
300 g jáhel
600 ml zeleninového vývaru
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce panenského olivového oleje
400 g cukety
3 lžíce černých oliv
150 g cherry rajčat
200 ml smetany
2 vejce
1 lžíce pšeničné hladké mouky
špetka muškátového oříšku
150 g sýru feta
lžička šalvěje
lžička rozmarýnu
špetka soli
špetka pepře
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 733 kJ/ 3069 kcal (*37 %); sacharidy 59 g (*23 %); bílkoviny 29 g (*58 %); tuky 41 g (*59 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na jáhlový kastrol oloupeme a nakrájíme najemno cibuli, oloupeme a prolisujeme česnek. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a jáhly. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme šalvěj, rozmarýn, sůl a pepř, přivedeme k varu a jáhly necháme bez dalšího zahřívání 5 minut nabobtnat. Cukety omyjeme,zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Olivy scedíme a v případě potřeby překrojíme napůl. Zapékací misku vymažeme trochou másla, jáhly smícháme se zeleninou a přidáme. Troubu předehřejte na 180°C horkovzduch. Na polevu rozšleháme vejce se smetanou a moukou. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a rovnoměrně nalijte na jáhly. Fetu rozdrobíme a posypeme tím obsah zapékací mísy. Jáhlový kastrol pečem ve střední části trouby 25–30 minut.
Jáhlová kaše s meruňkami
Doba přípravy: 30 minut (+ nechat přes noc odležet)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 499 kcal /2089 kJ
Vegetariánský a bezlepkový recept
Suroviny na 4 porce:
200 g jáhel
600 ml mléka
2 lžičky kurkumy
8 lžíc javorového sirupu
1 ks celé skořice
60 g pistáciových oříšků
200 g sušených meruněk
4 lžíce řeckého jogurtu
80 g semínek granátového jablka
4 lžíce medu
Máta na ozdobu
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 499 kcal /2089 kJ (*25 %); sacharidy 79 g (*29 %); bílkoviny 13 g (*26 %); tuky 15 g (*21 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Jáhly namočíme přes noc do velkého množství vody. Jáhly scedíme a v hrnci pomalu přivedeme k varu s mlékem, kurkumou, javorovým sirupem a skořicí. Poté snížíme teplotu a 10-15 minut vařte doměkka.Mezitím si nahrubo nasekáme pistácie (u nás najdete rovnou už nasekané– Edeka sekané pistácie 25 g ) a opečeme je na pánvi bez tuku. Meruňky nakrájíme nahrubo. Jáhlovou kaši rozdělíme do misek. Přidáme meruňky, pistácie, jogurt a semínka granátového jablka, pokapeme medem a ozdobíme lístky máty.
Jáhlová palačinka
Doba přípravy: 30 minut (+ nechat přes noc odležet)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 501 kcal /2098 kJ
Vegetariánský a bezlepkový recept
Bez laktózy
Suroviny na 4 porce:
Na těsto:
80 g jáhlových vloček
80 g kukuřičné mouky
80 ml kokosového mléka
2 vejce
2 banány
větší špetka soli
1 lžíce řepkového oleje
Na krém:
500 g tvarohu bez laktózy
1 lžíce citronové kůry
1 lžíce cukru
Na náplň:
1 hruška
2 meruňky
2 kiwi
4 lžíce bezinkového sirupu
4 lžíce ořechových jader
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 501 kcal /2098 kJ (*25 %); sacharidy 57 g (*22 %); bílkoviny 27 g (*54 %); tuky 17 g (*24 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Jáhlové vločky spaříme 150 ml (při přípravě pro 4 osoby) vody, důkladně promícháme a necháme odstát. Vmícháme zbylé suroviny a tyčovým mixérem zpracujeme na hladké těsto. Necháme 10 minut máčet. Hrušky a meruňky zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Kiwi oloupeme, nakrájíme na plátky. Marinujeme bezinkovým situpem. Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme a opečeme na pánvi. Tvaroh smícháme s citronovou kůrou a osladíme. Na řepkovém oleji smažíme palačinky.
TIP: Před podáváním uchovávejte palačinky teplé v troubě.
Palačinky podáváme se krémem a plátky ovoce. Navrch nasypeme vlašské ořechy.
Pranostiky:
Svatý Matěj přidá polínko, svatý Josef dvě a Panna Maria celou náruč.
Když noc na Matičku jasno, bude úroda, krásno.
Do matičky boží tráva neroste i kdyby ji kleštěma tahal, po Panně Marii roste i kdyby ji palicí zatloukal.
Panna Maria sfoukne svíčku a svatý Michal ji rozsvítí.
Panny Marie zvěstování vlaštovičky zpět přihání.
Na den Zvěstování Panny Marie déšť, urodí se rež.
Svítí-li slunce na den Zvěstování Panny Marie, bude úrodný rok.
Matička boží kuželíček složí.
Jaké počasí bude na sv. Ruprechta, takové bude i v červenci.
O svatém Kvirinu už je teplo i ve stínu.
O svaté Balbíně je už po zimě.
V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je za polovinou, jaro je tu a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce.
Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky kde si můžete přečíst například:
Postní neděle a lidové zvyky 1. díl
Co jíst v postním období? Brambory!
Postní období – co jíst? Jáhly! 1. díl
Na svatého Řehoře čáp letí od moře
Co jste možná nevěděli o kávě?
(Ne)Obyčejný ocet - kde všude jej použít?
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.
Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.