Velikonoční holandský chléb

Velikonoce se blíží stejně jako jaro. Dny se pomalu ale jistě prodlužují a přibývá slunečných dnů. S blížícím se dubnem přichází i turistická sezóna. Postupně se otevírají kulturní památky a začínají výlety. Upečte si tento sladký holandský chléb ke kávě a nebo třeba právě jako svačinu na jarní výlet. Jedná se o kombinaci našeho mazance a vánoční štoly. Uvidíte, že vám zachutná a jeho příprava se určitě vyplatí. 

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut, aktivní pracovní doba přibližně hodina

Obtížnost: Snadné

Suroviny na 16 porcí:

500 g pšeničné hladké mouky

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

200 ml polotučného mléka

100 gramů másla

50 gramů cukru

1 vejce

1 chemicky neošetřený citron (kůra z něj)

půl lžičky soli

100 g rozinek sultánek 

50 g citronové kůry

50 g pomerančové kůry

Výživové údaje:

Energetická hodnota 934/ 223 kJ/ kcal (*11 %); sacharidy 36 g (*14 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 7 g (*10 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Do mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalejeme polovinou vlažného mléka. Necháme pár minut vzejít kvásek. Poté přilijeme zbytek mléka a od okraje vmícháme mouku. Poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou, necháme na teplém místě kynout, dokud neuvidíme popraskaný povrch.  

Rozpustíme si máslo, smícháme ho s cukrem a nastrouháme si kůru z chemicky neošetřeného citronu. Přidáme ji k cukru a máslu a přidáme sůl a vejce. To vše smícháme a přidáme k základu těsta. Dáme se do hnětení. Na pomoc si vezmeme kuchyňského robota a necháme vše promíchat, mícháme dokud nemáme hladké a lesklé těsto. Nakonec vmícháme rozinky a pomerančovou a citronovou kůru. 

Mísu opět přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. To zabere přibližně 40 minut.  

Připravíme si kulatou dortovou formu. Troubu dáme předehřát na 180 stupňů na horní a spodní ohřev nebo na horkovzduch na 160 stupňů. Těsto krátce prohněteme a poté vtlačíme do dortové formy. Necháme v ní ještě 20 minut kynout. 

Poté vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. Těsto můžeme zkusit zapíchnutím špejle. Po uplynutí 50 minut formu vyndáme a chléb v ní necháme ještě 10 minut odpočinout. Poté ho vyndáme a necháme na mřížce vychladnout. Před podáváním posypeme vrstvou moučkového cukru.

 

Nezapomeňte, že v kategorii  Velikonoce, už nyní můžete nakoupit spoustu sladkostí za skvělé ceny nejen pro koledníky, nenechávejte letos nákup až na poslední chvíli.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení