Špenátové knedlíky

Duben je tu a s ním spousta zeleně v kuchyni. Na zahradách se objevují první zelené výhonky, začíná sezóna medvědího česneku a zelené potraviny se objevují jak na pultech obchodů tak doma na stolech. Jednou z nejoblíbenějších surovin je špenát. Kdo by neznal Pepka námořníka, který měl právě díky špenátu nadlidskou sílu. Asi každý si na něj vzpomenu při přemlouvání člena rodiny, co se při zmínce o špenátu netváří zrovna dvakrát nadšeně. S naším receptem si špenát oblíbí i oni. Špenát by dozajista měl patřit do našeho jídelníčku díky jeho vysokému obsahu železa, kyseliny listové, vitamínu K a H. Špenát nám také dodává po zimě tolik potřebnou energii. Vyzkoušejte tento recept na výtečné špenátové knedlíky a uvidíte, že u vás doma všem zachutnají. 

Doba přípravy: 75 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

500 gramů čerstvého špenátu

2 šalotky

1 stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje 

trochu soli

pepř

250 g špaldové mouky

2 vejce

3 housky

špetka muškátového oříšku

50 gramů parmazánu

2 lžíce strouhanky

4 lžíce másla

šalvěj

Výživové údaje:

Energetická hodnota 2609/ 623 kJ/ kcal (*31 %); sacharidy 81 g (*31 %); bílkoviny 24 g (*48 %); tuky 25 g (*36 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Špenát si umyjeme a natrháme na menší kousky. Dáme ho do hrnce s trochou vody a necháme ho na prudkém ohni trochu zavadnou. Poté jej nakrájíme nadrobno. Šalotku a česnek oloupeme, nakrájíme a otestujeme na pánvi s olivovým olejem dozlatova. K tomu poté přidáme nakrájený špenát, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. 

V míse si smícháme mouku se směsí špenátu, šalotky a česneku. Přidáme vejce a pořádně rukama propracujeme. Přidáme housky nakrájené na malé kostičky a také je zapracujeme. Hmota by neměla být moc lepivá a měla by jít snadno tvarovat, pokud se moc lepí přidáme buďto housky nebo trochu strouhanky. Ruce namočíme do vody a tvarujeme kulaté knedlíky. Ty vaříme v osolené vodě asi 10 minut.

Mezitím si na másle opražíme strouhanku, osolíme ji a smícháme s parmazánem. Knedlíky po uvaření opečeme na pánvi s máslem a čerstvou šalvějí. Po opečení je posypeme směsí strouhanky a parmazánu.

Pranostiky pro měsíc duben:

V tomto měsíci jest obyčejně mnoho silných větrů, nato hned sníh, déšť, kroupy, slunečnost a protože stále proměnitelné povětří, že se sotva v celém roku takové nalézá.

Ranní déšť a dubnový čas jest stejný.

Panská láska a dubnový sníh za mnoho nestojí.

Sníh dubnový jako mrva pohnojí.

Jak hluboko v dubnu namokne, tak hluboko v máji vyschne.

Na mokrý duben - suchý červen.

Teplé deště v dubnu, teplé dny v říjnu.

Nechť si duben sebelepší bývá, ovčákovi hůl přec jen se zasněžívá.

Mokrý duben - hojnost ovoce.

Je-li v dubnu krásně a povětří čisté, bude květen nepříjemný jistě.

Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje.

Jasný měsíc v dubnu škodí květu stromů.

Když se ozve v dubnu hrom, chyť si kámen nebo strom.

Jak prvně zahřmí, fialka víc nevoní.

Duben časy mění a obdaří fiolů zemi.

V dubnu hrom - nebojí se mrazu strom.

 

Nezapomeňte, že v kategorii  Velikonoce, už nyní můžete nakoupit spoustu sladkostí za skvělé ceny nejen pro koledníky, nenechávejte letos nákup až na poslední chvíli, Velikonoce jsou tady už za 2 týdny. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení