Vážení zákazníci, dne 1.5.2024 bude naše provozovna uzavřena z důvodu státního svátku. Děkujeme za pochopení :-)

Špenátové knedlíky

Duben je tu a s ním spousta zeleně v kuchyni. Na zahradách se objevují první zelené výhonky, začíná sezóna medvědího česneku a zelené potraviny se objevují jak na pultech obchodů tak doma na stolech. Jednou z nejoblíbenějších surovin je špenát. Kdo by neznal Pepka námořníka, který měl právě díky špenátu nadlidskou sílu. Asi každý si na něj vzpomenu při přemlouvání člena rodiny, co se při zmínce o špenátu netváří zrovna dvakrát nadšeně. S naším receptem si špenát oblíbí i oni. Špenát by dozajista měl patřit do našeho jídelníčku díky jeho vysokému obsahu železa, kyseliny listové, vitamínu K a H. Špenát nám také dodává po zimě tolik potřebnou energii. Vyzkoušejte tento recept na výtečné špenátové knedlíky a uvidíte, že u vás doma všem zachutnají. 

Doba přípravy: 75 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

500 gramů čerstvého špenátu

2 šalotky

1 stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje 

trochu soli

pepř

250 g špaldové mouky

2 vejce

3 housky

špetka muškátového oříšku

50 gramů parmazánu

2 lžíce strouhanky

4 lžíce másla

šalvěj

Výživové údaje:

Energetická hodnota 2609/ 623 kJ/ kcal (*31 %); sacharidy 81 g (*31 %); bílkoviny 24 g (*48 %); tuky 25 g (*36 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Špenát si umyjeme a natrháme na menší kousky. Dáme ho do hrnce s trochou vody a necháme ho na prudkém ohni trochu zavadnou. Poté jej nakrájíme nadrobno. Šalotku a česnek oloupeme, nakrájíme a otestujeme na pánvi s olivovým olejem dozlatova. K tomu poté přidáme nakrájený špenát, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. 

V míse si smícháme mouku se směsí špenátu, šalotky a česneku. Přidáme vejce a pořádně rukama propracujeme. Přidáme housky nakrájené na malé kostičky a také je zapracujeme. Hmota by neměla být moc lepivá a měla by jít snadno tvarovat, pokud se moc lepí přidáme buďto housky nebo trochu strouhanky. Ruce namočíme do vody a tvarujeme kulaté knedlíky. Ty vaříme v osolené vodě asi 10 minut.

Mezitím si na másle opražíme strouhanku, osolíme ji a smícháme s parmazánem. Knedlíky po uvaření opečeme na pánvi s máslem a čerstvou šalvějí. Po opečení je posypeme směsí strouhanky a parmazánu.

Pranostiky pro měsíc duben:

V tomto měsíci jest obyčejně mnoho silných větrů, nato hned sníh, déšť, kroupy, slunečnost a protože stále proměnitelné povětří, že se sotva v celém roku takové nalézá.

Ranní déšť a dubnový čas jest stejný.

Panská láska a dubnový sníh za mnoho nestojí.

Sníh dubnový jako mrva pohnojí.

Jak hluboko v dubnu namokne, tak hluboko v máji vyschne.

Na mokrý duben - suchý červen.

Teplé deště v dubnu, teplé dny v říjnu.

Nechť si duben sebelepší bývá, ovčákovi hůl přec jen se zasněžívá.

Mokrý duben - hojnost ovoce.

Je-li v dubnu krásně a povětří čisté, bude květen nepříjemný jistě.

Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje.

Jasný měsíc v dubnu škodí květu stromů.

Když se ozve v dubnu hrom, chyť si kámen nebo strom.

Jak prvně zahřmí, fialka víc nevoní.

Duben časy mění a obdaří fiolů zemi.

V dubnu hrom - nebojí se mrazu strom.

 

Nezapomeňte, že v kategorii  Velikonoce, už nyní můžete nakoupit spoustu sladkostí za skvělé ceny nejen pro koledníky, nenechávejte letos nákup až na poslední chvíli, Velikonoce jsou tady už za 2 týdny. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz