Recepty na mrkvové dobroty

Mrkev je skvělou zeleninou, která není jen lahodnou součástí salátů, ale také může být hlavní hvězdou mnoha chutných pokrmů. Dnes si představíme čtyři výtečné recepty: 

mrkvový dort, polévku z pečené mrkve a mrkvový salát a mrkvové chipsy.

Mrkvový dort

Ingredience:

170 g Špaldové mouky

250 g třtinového cukru

250 g másla

250 g mrkve

200 g celých loupaných mandlí (lze použít i vlašské ořechy, možné přidat i rozinky)

5 vajec

1 kypřicího prášku do pečiva

2 lžíce pomerančové šťávy

1 lžička mleté skořice

1 lžička jedlé sody

0,5 lžičky mletého zázvoru

špetka mletého hřebíčku

špetka muškátového oříšku

špetka soli

Na krém:

100 g Mascarpone

200 g sýru typu Lučina

85 g moučkového cukru

2 ks limetky

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 175°C a vymažte dortovou formu máslem a moukou.
  2. V míse smícháme cukr a máslo do hladka a postupně přidáváme žloutky z vajec. Z bílků si vyšleháme sníh.
  3. V samostatné misce smícháme suché ingredience: mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Přidáme i nasekané ořechy.
  4. Postupně přidáme do suché směsi i nastrouhanou mrkev a případně rozinky, máslo se žloutky a nakonec i sníh. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme asi 50 minut v troubě. 
  6. Můžeme si připravit krém – smíchejte sýr, mascarpone, cukru a šťávu z limetky.
  7. Nechte dort vychladnout, poté ho můžete ozdobit smetanovým sýrem nebo oblíbenou polevou.

 

Polévka z pečené mrkve

Ingredience:

 6 středně velkých mrkví, oloupaných a nakrájených na kolečka

1 cibule, nakrájená na kousky

2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky

2 lžíce olivového oleje

Sůl a pepř podle chuti

4 šálky zeleninového vývaru

1/2 šálku smetany na vaření (volitelné)

Čerstvá petržel na ozdobu (volitelné)

 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200°C. Mrkve, cibuli a česnek dáme oloupané na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  2. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud zelenina nezměkne a mírně zhnědne.
  3. Opečenou zeleninu přidáme do hrnce, přidáme zeleninový vývar a přivedeme k varu.

 

  1. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud chceme krémovou polévku, přidáme smetanu a promícháme.
  2. Ohřejte polévku na mírném plameni, dokud není dostatečně horká k podávání.
  3. Servírujte s čerstvou petrželí a čerstvě mletým pepřem.

 

Mrkvový salát 

Ingredience na salát:

4 středně velké mrkve, oloupané a nastrouhané

1 jablko

2 lžíce medu

1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy:

Ve velké misce smícháme nastrouhané mrkve, jablko a med. Ochutíme citronovou šťávou. Přidat můžete dle chuti rozinky, ořechy, ananas.

Necháme salát odpočinout asi 30 minut v lednici, aby se chutě propojily.

 

Mrkvové chipsy

Ingredience na chipsy:

4 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na tenčí plátky

2 lžíce olivového oleje

bylinková sůl a pepř podle chuti

 

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 175°C.
  2. Plátky mrkve smícháme s olivovým olejem, solí a pepřem.
  3. Rozprostřeme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15-20 minut, nebo dokud nebudou chipsy lehce zhnědlé a křupavé.
  4. Nechte je vychladnout a podávejte jako zdravou alternativu k bramborovým čipsům.



V naši rubrice Blog a recepty  najdete další recepty ale i spoustu jiných článků, například:
V hlavní roli jablka!

Podzim je tu!

Babí léto

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz