Mrkev je skvělou zeleninou, která není jen lahodnou součástí salátů, ale také může být hlavní hvězdou mnoha chutných pokrmů. Dnes si představíme čtyři výtečné recepty:
mrkvový dort, polévku z pečené mrkve a mrkvový salát a mrkvové chipsy.
Mrkvový dort
Ingredience:
170 g Špaldové mouky
250 g třtinového cukru
250 g másla
250 g mrkve
200 g celých loupaných mandlí (lze použít i vlašské ořechy, možné přidat i rozinky)
5 vajec
1 kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička mleté skořice
1 lžička jedlé sody
0,5 lžičky mletého zázvoru
špetka mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
špetka soli
Na krém:
100 g Mascarpone
200 g sýru typu Lučina
85 g moučkového cukru
2 ks limetky
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 175°C a vymažte dortovou formu máslem a moukou.
- V míse smícháme cukr a máslo do hladka a postupně přidáváme žloutky z vajec. Z bílků si vyšleháme sníh.
- V samostatné misce smícháme suché ingredience: mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Přidáme i nasekané ořechy.
- Postupně přidáme do suché směsi i nastrouhanou mrkev a případně rozinky, máslo se žloutky a nakonec i sníh. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme asi 50 minut v troubě.
- Můžeme si připravit krém – smíchejte sýr, mascarpone, cukru a šťávu z limetky.
- Nechte dort vychladnout, poté ho můžete ozdobit smetanovým sýrem nebo oblíbenou polevou.
Polévka z pečené mrkve
Ingredience:
6 středně velkých mrkví, oloupaných a nakrájených na kolečka
1 cibule, nakrájená na kousky
2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
2 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
4 šálky zeleninového vývaru
1/2 šálku smetany na vaření (volitelné)
Čerstvá petržel na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C. Mrkve, cibuli a česnek dáme oloupané na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud zelenina nezměkne a mírně zhnědne.
- Opečenou zeleninu přidáme do hrnce, přidáme zeleninový vývar a přivedeme k varu.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud chceme krémovou polévku, přidáme smetanu a promícháme.
- Ohřejte polévku na mírném plameni, dokud není dostatečně horká k podávání.
- Servírujte s čerstvou petrželí a čerstvě mletým pepřem.
Mrkvový salát
Ingredience na salát:
4 středně velké mrkve, oloupané a nastrouhané
1 jablko
2 lžíce medu
1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy:
Ve velké misce smícháme nastrouhané mrkve, jablko a med. Ochutíme citronovou šťávou. Přidat můžete dle chuti rozinky, ořechy, ananas.
Necháme salát odpočinout asi 30 minut v lednici, aby se chutě propojily.
Mrkvové chipsy
Ingredience na chipsy:
4 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na tenčí plátky
2 lžíce olivového oleje
bylinková sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Plátky mrkve smícháme s olivovým olejem, solí a pepřem.
- Rozprostřeme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15-20 minut, nebo dokud nebudou chipsy lehce zhnědlé a křupavé.
- Nechte je vychladnout a podávejte jako zdravou alternativu k bramborovým čipsům.
V naši rubrice Blog a recepty najdete další recepty ale i spoustu jiných článků, například:
V hlavní roli jablka!