Vláčný perník s jablky

Podzim je v plném proudu a neodmyslitelně k němu patří jablka. S blížícími se vánočními svátky navíc i vůně koření a pečení sladkého. Mezi oblíbené buchty na plech patří bezesporu i litý perník,  který se dá lecčím vylepšit. Třeba jablky. Vláčnost, nadýchanost  a vůně. To vše najdete v našem dnešním receptu na perník s jablky, a navíc jeho příprava je velmi jednoduchá a klidně můžete na pomoc do kuchyně přizvat i své ratolesti. Tento recept prostě musíte vyzkoušet.

Obtížnost: Snadné

Doba přípravy: 60 minut (20 minut příprava, 40 minut pečení)

Suroviny na menší plech, cca 10 porcí:

3 větší jablka

400 g polohrubé mouky

200 ml plnotučného mléka 

170 g jemného cukru

150 ml slunečnicového oleje 

3 lžíce kakaa 

1 lžička perníkového koření (skořice, badyán, zázvor, fenykl, hřebíček, muškátový oříšek, kardamom)

1 lžíce strouhané citronové kůry

1  balení kypřícího prášku do pečiva, případně leze použít přímo kypřící prášek do perníku

špetka soli

3 vejce

  • tuk a mouka na vysypání plechu, nebo pečicí papír
  • věci k dokončení podle libosti - šlehačka, džem, poleva 

Výživové údaje:

Energetická hodnota 1000 kJ/ 239 kcal (*50%); sacharidy 34 g (*13%); bílkoviny 4 g (*8%); tuky 10 g (*15%)

 *Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Zapneme si troubu, kterou necháme předehřát na 180 stupňů. Vyšší plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Místo mouky můžeme třeba použít i kokos, případně plech vyložit pečicím papírem. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Ve větší misce si smícháme všechny sypké suroviny – prvně do ní prosejeme mouku, přidáme kakao a kypřící prášek do perníku nebo do pečiva. Následně přidáme i perníkové koření, ať už předem připravené nebo namíchané dle chuti. Základní ingredience perníkového koření najdete ve výčtu surovin. Poté přidáme citronovou kůru, sůl a cukr a vše důkladně promícháme. K této směsi přilijeme olej a mléko s rozšlehanými vejci. Na pomoc si můžeme vzít ruční šlehač nebo použít kuchyňského robota. Mícháme dokud nám nevznikne hustá, hebká hmota. K této směsi nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Těsto nalijeme do vymazaného plechu a pečeme v troubě přibližně 40 minut. Během pečení kontrolujeme perník špejlí. Každá trouba peče jinak a navíc také záleží na velikosti plechu. Jakmile vytáhneme špejli bez známek těsta tak je perník hotový. Perník před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem, přelít čokoládovou polevou, posypat kokosem nebo rozříznout a namazat povidly či oblíbenou marmeládou. Možností je opravdu mnoho. Perník chutná výborně třeba jen tak se šlehačkou posypanou skořicí, podávaný ke kávě.

TIP: Do těsta můžete klidně přidat i nasekané ořechy, které chuť i texturu perníku ještě zlepší. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz