Vláčný perník s jablky

Podzim je v plném proudu a neodmyslitelně k němu patří jablka. S blížícími se vánočními svátky navíc i vůně koření a pečení sladkého. Mezi oblíbené buchty na plech patří bezesporu i litý perník,  který se dá lecčím vylepšit. Třeba jablky. Vláčnost, nadýchanost  a vůně. To vše najdete v našem dnešním receptu na perník s jablky, a navíc jeho příprava je velmi jednoduchá a klidně můžete na pomoc do kuchyně přizvat i své ratolesti. Tento recept prostě musíte vyzkoušet.

Obtížnost: Snadné

Doba přípravy: 60 minut (20 minut příprava, 40 minut pečení)

Suroviny na menší plech, cca 10 porcí:

3 větší jablka

400 g polohrubé mouky

200 ml plnotučného mléka 

170 g jemného cukru

150 ml slunečnicového oleje 

3 lžíce kakaa 

1 lžička perníkového koření (skořice, badyán, zázvor, fenykl, hřebíček, muškátový oříšek, kardamom)

1 lžíce strouhané citronové kůry

1  balení kypřícího prášku do pečiva, případně leze použít přímo kypřící prášek do perníku

špetka soli

3 vejce

  • tuk a mouka na vysypání plechu, nebo pečicí papír
  • věci k dokončení podle libosti - šlehačka, džem, poleva 

Výživové údaje:

Energetická hodnota 1000 kJ/ 239 kcal (*50%); sacharidy 34 g (*13%); bílkoviny 4 g (*8%); tuky 10 g (*15%)

 *Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Zapneme si troubu, kterou necháme předehřát na 180 stupňů. Vyšší plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Místo mouky můžeme třeba použít i kokos, případně plech vyložit pečicím papírem. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Ve větší misce si smícháme všechny sypké suroviny – prvně do ní prosejeme mouku, přidáme kakao a kypřící prášek do perníku nebo do pečiva. Následně přidáme i perníkové koření, ať už předem připravené nebo namíchané dle chuti. Základní ingredience perníkového koření najdete ve výčtu surovin. Poté přidáme citronovou kůru, sůl a cukr a vše důkladně promícháme. K této směsi přilijeme olej a mléko s rozšlehanými vejci. Na pomoc si můžeme vzít ruční šlehač nebo použít kuchyňského robota. Mícháme dokud nám nevznikne hustá, hebká hmota. K této směsi nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Těsto nalijeme do vymazaného plechu a pečeme v troubě přibližně 40 minut. Během pečení kontrolujeme perník špejlí. Každá trouba peče jinak a navíc také záleží na velikosti plechu. Jakmile vytáhneme špejli bez známek těsta tak je perník hotový. Perník před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem, přelít čokoládovou polevou, posypat kokosem nebo rozříznout a namazat povidly či oblíbenou marmeládou. Možností je opravdu mnoho. Perník chutná výborně třeba jen tak se šlehačkou posypanou skořicí, podávaný ke kávě.

TIP: Do těsta můžete klidně přidat i nasekané ořechy, které chuť i texturu perníku ještě zlepší. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení