Malé, žluté, aromatické – jáhly dnes opět patří mezi oblíbené potraviny. Počátky této plodiny byly velmi skromné. Dlouho byla jídla z jáhel považována za jídlo chudých lidí – zejména verze jako kaše, která se připravovala jen s mlékem a vodou. Vaření s jáhlami dnes už dávno není jen o prosté kaši. Nyní už existují nejen jáhlové recepty se zeleninou nebo masem, ale také spousta sladkých variant. Tyto rozmanité možnosti přípravy – od slaných po sladké, od veganských po vegetariánské – dělají z malých zrnek, zrnka kulinářsky všestranné. V dnešním článku se podíváme jak s jáhly pracovat.
Na sladko i na slano
Jáhly jsou opravdu všestranná surovina a tak chutnají skvěle na slano i na sladko, připravit z nich můžete chutné snídaně a dezerty, nebo přílohy. Pro své velmi jemné aroma se jáhly báječně hodí i do sladkých pokrmů. Jsou vhodné na přípravu kaše nebo pudinku a výtečně chutnají v kombinaci s čerstvým ovocem. V této duo kombinaci jáhly-ovoce se z pokrmu stane ideální vyvážená snídaně, zdravá svačinka mezi jídly nebo lahodný dezert. Mnoho receptů na snídani z jáhel může být také sladké a veganské – stačí nahradit živočišné produkty (mléko a jogurt) jejich veganskými alternativami.
Fungují samy o sobě jako úžasná bezlepková příloha k masu i omáčkám. A to jak v sypké podobě, tak v té kompaktnější - můžete z nich vyválet například knedlíky nebo tvarovat malé noky. Obilnina dokáže plnohodnotně zastoupit těstoviny jako vložka do polévek, ale také v nejrůznějších salátech.
Tip: Aby vaše tělo mohlo optimálně vstřebat železo obsažené v jáhlách, je vhodné jej jíst společně s ovocem s obsahem vitamínu C. Patří mezi ně například pomeranče, grapefruity, citrony, rybíz a exotické guavy.
Jak vznikají a proč je zařadit do jídelníčku?
Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky. Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu, obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují vlákniny.
Jak na jejich přípravu a skladování?
Pozor si dejte na kvalitu při výběru, vybírejte ty jasně žluté s dlouhou dobou expirace. Nikdy neberte jáhly, které jsou zašedlé, budou nevalné kvality a s největší pravděpodobností hořké.
Jáhly skladujte na tmavém, suchém, spíše chladnějším místě. Pokud je příliš horko, třeba v létě, klidně dejte jáhly do lednice. Jáhly mají zahřívací funkci a tak se jejich konzumace doporučuje především v chladných podzimních a zimních dnech.
Před samotným vařením je potřeba jáhly důkladně propláchnout.
Následně je přesypeme do jemného sítka, přelijeme horkou vodou a pak necháme mírně okapat. Spařením jáhly zbavíme hořkosti a případné pachuti.
Samotné vaření se však téměř neliší od vaření rýže. Dva díly vody přiveďte k varu a následně přisypte jeden díl spařených jáhel. Přikryjte pokličkou a přibližně 15-20 minut vařte na mírném plamenu.
Pro svou téměř neutrální chuť jsou jáhly vhodné do slaných i sladkých jídel. Můžete z nich připravit kaše, nákypy, sypkou přílohu i noky. Pokud je pro vás chuť loupaného prosa příliš výrazná, kombinujte ho například s rýží, bulgurem nebo kuskusem.
Jestliže si uvaříte příliš jáhel a nestihnete je ten den zpracovat, přendejte je do uzavíratelné krabičky a dejte do ledničky. V té vydrží 2 až 3 dny.
Pranostiky:
Na svatého Františka déšť - neurodí se brambory.
Čtyřicet mučedníků - čtyřicet mrazíků.
Mrzne-li na den Čtyřiceti mučedníků, přijde ještě čtyřicet ranních mrazíků.
Podle čtyřiceti budeš Petra míti.
Na svatého Řehoře den s nocí v jedné míře.
Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře.
Na svatého Řehoře svačina se vyoře. (je delší den a tedy třeba svačit)
Březnový sníh zaorati jest, jako když pohnojí.
Březnového prachu za dukát lot.
V březnu prach co zlato a stříbro, ale sníh bývá pro osení jed.
V březnu prach a v dubnu bláto - sedlákovi roste zlato.
V březnu prach - jistý hrách.
Březen bez vody - duben bez trávy.
Suchý březen, studený duben, mokrý máj - bude v stodole ráj.
V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je už v polovině, jaro před námi a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce.
Čekání na další článek s recepty z jáhel si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky
kde si můžete přečíst například:
Postní neděle a lidové zvyky 1. díl
Co jíst v postním období? Brambory!
Na svatého Řehoře čáp letí od moře
Co jste možná nevěděli o kávě?
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.
Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.