Postní období – co jíst? Jáhly! 1. díl

Malé, žluté, aromatické – jáhly dnes opět patří mezi oblíbené potraviny. Počátky této plodiny byly velmi skromné. Dlouho byla jídla z jáhel považována za jídlo chudých lidí – zejména verze jako kaše, která se připravovala jen s mlékem a vodou. Vaření s jáhlami dnes už dávno není jen  o prosté kaši. Nyní už existují nejen jáhlové recepty se zeleninou nebo masem, ale také spousta sladkých variant. Tyto rozmanité možnosti přípravy – od slaných po sladké, od veganských po vegetariánské – dělají z malých zrnek, zrnka kulinářsky všestranné. V dnešním článku se podíváme jak s jáhly pracovat.

Na sladko i na slano

Jáhly jsou opravdu všestranná surovina a tak chutnají skvěle na slano i na sladko, připravit z nich můžete chutné snídaně a dezerty, nebo přílohy. Pro své velmi jemné aroma se jáhly báječně hodí i do sladkých pokrmů. Jsou vhodné na přípravu kaše nebo pudinku a výtečně chutnají v kombinaci s čerstvým ovocem. V této duo kombinaci jáhly-ovoce se z pokrmu stane ideální vyvážená snídaně, zdravá svačinka mezi jídly nebo lahodný dezert. Mnoho receptů na snídani z jáhel může být také sladké a veganské – stačí nahradit živočišné produkty (mléko a jogurt) jejich veganskými alternativami.

Fungují samy o sobě jako úžasná bezlepková příloha k masu i omáčkám. A to jak v sypké podobě, tak v té kompaktnější - můžete z nich vyválet například knedlíky nebo tvarovat malé noky. Obilnina dokáže plnohodnotně zastoupit těstoviny jako vložka do polévek, ale také v nejrůznějších salátech.

Tip: Aby vaše tělo mohlo optimálně vstřebat železo obsažené v jáhlách, je vhodné jej jíst společně s ovocem s obsahem vitamínu C. Patří mezi ně například pomeranče, grapefruity, citrony, rybíz a exotické guavy.

 

Jak vznikají a proč je zařadit do jídelníčku?

Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky. Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu, obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují vlákniny.

 

Jak na jejich přípravu a skladování?

Pozor si dejte na kvalitu při výběru, vybírejte ty jasně žluté s dlouhou dobou expirace. Nikdy neberte jáhly, které jsou zašedlé, budou nevalné kvality a s největší pravděpodobností hořké. 

Jáhly skladujte na tmavém, suchém, spíše chladnějším místě. Pokud je příliš horko, třeba v létě, klidně dejte jáhly do lednice. Jáhly mají zahřívací funkci a tak se jejich konzumace doporučuje především v chladných podzimních a zimních dnech.

Před samotným vařením je potřeba jáhly důkladně propláchnout.

Následně je přesypeme do jemného sítka, přelijeme horkou vodou a pak necháme mírně okapat. Spařením jáhly zbavíme hořkosti a případné pachuti.

Samotné vaření se však téměř neliší od vaření rýže. Dva díly vody přiveďte k varu a následně přisypte jeden díl spařených jáhel. Přikryjte pokličkou a přibližně 15-20 minut vařte na mírném plamenu.

Pro svou téměř neutrální chuť jsou jáhly vhodné do slaných i sladkých jídel. Můžete z nich připravit kaše, nákypy, sypkou přílohu i noky. Pokud je pro vás chuť loupaného prosa příliš výrazná, kombinujte ho například s rýží, bulgurem nebo kuskusem. 

Jestliže si uvaříte příliš jáhel a nestihnete je ten den zpracovat, přendejte je do uzavíratelné krabičky a dejte do ledničky. V té vydrží 2 až 3 dny.


Pranostiky:

Na svatého Františka déšť - neurodí se brambory.

Čtyřicet mučedníků - čtyřicet mrazíků.

Mrzne-li na den Čtyřiceti mučedníků, přijde ještě čtyřicet ranních mrazíků.

Podle čtyřiceti budeš Petra míti.

Na svatého Řehoře den s nocí v jedné míře.

Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře.

Na svatého Řehoře svačina se vyoře. (je delší den a tedy třeba svačit)

Březnový sníh zaorati jest, jako když pohnojí.

Březnového prachu za dukát lot.

V březnu prach co zlato a stříbro, ale sníh bývá pro osení jed.

V březnu prach a v dubnu bláto - sedlákovi roste zlato.

V březnu prach - jistý hrách.

Březen bez vody - duben bez trávy.

Suchý březen, studený duben, mokrý máj - bude v stodole ráj.

V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je už v polovině, jaro před námi a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce

Čekání na další článek s recepty z jáhel si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky
kde si můžete přečíst například: 

 

Láska prochází žaludkem...  

Postní neděle a lidové zvyky 1. díl

Vaječná frittata 3x jinak

Co jíst v postním období? Brambory!

Svatý Matěj a Matějská pouť    

Na svatého Řehoře čáp letí od moře 

Co jste možná nevěděli o kávě?
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. 

 

Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz