Jak uchovat letní úrodu: Díl 1. – Sušení

Léto už se s námi pomalu, ale jistě loučí. Za nedlouho jej vystřídá podzim, ale než se tak stane zbývá nám ještě spousta práce se zpracováním úrody. Dnes se podíváme na nejstarší metodu uchovávání přebytků úrody a tím není nic jiného než sušení. Tuto metodu využívali již naše babičky a dodnes je velmi oblíbená.

Proč vybrat právě sušení?

Metoda sušení je nejšetrnější a pomůže nám v ovoci, zelenině či houbách uchovat vše co chceme – vitamíny, vlákninu, chuť i vůni. Ze sušených potravin se odpaří voda, ale nutriční hodnoty v ní zůstávají. Navíc se chuť zintenzivní a ovoce často bývá sladší a proto dětem více chutná. Sušené ovoce můžete přidat například do jogurtů, koláčů ale třeba i do čaje. Takto upravené ovoce je také výborné “zobání”  k televizi a pokud ho dobře uchováte ve vzduchotěsných nádobách – ideální jsou uzavíratelné sklenice– vydrží vám roky. A tak s ním dost dobře vydržíte do další velké úrody. Sušení znali už 3 500 let před Kristem, kdy sušili pomocí horkého slunce a větru. My už máme to sušení o dost jednodušší. Dnes je možné sušit v troubě, v sušičce nebo třeba právě venku, ale i uvnitř na sítu. Máte-li velkou úrodu pravidelně a plánujete-li sušit často, rozhodně si pořiďte sušičku, ušetří vám čas i práci.

Sušení ovoce

Nejčastěji sušeným ovocem jsou bezesporu jablka. Kdo by neznal křížaly od svých babiček. A jak vlastně na ně? Omyté zdravé a zralé ovoce nakrájíme na tenké plátky, silné maximálně 8mm, ale čím tenčí tím lepší. Poté ho podle způsobu sušení navlékneme na nit, jako třeba houby a sušíme na temném suchém místě asi 2–3 dny, nebo plátky ovoce také můžeme vyskládat na pečící papír a sušit v troubě, či pouze vyskládané na parapetu či radiátoru. Vyskládané ovoce nezapomeňte pravidelně otáčet. Nejjednodušší je bez debat použít sušičku na ovoce a postupovat podle návodu k ní přiloženém. Stejným způsobem sušíme i hrušky, ale také například broskve, jahody, nektarinky či oloupaný ananas a banány.
Dalším ovocem jsou švestky, meruňky, třešně nebo třeba hroznové víno. Tyto plody zbavíme pecky a sušíme rozpůlené. Doba sušení závisí na velikosti i druhů plodin a bez sušičky se v tomto případě neobejdete. I sušení v troubě by bylo zdlouhavé. Získáte však výborné ovoce, které když v zimě namočíte přes noc do vody, s přehledem nahradí na koláčích to čerstvé. 
Sušit se dají také různé bobuloviny – maliny, borůvky, ostružiny, brusinky či aronie.
Usušením citrusů, nakrájených na kolečka získáte pěknou dekoraci na vánoční stromek či na různě věnce. Navíc při sušení s nimi krásně provoníte celý dům.
Pokud chcete zabránit zhnědnutí jablek, hrušek nebo meruněk, namočte ovoce před sušením do směsi vody a citronu, nechte okapat a poté sušte. Ovoce si udrží svou barvu. 

Nemáte-li co usušit a přesto máte chuť na sušené ovoce, z naší nabídky vám doporučujeme:

Edeka sušené celé meruňky, vypeckované 200 g

Edeka sušené rozinky 125 g

Edeka sušený ovocný mix, vypeckovaný 250 g   

Sušení zeleniny

Ano i zelenina se dá sušit. Oblíbené jsou poslední dobou sušená rajčata nebo třeba papriky. Rajčata se suší ať už velká nakrájená na plátky, či cherry rajčata pouze rozpůlená. Máte-li rádi středomořskou kuchyni určitě si na nich pochutnáte. Můžete je uchovat jen tak nebo je naložit do oleje a přidat koření. Mezi další oblíbené druhy patří právě již zmiňované papriky, které jsou poté vhodným kořením. Zajímavostí co stojí za to vyzkoušet je také sušená mrkev či řepa, která hravě nahradí chipsy. A rozhodně je zdravější. Oboje se nakrájí na tenké plátky či kolečka a usuší se. Ale sušit se dá v podstatě už všechno od batátů, přes dýně až po fazole a hrách. Ze sušené zeleniny s přidáním bylinek snadno vytvoříte zeleninové směsi či koření například do polévky. 

A nebo si polévkové koření kupte u nás: 

G&G polévkové koření - mrazem sušené 35g

Houby, bylinky, ořechy a to ostatní

Mezi další přebytky patří také určitě houby. Způsob jejich sušení už byl naznačen výše – očištěné houby se nakrájí na tenké plátky a pak se suší v sušičce, na niti, nebo na plechu. Vždy sušte jen mladé a zdravé houby bez známek plísně či jiné vady. Velké houby nacucané vodou jsou pro sušení nevhodné. U bylinek je sušení velmi snadné – stačí je nasbírat a usušit. Vzhledem k nízkému obsahu vody je sušení hotové raz dva. Suší se ve svazku nebo pouze určité části bylinek. Rozhodně ale nikdy nesušte nic co neznáte! To ostatně platí i u hub. A co dalšího se dá ještě usušit? Ač se to nezdá tak i čerstvé ořechy je třeba usušit. Kdybychom je dali čerstvě vylouskané ihned do sáčku či do sklenice mohly by nám zplesnivět. Nevylouskané ořechy klidně můžeme sušit venku na sítu a pak až je vylouskat, ale vylouskané by nám tam moc dlouho nevydrželi. Hned by se na ně slétlo veškeré ptactvo z okolí. A tak je sušíme uvnitř, ať už v sušičce nebo na parapetech. 

Říkáte si co je to ostatní? Teď už se nebudeme bavit tak moc o úrodě jako spíš o přebytcích u výrobků. Máte-li doma sušičku určitě si v ní můžete nasušit domácí těstoviny. Pokud si doma děláte vlastní nudličky do polévky udělejte jich více a zbytek usušte a můžete je použít do další polévky. 

V naši nabídce najdete mnoho druhů ořechů:

G&G Lískové ořechy - celá jádra 200g

G&G Loupaná jádra vlašských ořechů 200g

G&G Směs vybraných ořechů 200g

Ale také těstoviny třeba právě do té polévky:

G&G Polévkové nudle z čerstvých vajec 500g 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz