Vážení zákazníci, dne 1.5.2024 bude naše provozovna uzavřena z důvodu státního svátku. Děkujeme za pochopení :-)

Tiramisu: Láska ve formě dezertu

Tiramisu je jedním z nejoblíbenějších italských dezertů, který svou sladkou a osvěžující chutí očaruje každého. Jeho historie je stejně bohatá a pestrá jako jeho chuťové nuance. Připravte se na jedinečnou gastronomickou jízdu, protože v tomto článku vám představíme nejen recept na klasické tiramisu, ale také zajímavé anekdoty a historické fakta, které se skrývají za tímto slavným dezertem. Místo klasických valentýnských dárků jako jsou květiny nebo čokolády, může být domácí tiramisu originálním a osobním darem, který ukazuje vaši kreativitu a péči o toho druhého.

Historie tohoto dezertu

Tiramisu se může tvářit jako dezert s dlouhou tradicí, ale pravda je, že o něm není v literatuře žádná zmínka před rokem 1983. Existuje několik pověstí o jeho původu, které dodávají načerpat fantazii a romantice. Jedna z těchto pověstí říká, že tiramisu vzniklo v severní Itálii během první světové války jako dárek na rozloučenou od žen svým mužům odcházejícím do boje.

Nicméně, skutečný původ tiramisu je méně romantický a spíše pragmatický. Někdo si pravděpodobně vymyslel tiramisu v kuchyni, aby využil zbytky kávy a piškotového korpusu, a tak vznikl tento vynikající dezert.

Historie tiramisu je provázána s italským městem Treviso, kde se podle historických záznamů v roce 1800 poprvé objevilo. Tento dezert pravděpodobně vynalezla šikovná mistryně domu jako prostředek povzbuzení pro své klienty, aby se mohli lépe vyrovnat s manželskými povinnostmi. Vzhledem k jeho účinnosti se tiramisu prý původně považovalo za přírodní viagru. 

Slovo "tiramisu" pochází z italštiny a doslovně znamená "vezmi mě" nebo "povznes mě". Toto slovo vychází z dialektu italského města Treviso, kde se pravděpodobně tiramisu poprvé objevilo. Význam slova může odkazovat na jeho povzbudivé účinky, jak se traduje, že bylo původně používáno jako prostředek povzbuzení pro vojáky nebo muže před manželskými povinnostmi.

I když existuje několik teorií o pravém vynálezci tiramisu, jedním z nejvíce diskutovaných je cukrář Roberto Liguanotto, majitel restaurace Le Beccherie v Trevisu, který tiramisu poprvé představil na konci roku 1969. Nicméně existují i tvrzení, že tiramisu předtím podávala jiná cukrářka z Trevisa, Speranza Garatti, již kolem roku 1960.

Celkově vzato, ačkoli existuje mnoho teorií o původu tiramisu, je jeho skutečný původ stále zahalen tajemstvím. To však nezabránilo tomuto lahodnému dezertu stát se oblíbeným po celém světě. Dnes jej můžete připravit na stovky různých způsobů a tak nic nebrání tomu, aby jste si tento hříšný pokrm upravili podle svého gusta.

Ingredience:

5 žloutků

3 bílky

175 g cukru moučka (Südzucker cukr moučka 250g) 

500 g mascarpone

200 g cukrářských piškotů (Edeka Originální italské cukrářské piškoty, 200g )

100-150 ml silné kávy 

Kakaový prášek na posypání (asi 1/2 lžíce) (Bensdorp Kakao prémiové kvality 125g

Postup:

Příprava bílkové pěny:

 Ušlehejte bílky do velmi řídké pěny s velkými bublinami.

 Postupně přisypávejte 3 lžíce cukru a šlehejte, dokud nevznikne hustá pěna s droboučkými bublinkami. Měla by být měkká, nikoli tuhá a suchá.

Příprava žloutkové pěny:

  Vyšlehejte žloutky s cukrem do skutečně husté pěny. Bude mít banánově žlutou barvu a bude velmi líně stékat z metličky zpět do mísy.

Příprava krému:

   Smíchejte mascarpone, žloutkovou pěnu a sníh z bílků. Klidně použijte mixér na nejnižších otáčkách a střídavě přidávejte sníh a mascarpone.

Skládání vrstev:

  Připravte si formu o velikosti asi 20×30 cm.

   Na dno nádoby narovnejte první vrstvu piškotů a každý piškot potřete velkorysou dávkou silné kávy.

  Rozetřete na piškoty polovinu krému.

  Opakujte postup s druhou vrstvou piškotů a završte zbytkem krému. Rozetřete do roviny.

Dokončení:

 Přes sítko poprašte tiramisu kakaovým práškem.

 Odložte tiramisu do lednice a nechte stát alespoň tři hodiny (ideálně přes noc), aby piškoty nasákly a krém ztuhll.

Náhrady, doplňky a další různá vylepšení

Pro odlehčení krému je možné přidat do něj jednu vyšelhanou 33% smetanu.

Po stylu Jirky Babicy – nemáš cukrářské piškoty – dej tam normální, nemáš amaretto – dej tam rum. Avšak dbej na to aby tam bylo mascarpone, bez toho to nejde. Ve správném tiramisu zkrátka mascarpone být musí, pokud ho tam nechcete není to problém, můžete to nahradit čímkoli podle chuti, najdete spoustu receptů třeba s pomazánkovým máslem, jen pak je to už jen dezert ve stylu tiramisu. Můžete do něj přidat různé ovoce (jahody, banán) nebo třeba čokoládu. 

Více inspirace a receptů najdete v naši rubrice Blog a recepty 

 V našem sortimentu najdete spoustu skvělých dárků k oslavám sv. Valentýna v podobě různých sladkostí, protože jak už víme láska prochází žaludkem. ♡

Ferrero Die Besten Classic Valentýn "Miluji Tě" 8 ks, 83 g

Mon Chéri Srdce 14ks, 147g

Ferrero Rocher srdce 10ks 125g

To a ještě více najdete v kategorii VALENTÝN.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz