Čokoláda, pokrm bohů

Čokoláda. Kdo by ji neměl rád? Oblíbená pochutina všech věkových generací. Od dětí až po babičky a dědečky. Hořká, mléčná, oříšková a hlavně sladká a hříšně dobrá. To všechno může čokoláda být. Na trhu dnes najdeme opravdu veliké množství čokolády různých druhů, tvarů i chutí. Říkáte si že čokoláda není zdravá? Ale je. A my se na to dnes podíváme zblízka.

Co to je vlastně čokoláda?

Bezesporu nejpopulárnější sladkost na světě. Na začátku bylo kakao, nebo spíše hořkosladký nápoj z něj vyráběný, který se ochucoval například vanilkou. Je tu s námi už tisíce let. Kakao bylo vyráběno z kvašených, pražených a následně namletých zrnek kakaovníku. Botanický název je  “Theobroma Cacao”, slovo Theombra pochází z řečtiny a znamená v překladu pokrm bohů, slovo Cacao pak z aztéckého cacahuatl, což znamená hořká voda. Poté, co si z něj Aztékové začali připravovat hořký nápoj, který postupně ochucovali vzniklo slovo chocolatl, původní označení čokolády. Do Evropy se k nám kakaová zrna dostala za pomoci Španělů v 16. století a to ze Střední Ameriky, konkrétně z území dnešního Mexika. Spolu s ním se k nám dostalo i samotné označení čokoláda. Postupně se začala vyrábět i v tuhé podobě. Ze začátku se rozšiřovala jen v nejvyšších vrstvách. Kakaové boby byly velmi ceněné, dokonce se používaly jako platidlo, ještě v 18. století se s nimi platilo na tržištích ve střední a jižní Americe.

Jaké podoby má čokoláda?

Dnes seženeme opravdu velké množství tvarů i druhů. Od různých, tematicky zaměřených figurek – například velikonoční vajíčka a zajíčci, vánoční postavičky jako je anděl či čert, v podobě valentýnských srdcí, klasických tabulkových čokolád – až po tzv. kočičí jazýčky. Máme také různé druhy čokoládových pralinek či bonbonů. 

Mezi základní druhy čokolád patří čokoláda neslazená na vaření v prášku, spíše známá jako kakao. To je vhodné na přípravu lahodného nápoje nebo jako příměs do dezertů. Hořká čokoláda je bez mléka a s vysokým obsahem kakaa. Dnes ji najdeme i s různými příchutěmi. Například v luxusní kombinaci mátového krému v potahu z hořké čokolády After Eight či Sarotti hořké čokolády s pomerančem. Za vyzkoušení stojí i čokolády polohořké s obsahem kakaa kolem 50 %, takovou je třeba čokoláda Ritter Sport Halbbitter - polohořká čokoláda. Dalším druhem a to patrně nejrozšířenějším je čokoláda mléčná. Vzniká smícháním kakaa a přidáním mléka. Najdeme ji v mnoha formách například ve formě Truffout čokoládových bankovek, Sarotti kočičích jazýčků, lahodných Lindt lindor čokoládových kuliček nebo třeba klasické tabulkové čokolády Milka. Mléčná čokoláda se vyskytuje v mnoha dalších variantách, všichni určitě známe dětmi oblíbenou Kinder čokoládu, kdy je mléčná čokoláda ještě navíc doplněna o mléčnou náplň, oblíbené jsou také čokoládové polštářky Schogetten, v tomto případě s jahodovo-jogurtovou náplní. Dalším oblíbeným doplňkem čokolád jsou ořechy či rozinky.

Z naši nabídky zkuste: G&G jemnou čokoládu s rozinkami a oříšky nebo třeba právě G&G rozinky v mléčné čokoládě 

 G&G smetanovou čokoládu s lískovými ořechy nebo čokoládu s mandlemi  

Zajímavá je také kombinace brusinek a oříšků kterou můžete ochutnat v čokoládě Ritter Sport brusinky a oříšky.  A když už jsme u těch oříšků rozhodně nesmíme opomenout nugát. Patří-li nugát  mezi vaše oblíbené příchutě čokolády rozhodně musíte vyzkoušet Lindt tyčinku s jemným nugátem, který se vám rozplyne na jazyku a nebo výborné Schogetten kousky s mléčnou čokoládou s nugátovou náplní.  

Dalším neopomenutelným druhem jsou čokolády bíle. V tomto případě se jedná o cukrářský výrobek, jež vzniká z kakaového másla. Nestlé švýcarská bílá čokoláda nebo Nestlé bílá čokoláda s křupinkami chutnají výtečně! 

A proč ji vlastně jíst? 

Samozřejmě proto, že chutná božsky! Ale proč ještě? 

Pravidelná konzumace hořké čokolády s obsahem kakaa minimálně 70 % prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění a to až o celou třetinu! Čokoláda obsahuje kofein a teobromin, což jsou látky které snižující únavu a podporují funkci nervového systému. 

Čokoláda má také afrodiziakální účinky.

Obsahuje i antioxidanty a tak posiluje imunitu.

Další výhodou je její vliv na náš chrup, i když se to zdá jako paradox, konzumace hořké čokolády chrání naše zuby, protože obsahuje fluor. Navíc kakaové máslo obsažené v mléčných čokoládách tvoří na zubech povlak chránící naše zuby před bakteriemi.

Čokoláda vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti. 

A to už jsou celkem pádné důvody k její konzumaci, nemyslíte? 

Co ještě o čokoládě možná nevíte:

V USA se každou vteřinu zkonzumuje asi 50kg čokolády.

Aztécký vládce Montezuma II. vypil každý den asi 50 šálků čokolády, to z něj dělá největšího milovníka čokolády v historii.

Tabulková čokoláda vznikla až v polovině 19.století a největší tabulka čokolády na světě váží 5 792 kg.

Smrtelná dávka čokolády je pro člověka asi 11 kg.

Čokoláda byla po 90 % své historie konzumována jen jako nápoj.

S největší pravděpodobností bychom si uměli objednat kakao všude na světě – slovo kakao je totiž ve všech jazycích, stejně jako čokoláda, stejné nebo podobné. 

Nevíte jakou čokoládu ochutnat dřív? A co takhle všechny?

Zkuste z naši nabídky mix čokolád a nebo čokoládových pralinek a tím ochutnáte všechny.

Ritter Sport mini mix, 18ks

Ritter Sport mini exotický mix, 9ks

Ritter Sport mix pro sportovní fanoušky, 28ks 

Milka mix delikátních pralinek, 19ks

Merci mix čokoládových bonbonů

To vše a ještě více najdete v naší rozsáhlé nabídce čokolády. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz