Vážení zákazníci, dne 1.5.2024 bude naše provozovna uzavřena z důvodu státního svátku. Děkujeme za pochopení :-)

Chřestový quiche

Chřestová sezóna je tady a potrvá až do června. Přinášíme vám tedy recept s chřestem a to na chřestový quiche (čti kyš).  Je připraven celkem rychle a bez námahy. Chutná skvěle za tepla i za studena. Teda pokud stačí vychladnout.
Věděli jste, že chřest se pěstuje již od doby 2500 let před naším letopočtem? Je na malbách v pyramidách v Egyptě, původně však pochází z Asie. Označení chřest vzniklo již za Karla IV. a později se k označení chřestu používalo i německé označení a to špargl z německého slova Spargel. Latinský název je Asparagus officinalis. Do svého jídelníčku byste měli zařadit chřest díky jeho pozitivnímu vlivu na organismus. Obsahuje velké množství vláknin a vitamínů. Mezi další pozitivní účinky patří snížení hladiny cholesterolu, snížení hladiny cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a funkci ledvin. Dále také podporuje plodnost a omezuje tvorbu křečových žil. Také působí jako afrodiziakum.  Je tedy víc než dost důvodů proč si dopřát tuto výtečnou zeleninu.

Doba trvání: 1 hodina 30 minut, aktivní pracovní doba 25 minut

Obtížnost: Snadné

Suroviny na 4 porce:

Na slepé pečení budeme potřebovat luštěniny do formy, formu a pečicí papír.

Na těsto

250 g hladké pšeničné mouky 

125 g změklého másla

1 vejce a 1 žloutek

80 ml vody

špetka soli

Na náplň:

500 g zeleného chřestu

100 gramů parmazánu

250 g ricotty

3 vejce

sůl

pepř

muškátový oříšek

Výživové údaje:

Energetická hodnota 3329/ 795 kJ/ kcal (*40 %); sacharidy 55 g (*21 %); bílkoviny 30 g (*60 %); tuky 52 g (*74 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Začneme přípravou těsta. Smícháme mouku se solí s máslem, přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Poté přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. To poté vytvarujeme do koule a zabalené v potravinářské folii necháme asi 30 minut v lednici odležet. Předehřejeme si  troubu na 180 stupňů a horkovzduch. Mezitím si připravíme náplň. Chřest omyjeme a odřízneme spodní konce. Parmazán nastrouháme a v míse smícháme s ricottou a vejci. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučené pracovní ploše ho rozválíme na velikost formy. Můžete použít kulatou dortovou formu. Formu vymažeme tukem nebo olivovým olejem a přeneseme na ni těsto. Ustřihneme kus pečícího papíru a položíme jej do formy na těsto. Na pečící papír nasypeme luštěniny a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Poté vyndáme z trouby a odstraníme pečící papír s luštěninami. Do předpečeného těsta přidáme polovinu chřestu a potřeme jej parmazánovo-riccotovou směsí a vajec. Navrch naskládáme zbytek chřestu. 

Vrátíme do trouby a pečeme asi 35 minut dozlatova.

Pokud nebudete péct těsto na slepo prodlužte dobu pečení asi o 10 minut.


Pro více chutných receptů a zajímavých článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete například tipy na Jarní úklid v kuchyni nebo třeba recept na  špenátové knedlíky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz