Chřestový quiche

Chřestová sezóna je tady a potrvá až do června. Přinášíme vám tedy recept s chřestem a to na chřestový quiche (čti kyš).  Je připraven celkem rychle a bez námahy. Chutná skvěle za tepla i za studena. Teda pokud stačí vychladnout.
Věděli jste, že chřest se pěstuje již od doby 2500 let před naším letopočtem? Je na malbách v pyramidách v Egyptě, původně však pochází z Asie. Označení chřest vzniklo již za Karla IV. a později se k označení chřestu používalo i německé označení a to špargl z německého slova Spargel. Latinský název je Asparagus officinalis. Do svého jídelníčku byste měli zařadit chřest díky jeho pozitivnímu vlivu na organismus. Obsahuje velké množství vláknin a vitamínů. Mezi další pozitivní účinky patří snížení hladiny cholesterolu, snížení hladiny cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a funkci ledvin. Dále také podporuje plodnost a omezuje tvorbu křečových žil. Také působí jako afrodiziakum.  Je tedy víc než dost důvodů proč si dopřát tuto výtečnou zeleninu.

Doba trvání: 1 hodina 30 minut, aktivní pracovní doba 25 minut

Obtížnost: Snadné

Suroviny na 4 porce:

Na slepé pečení budeme potřebovat luštěniny do formy, formu a pečicí papír.

Na těsto

250 g hladké pšeničné mouky 

125 g změklého másla

1 vejce a 1 žloutek

80 ml vody

špetka soli

Na náplň:

500 g zeleného chřestu

100 gramů parmazánu

250 g ricotty

3 vejce

sůl

pepř

muškátový oříšek

Výživové údaje:

Energetická hodnota 3329/ 795 kJ/ kcal (*40 %); sacharidy 55 g (*21 %); bílkoviny 30 g (*60 %); tuky 52 g (*74 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Začneme přípravou těsta. Smícháme mouku se solí s máslem, přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Poté přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. To poté vytvarujeme do koule a zabalené v potravinářské folii necháme asi 30 minut v lednici odležet. Předehřejeme si  troubu na 180 stupňů a horkovzduch. Mezitím si připravíme náplň. Chřest omyjeme a odřízneme spodní konce. Parmazán nastrouháme a v míse smícháme s ricottou a vejci. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučené pracovní ploše ho rozválíme na velikost formy. Můžete použít kulatou dortovou formu. Formu vymažeme tukem nebo olivovým olejem a přeneseme na ni těsto. Ustřihneme kus pečícího papíru a položíme jej do formy na těsto. Na pečící papír nasypeme luštěniny a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Poté vyndáme z trouby a odstraníme pečící papír s luštěninami. Do předpečeného těsta přidáme polovinu chřestu a potřeme jej parmazánovo-riccotovou směsí a vajec. Navrch naskládáme zbytek chřestu. 

Vrátíme do trouby a pečeme asi 35 minut dozlatova.

Pokud nebudete péct těsto na slepo prodlužte dobu pečení asi o 10 minut.


Pro více chutných receptů a zajímavých článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete například tipy na Jarní úklid v kuchyni nebo třeba recept na  špenátové knedlíky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení