3 chutné a rychlé jídla hotová do půl hodinky

Znáte to, hlad jako vlk, ale máte málo času nebo se vám prostě nechce stát u plotny celé dopoledne. Nezoufejte. Přinášíme vám 3 rychlé recepty, které nejen, že zvládnete za půl hodiny, navíc jsou všechny recepty tak jednoduché, že je zvládnou i nekuchaři. Připravíme si kuře caprese, asijskou pánev a nesmíme zapomenout ani na vegetariánský pokrm – batátová pánev. Uvidíte, že pokrmy připravíte raz dva a ještě si na nich skvěle pochutnáte! 

Kuře caprese

Doba přípravy: 20-25 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 723 kcal/ 3027 kJ

Suroviny na 4 porce:

Na salát:

400 g rukoly

4 lžíce balzamikového octa

4 lžíce extra panenského olivového oleje

sůl

pepř

Ingredience na kuře:

4 kuřecí prsa

2 mozzarelly

12 středně velkých rajčat

2 svazky bazalky

8 lžic balzamikového octa

8 lžic extra panenského olivového oleje

sůl

pepř

Kromě toho:

rostlinný olej

oblíbené pečivo

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 723 kcal/ 3027 kJ (* 36 %); sacharidy 19 g (* 7 %); bílkoviny 51 g (* 102 %); tuky 51 g (* 73 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Poté je dochutíme solí a pepřem.

Rajčata zbavíme stopek, omyjeme je a nakrájíme je. Nakrájíme i mozzarellu. Lístky bazalky natrháme a nakrájíme na jemné proužky.

Na pánvi rozehřejeme trochu rostlinného oleje a kuřecí prsa z obou stran prudce opečeme. Po chvíli podlijeme 4 lžícemi balzamikového octa a 4 lžícemi vody a snížíme teplotu. Kuřecí prsa opékáme alespoň 5 minut, dokud není maso propečené, občas je podlévejte omáčkou z pánve.

Pečená kuřecí prsa poklademe mozzarellou a plátky rajčat a pokapeme olejem a omáčkou z pánve. Kuře posypeme nakrájenou bazalkou.

Na salát propereme rukolu a osušíme ji. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Kuře podáváme s čerstvým pečivem a salátem.

 

Asijská pánev

Doba přípravy: 25 – 30 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 520 kcal/ 2177 kJ

Suroviny na 4 porce:

300 g hnědé rýže

400 g kuřecích prsních řízků

1 velká tyčinka celeru

2 jarní cibulky

1 kousek zázvoru (asi tak o velikosti stroužku česneku)

1 stroužek česneku

1 lžíce sojového oleje

300 g houby shiitake

3 papriky

150 g fazolových klíčků

3 lžíce sójové omáčky

pepř

sůl

1 šálek kokosového mléka

1 hrst bazalky

2 lžíce sezamu

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 520 kcal/ 2177 kJ (* 26 %); sacharidy 81 g (* 31 %); bílkoviny 35 g (* 70 %); tuky 7 g (* 10 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Rýži propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Každá rýže se vaří trochu jinak.na obalu. Kuřecí prsa, celer a jarní cibulku nakrájíme na nudličky, zázvor nasekáme nadrobno a česnek prolisujeme lisem.

Na dostatečně velké pánvi rozehřejeme olej a všechny výše uvedené ingredience smažíme na oleji po dobu 5 minut a to za stálého míchání.

Houby nakrájíme na kousky a papriky na proužky, fazolové klíčky opláchneme horkou vodou. Přidáme vše do pánve a opékáme dalších 5-10 minut. Přilijeme šálek kokosového mléka a podle chuti dochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou.  Sezamová semínka orestujeme na pánvi bez tuku a přidáme je ke směsi masa a zeleniny.  Do malé mističky vypláchnuté studenou vodou vmačkáme rýži a tu potom převrátíme na talíř přidáme směs zelenina a masa a podáváme.

Batátová pánev

Doba přípravy:  30 – 35 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 410 kcal/ 1717 kJ

Bezlepkový recept

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

4 lžíce kešu oříšků

500 gr sladkých brambor

2  menší pórky

300 g  čerstvého zelí (savojského)

2 malé oranžové papriky

2 menší stroužky česneku

2 menší červené cibule

1 kousek zázvoru (velikosti vlašského ořechu)

2 lžíce olivového oleje lisovaného za studena

1 lžíce zeleninového vývaru

1 lžička hnědého cukru

150 g sýru feta

1 lžička červeného celého pepře

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 410 kcal/ 1717 kJ (* 21 %); sacharidy 42 g (* 16 %); bílkoviny 14 g (* 28 %); tuky 20 g (* 29 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Kešu oříšky nasekáme nahrubo a na mírném ohni bez přidání tuku opečeme na nepřilnavé pánvi a dáme stranou. Batáty oloupeme, podélně rozčtvrtíme a poté nakrájíme asi na půl centimetrové plátky.

Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Zelí zbavíme košťálů a a nakrájíme asi na 1 cm široké proužky. Papriky zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme a nakrájíme. Česnek, cibuli a zázvor nakrájíme nadrobno.

Do velké pánve dáme olivový olej a dostatečně jej zahřejeme. Přidáme cibuli, česnek, zázvor a pórek a  poté restujeme na středním plameni asi 5 minut. Přidáme zbývající zeleninu a batáty a promícháme. Smažíme 2 minuty. Zeleninový vývar a cukr rozpustíme ve 100 ml horké vody a zeleninu jím zesklovatíme. Vaříme 10 minut na středním plameni. Fetu nakrájíme na kostičky a posypeme tím zeleninu tak 2 minuty před koncem doby vaření a prohřejeme. Podáváme posypané kešu oříšky a paprikou. 

Grilovací sezóna už je díky krásnému počasí v plném proudu. Máte na ni všechno? Nechybí vám už něco? Nezoufejte, vše naleznete v naší kategorii Grilovací sezóna, kde najdete stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii Nápoje, je důležité dodržovat pitný režim! 

Nezapomeňte také zkontrolovat omáčky k masu. Nedochází vám vaše oblíbená? Široký výběr omáček nejen ke grilovanému masu či zelenině, ale také například k těstovinám nebo salátům naleznete v kategorii Omáčky, kečupy a hořčice. 

V rubrice Blog a recepty naleznete spoustu tipů, zajímavých informací ale také hlavně receptů nejen na gril. Nechte se inspirovat!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz