Třešňový cheesecake

Po sezóně jahod pomalu ale jistě začíná sezóna třešní. Cheesecake se řadí k oblíbeným dezertům a nakyslá chuť třešní ho jen pozvedne. Uvidíte, že s naším receptem dosáhnete dokonalé balance sladkosti a kyselosti a tento dezert se hned stane hvězdou každé vaší oslavy či oblíbeným zákuskem ke kávě.

Doba přípravy: asi 100 minut, z toho asi 35 – 40 minut aktivní přípravy
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 534 kcal /2236 kJ
Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

Na těsto:
150 g pšeničné hladké mouky
100 g mletých mandlí
70 gramů cukru
130 g studeného másla
1 vejce
Na náplň:
1 sklenice třešňového kompotu nebo čerstvé vypeckované třešně, asi jeden hrneček
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 bio citron
1 vanilkový lusk
5 vajec
100 g změklého másla
150 gramů cukru
1 Balení pudinkového prášku s příchutí vanilky
200 g přírodního smetanového sýra
500 g tvarohu
250 g mascarpone
Kromě toho:
tuk na vymazání formu + mouka na vysypání
moučkový cukr na pocukrování


Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2236 kJ/ 534 kcal (*27 %); sacharidy 36 g (*14 %); bílkoviny 15 g (*30 %); tuky 37 g (*53 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Mouku, mleté ​​mandle, cukr a studené máslo smícháme pomocí hnětacího háku ručního mixéru na hladké těsto. Robota nechte těsto zpracovávat alespoň 5 minut. Poté z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme asi na 30 minut do lednice.

Mezitím si připravte náplň. Třešně sceďte, šťávu si nechte. Smíchejte kukuřičný škrob se 3 lžícemi višňové šťávy, zbývající třešňovou šťávu přiveďte v hrnci k varu. Přidejte škrobovou směs a za stálého míchání přiveďte k varu. Nakonec přidejte třešně, přiklopte a nechte vychladnout. Pokud máte čerstvé třešně svařte je vypeckované s trochou vody a cukru. Vodu předtím smíchejte se škrobem a postupujeme obdobně jako s třešněmi z kompotu. Cukru dáme podle chuti, vody asi tak půl hrníčku.
Citron omyjeme a osušíme a nastrouháme kůru. Vymačkáme citronovou šťávu a dáme stranou. Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Smícháme měkké máslo a žloutky, přidáme citronovou kůru, vanilkovou dužinu, cukr a pudinkový prášek a to vše smícháme do hladka. Poté vmícháme smetanový sýr, tvaroh a mascarpone. Ručním mixérem ušleháme z bílků tuhý sníh a poté ho opatrně po částech zašleháme do krému s 1 lžící citronové šťávy.
Troubu předehřejte na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 160 stupňů). Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Na pomoučené pracovní ploše rozválíme křehké těsto a vyložíme jím formu. Základ několikrát propícháme vidličkou a obložíme třešněmi. Nalijeme tam krém a pečeme ve střední části trouby po dobu 50-60 minut. Pokud povrch v polovině doby pečení začne hnědnout, přikryjeme alobalem.
Cheesecake vyjmeme a necháme vychladnout. Pomocí nože uvolněte tvarohový koláč od okraje formy. Pokud chcete, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Grilovací sezóna už je díky krásnému počasí v plném proudu. Máte na ni všechno? Nechybí vám už něco? Nezoufejte, vše naleznete v naší kategorii Grilovací sezóna, kde najdete stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii Nápoje, je důležité dodržovat pitný režim! 

Nezapomeňte také zkontrolovat omáčky k masu. Nedochází vám vaše oblíbená? Široký výběr omáček nejen ke grilovanému masu či zelenině, ale také například k těstovinám nebo salátům naleznete v kategorii Omáčky, kečupy a hořčice. 

V rubrice Blog a recepty naleznete spoustu tipů, zajímavých informací ale také hlavně receptů nejen na gril. Nechte se inspirovat!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení