Vážení zákazníci, ve dnech 29.3.-1.4.2024 bude náš e-shop uzavřen. Veselé Velikonoce Vám přeje celý tým Německého e-shopu :-)

Poradíme, jak ihned poznat rozdíl mezi marmeládou a džemem

Chleba s marmeládou je česká snídaňová klasika, kterou mají rádi mladí i staří. Střední Evropa je obecně rájem zavařeninových potravin, protože si v našich klimatických podmínkách rádi užíváme ovocných chutí i v chladných zimních měsících. Co když si ale po ránu pochutnáváte na marmeládě a on je to ve skutečnosti džem?! Žádné velké drama to není, ale ne každý se v dnešní době dokáže vyznat v terminologii okolo ovocných zavařenin. Co si tedy na ten krajíc mažeme a jak se v nabídce džemů i marmelád vyznat?

Čtěte pozorně etikety

Nejprve historické okénko – dlouho platilo, že za marmeládu se mohly označovat rosolovité výrobky z ovoce, které měly hladkou texturu. Džemy pak oproti marmeládám obsahovaly hrubé kousky plodů. Evropské unii to ale jako rozdíl nestačilo, a proto se dnes s názvem marmeláda oficiálně setkáte pouze u produktů vyrobených z citrusových plodů, které musí tvořit alespoň 20 % konečného výrobku.

Výrobek, který obsahuje 35 % necitrusového ovoce, se označuje jako džem a džemy s vyšším procentním podílem (45 % a více) se mohou v názvu chlubit slovy výběrový nebo extra.

Jak vidno, tak mezi marmeládou a džemem nutně neexistuje rozdíl v kvalitě, rozhoduje totiž zejména převažující druh ovoce. Tam, kde výrobky nesplňují stanovené podmínky, se často setkáte s názvem „ovocná směs”, ve kterých hlavní roli hrají především přidané cukry.

Vybírejte jen to nejlepší díky našim tipům

Teď už víme, jaké jsou hlavní rozdíly mezi marmeládou a džemem. Jak ale najít ten správný výrobek pro naše mlsné jazýčky? Nezbyde než se pozorně podívat na etiketu nebo popis na internetovém obchodě. Cena jako taková vám moc nenapoví. I levnější marmelády a džemy mohou být vyrobeny kvalitně a bez zbytečných přidaných látek. Všímejte si zejména:

  • Množství skutečně použitého ovoce – tady podle nás vždy platí, že čím více, tím lépe.
  • Podíl cukru – velké množství přidaného cukru není dobré, ale příliš malý obsah cukru znamená, že se džem či marmeláda rychleji zkazí.
  • Datum spotřeby – vzhledem k dlouhé trvanlivosti zavařenin si s ní příliš nemusíte lámat hlavu až do chvíle, kdy produkt skutečně otevřete.
  • Diabetici by měli zpozornět, pokud vidí nápis „bez cukru” protože i tyto přípravky mohou obsahovat poměrně velké množství sladidel.

Německé džemy plné čerstvého ovoce

Užijte si nálož čerstvé ovocné chuti po celý rok s kvalitními německými džemy a marmeládami z naší nabídky:

G&G Meruňkový džem s 50% ovoce, 450g

Výběrový džem G&G s 50% ovoce vás nadchne svoji jemnou a sladkou chutí. Perfektně se hodí i na přípravu nejrůznějších buchet a moučníků.

G&G LESNÍ PLODY džem s 50% ovoce, 450g

Lahodný ovocný džem z ostružin, borůvek a malin. Vynikající kombinace lesních plodů nejenže skvěle chutná, ale je i velmi zdravá

Maintal Šípková marmeláda extra 340g

Vynikající a zdraví prospěšná šípková marmelád, která vám svou chutí prozáří den.

Koo marmeláda z hořkých pomerančů 450g

Špičková marmeláda, vyrobena z těch nejlepších hořkých pomerančů. Absolutní delikatesa i pro ty nejnáročnější gurmány.

Mövenpick Gourmet snídaně z lesního ovoce 250g

S lahodnou ovocnou pomazánkou z lesního ovoce od Mövenpicku můžete každé ráno chutně mlsat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz