Vážení zákazníci, ve dnech 29.3.-1.4.2024 bude náš e-shop uzavřen. Veselé Velikonoce Vám přeje celý tým Německého e-shopu :-)

Perníčky - vůně Vánoc

Adventní období se už blíží. Nadcházející neděle je již ta první adventní. Štědrý den je v sobotu takže do něj zbývá necelých 5 týdnů. Čas na nákupy dárku tedy ještě je. Brzy už ale bude čas na pečení cukroví. Mezi symboly Vánoc dozajista patří i perníčky. Ty dokážou rozvonět celý váš dům a přenést vás do dětství. V našem článku se dnes podíváme na to, od kdy a kde všude se perníčky pečou, co se do nich dává a čím je vylepšit.

  

Z historie perníku

Možná vás překvapí že perníčky, respektive tedy pečivo z medu a mouky, znali už lidé ve starém Egyptě, Řecku i ŘÍmě. Už jen kvůli tomu, že med nebyl nikdy levná surovina jednalo se o celkem luxusní pochutinu. Pekly se původně jako placky a to na železném plátu. Později se peklo ve formách s náboženskými nebo světskými motivy. První zmínky o perníku na našem území pochází z doby Lucemburků, tedy z počátku 14. století. Jednalo se o luxusní pokrm, který se dostal jen k nejbohatším lidem ve městech. To se změnilo až po 30leté válce, kdy výroba perníku narostla do takové míry, že se stal dostupný pro větší část obyvatelstva. Cechy perníkářů nebyli a tak se sdružovali s pekaři a mlynáři, dohromady tak tvořili po řeznících druhý největších potravinářský cech. Důležitým městem bylo německé město Norimberk, kam chodili perníkáři na zkušenou.

Náměty perníků zůstaly v podstatě neměnné. Od náboženských motivů se upustilo, ty světské zůstaly. Po rozvoji cukrářství se perníkářům přestalo dařit. Lidé začali mlsat jiné dobroty a tak řemeslo sice přežilo dodnes ale už není takovým luxusem jako dřív.

 

Recepty v proudu času

Původně se jako perník označovalo pečivo z mouky, medu a směsi koření. Tento recept se však za stovky let proměnil. Jeden čas se těsto zadělávalo opravdu s velkým předstihem a to klidně i v rámci měsíců. Těsto tím, že bylo uleželé, nebylo potřeba doplňovat o kypřící látky. Těsto se pak dávalo do dřevěných forem vysypaných moukou. V peci se pak pozvolna peklo. Perníky se pekly podle různých receptů, které se předávaly pouze v rámci rodiny z generace na generaci. Velkou roli hrál poměr klasického perníkového koření: skořice, badyán, anýz, koriandr a původně i pepř, ze kterého perníčky dostali svůj název. Sladidlo se medem. Cukr se začal používat až v posledních stoletích. 

V průběhu času se změnily i tvary a způsob zdobení perníčků. Z perníků se vyráběli třeba i betlémy, poté různé figurky –  koníci, panenky, pejsků. Na poutích a jarmarcích mládenci kupovali pro své milé perníková srdce, která byla od 19. století zdobena cukrovými glazurami, ale i sklíčky nebo zrcátky. Od 19. století totiž přišli vykrajovátka a tak bylo žádoucí aby se na hladký povrch dostala poleva. Zdobení perníků je dodnes jen pro šikovné ruce. 

Upéct je však dnes zvládne doma už každý a těsto se v lednici rozleží za pár dní. K dispozici máme různé formy a vykrajovátka.

 

Pardubický perník

Nejznámější a nejvyhlášenější perníkářské město u nás. V minulosti však tak významnou úlohu nemělo. Perník se tu začal vyrábět až po roce 1756, ve velkém tu výroba začala až před 1. světovou válkou. Po roce 1948 začala velkovýroba perníku. Od roku 2009 je použití označení "Pardubický perník„ regulováno – smí se vyrábět a balit na území Pardubic a to za dodržení přesné receptury.

Poctivou ruční výrobou je zaručeno, že neplesniví, nežlukne, jeho tvar a zdobení vydrží roky, a když náhodou ztvrdne, nevadí to.

Tipy na konec:

Při pečení perníčků dbejte na to abyste je nepřepekli. Přepečné perníčky nezměknou. Pomoci jim sice může vložit k nim rozpůlené jablko, nicméně ani to neumí zázraky.

Pokud chcete aby se vám perníčky krásně leskly potřete je hned po vyndání z trouby žloutkem.

Pokud můžete vytvořte si perníkové koření doma a to čerstvé. Stačí vám správně zkombinovat perníkové koření a čerstvě si jej namlít.

Dnes už slovem perník označujeme i buchtu na plech. Na naše blogu můžete najít recept na Vláčný perník s jablky. 

Pokud se vám nechte perníčky péct najdete je u nás na eshopu a to rovnou  polevami nebo čokoládou – Perníky a perníčky nejen na Vánoce 

V kategorii Vánoce 2022 už nyní můžete nakoupit spoustu kvalitních dobrot. Najdete tam spoustu sladkostí pro děti do balíčku, hotové balíčky či tradiční vánoční sladkosti ke kafi.  

V rubrice Blog a recepty zas naleznete spoustu dalších zajímavých článků, receptů a inspirace.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz