Pečeme vánoční cukroví

Vánoční cukroví přináší nejen sladké chuťové požitky, ale i pocit Vánoc a atmosféry typické pro pečení. Historie cukroví sahá až do 16. století, kdy se začaly formovat první sladké pochoutky s magickými schopnostmi. Jak se vyvíjela tradice pečení cukroví, jakým způsobem se přizpůsobovala dostupným surovinám a jak lze nejlépe plánovat, péct a skladovat vánoční cukroví? To se dočtete v dnešním článku.

Historie cukroví

Představa o vánočním cukroví se zrodila v 16. století, avšak původně vypadala zcela odlišně od dnešní podoby. Tuto tradici nezahájili křesťané, nýbrž pohané. Věřilo se, že cukroví má magické schopnosti a může chránit rodiny, zvířata a domovy před temnými silami. S pečením cukroví byly spojeny rituály, mýty a pověry, a první sladkostí byly ovocné figurky určené nejen k požití, ale také k hrám dětí.

S postupným rozvojem přibývalo druhů cukroví, začínaje sušeným ovocem a medem. V 19. století, přestože cukr nebyl běžnou surovinou, se začaly přidávat další ingredience jako mouka, tuk, vajíčka nebo čokoláda. Cukroví bylo původně předností šlechty, ale i chudší vrstvy si přizpůsobily recepty podle toho, co měly k dispozici, a pekly sladké dobroty s využitím škvarků nebo slaného kořeněného těsta.

Dnes se u nás peče cukroví v drtivé většině domácností, což v Evropě nemá obdoby. Vánoční cukroví, tak jak ho známe dnes, má nedlouhou historii až od druhé světové války. Tehdy se vánoční mlsání povýšilo na pravé cukrářské umění. Mezi nejoblíbenější druhy se řadí vanilkové rohlíčky, linecké koláčky a medvědí pracny.

Kdy péct jaké cukroví

Plánování pečení cukroví se stává klíčovým prvkem pro dosažení perfektního výsledku. 3-4 týdny před Vánocemi je ideální čas začít s pečením suchých druhů cukroví. To pak umožňuje cukroví dobře uležet a změknout, což přispívá k vylepšení jeho chuti a usnadňuje mazání bez rizika lámání. Můžete se pustit do přípravy vanilkových rohlíčků, lineckého a išelského (zatím ale nepotírejte marmeládou ani krémem a nesypte ani moučkovým cukrem), perníčků, zázvorek nebo jakýchkoliv sušenek a marokánek. Dva týdny před Vánocemi jsou ideálním obdobím pro pečení suchých druhů cukroví z formiček – pracen, ořechového cukroví a cukroví z kokosového těsta, a začít s procesem zdobení a slepování lineckého, případně i zdobení perníčků. Je na čase připravit i krémy. Poslední týden před Vánocemi je ideální pro nepečené cukroví, vosí hnízda a případné upečení vánočky.

Vánoční pečení: Vánočka 

Jak cukroví správně skladovat

Správné skladování cukroví je klíčové pro zachování jeho chuti a kvality. Sušší druhy, například linecké a perníčky, preferují uložení v papírové krabici vyložené ubrousky v chladu. Naopak křupavější druhy, jako jsou kokosky nebo pusinky, patří do plechové dózy, která udržuje křupavost.

Cukroví s krémem a čokoládou by mělo být skladováno v lednici, aby se zabránilo žluknutí. Bezlepkové cukroví by mělo být uloženo odděleně od běžného cukroví. Přebytek cukroví lze skladovat v mrazáku a vytáhnout na Velikonoce.

Pár rad na závěr

Pro optimální skladování cukroví a udržení jeho svěžesti můžete využít několik jednoduchých triků:

Jablka: Vložte do krabice s cukrovím (kde lze skladovat i více druhů) rovnoměrně rozložené kousky jablek. Pravidelně měňte jablka, aby udržely optimální vlhkost ve skladovacím prostoru cukroví.

Vlhká utěrka: Pokryjte papírovou krabici s cukrovím lehce vlhkou utěrkou. Tím umožníte postupné pronikání vlhkosti dovnitř krabice. Občas cukroví promíchejte, aby se vlhkost rozložila rovnoměrně.

Trouba: Do předehřáté trouby nastavené na cca 120 °C postavte na dno hrnec s vodou a vložte plech s cukrovím (už upečeným). Nechte péct asi 15 minut. Tímto způsobem můžete urychlit proces změkčení cukroví, pokud by bylo příliš tvrdé nebo suché.

Vánoční cukroví není pouhým gastronomickým zážitkem; nese s sebou bohatou historii a tradice spojené s magickými rituály a ochranou domova. Od prvních kroků v pečení cukroví ve 16. století až po dnešní rozmanité druhy, tradice pečení cukroví se stala neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Plánování, péči a správné skladování představují klíčové prvky pro vytvoření nejen chutného, ale i krásného vánočního cukroví. Ponořte se do vůně a chutí vánočního pečení a sdílejte radost z těchto sladkých dobrodružství s vašimi blízkými.

Dopřejte si i vy,  odpočinek od každodenních povinností. K tomu si uvařte lahodnou kávu z naši nabídky kvalitní kávy a dopřejte si klidně i něco sladkého na zub. Spoustu receptů najdete v naši rubrice blog a recepty , a pokud to chcete vzít doslova vyberte si, namísto pečení doma, něco dobrého z nabídky vánočního sortimentu sladkostí a pochutin.

Mimo sladkosti tam najdete třeba i výborný Stettner Starobavorské svařené víno 1l
V naší rubrice Blog a recepty najdete:

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz