Vánoční pečení: Vánočka

První adventní neděle, tzv. železná neděle klepe na dveře a vánoční nálada se už  pomalu, ale jistě dotýká nás všech. Čím jiným si zpříjemnit adventní čas než klasickým vánočním pokrmem. Vánočku známe všichni. Podle některých se peče až na Štědrý den, ale pokud máte chuť neváhejte a vánočku si upečte kdykoliv budete chtít. Receptů je opravdu mnoho a záleží na tom co máte rádi. My si dnes ukážeme recept na snadnou a chutnou vánočku, kterou zvládne úplně každý. Víte o tom, že vánočka se peče už více než 300 let a můžete ji v kuchařkách najít například jako štedrovečernice nebo pletenice? 

Doba přípravy: 2,5 hodiny –  V závislosti na době kynutí – aktivní doba přípravy asi 30 minut, pečení 40 minut a kynutí minimálně hodinu, recept tedy patří k časově náročnějším

Obtížnost: Recept je snadný na přípravu, jen pletení může vyžadovat větší trpělivost 

Suroviny na 1 vánočku:

1 kg hladké mouky

350 ml mléka

225 g másla

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

200 g cukru (pokud máte rádi sladší nebojte se množství cukru zvýšit na 250 g)

3 vejce

půl kávové lžičky soli

nastrouhaná citronová kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu

100 g rozinek namočených v rumu

100 g nasekaných mandlí + plátky mandlí na posypání

Orientační energetická hodnota celé vánočky:

Energetická hodnota 5308 kcal; bílkoviny 136 g; sacharidy 550 g; tuky 250 g; vláknina 38 g

Postup přípravy:

Začneme rozinkami. Ty propláchneme horkou vodou a poté je zalijeme trochou rumu a necháme nasáknout. Poté připravíme kvásek. Droždí utřeme s lžící cukru na řídkou kaši, přidáme dvě lžíce mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. 

Mezitím než nám vzejde kvásek prosejeme do dostatečně velké mísy mouku, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Poté, co nám vzejde kvásek přilijeme ho k mouce. Poté přidáme zbylé mléko, ve kterém rozmícháme 2 vejce. To třetí si necháme na potření vánočky. 

TIP: Pokud chcete pracovat s robotem vezměte misku od něj, ať zbytečně nemusíte těsto přendavat a dělat si tak více nádobí než je potřeba.

Vše důkladně promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Znovu důkladně zpracujeme, na pomoc si můžeme klidně vzít kuchyňského robota. Cílem je hladké, nelepivé ale tužší těsto.

Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě ho necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem. Během kynutí alespoň jednou promícháme abychom z těsta dostali vzduchové bubliny. 

TIP: Plátky mandlí na posypání předtím namočte do mléka, aby se během pečení tolik nevysušily.

Po vykynutí těsto vyklopíme na moukou poprášený vál, prohněteme a zapracujeme rozinky a mandle. Potom těsto rozdělíme na 9 stejných dílů. Z těchto dílů vyválíme přibližně stejně silné prameny asi tak 30 centimetrů dlouhé. 

TIP: Pokud se vám nechce plést spodní patro ze 4 pramenu, upleťte ho ze 3 silnějších pramenů a víc je zploštěte, uvidíte že to nikdo nepozná. Nejste-li si jistí postupem pletení koukněte na videa jak se plete vánočka. 

Začneme plést – první patro ze 4 pramenů. Prameny uprostřed překřížíme a od středu začneme zaplétat k jednomu a poté druhému konci. Na konci ji spojíme a zahneme dolů. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed hranou ruky uděláme menší důlek. Potřeme rozšlehaným vejcem a pokračujme druhým patrem – klasickým copem ze tří pramenů. Konce opět spojíme a přeneseme na základ vánočky. Opět trochu zploštíme, Navrch položíme dva smotané prameny a zahneme jejich konce v pomyslném písmenu X pod spodní patro vánočky. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě půl hodiny kynout. Necháme předehřát troubu na 180 stupňů a pečeme asi 40 minut, po 20 minutách snížíme teplotu na 160. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Pár zajímavostí nakonec:

Vánoček se dříve peklo tolik, kolik bylo členů domácnosti.

Na Štědrý den se ta nejhezčí a největší vánočka podávala na závěr slavnostní večeře, a rozkrojila ji vždy hlava rodiny. Zbytky vánočky dostala domácí zvířata aby byla zdravá. 

Tradiční vánočka má být upletena z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři představují rozum, cit a vůli, horní dva pak vědění a lásku.

V Německu platí za tradiční vánoční pokrm štola, obdoba vánočky. Rozhodně ji vyzkoušejte! Najdete ji i v naší nabídce: Kuchenmeister vánoční štola nebo také Only Marcipánová vánoční štola 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení