Lívance

Kdo by neznal nadýchané a jemné lívance, luxusnějšího příbuzného klasických palačinek. tejně jako palačinky i lívance jsou dokonalou pochoutkou, oblíbené u dětí i dospělých. Receptů je opravdu mnoho. Skvěle chutnají s čerstvým ovocem, různými zavařeninami i třeba s jogurtem či zmrzlinou. Vhodné jsou k snídani, obědu ale i k večeři. Záleží jen a jen na vás.

Doba přípravy: 45 minut + kynutí

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce po 4 kusech:

Na těsto:

500ml mléka

300g polohrubé mouky

10g droždí (¼ kostky)

1 vejce

špetka soli

lžíce cukru

lžíce másla

citronová kůra z půlky citronu

špetka muškátového květu

Na smažení a dokončení:

2 lžíce másla nebo sádla na smažení

Na dokončení a dochucení vše co máte rádi, tipy najdete na konci receptu.

Výživové údaje: 

895kJ/214kcal; sacharidy 40g; tuky 3g; bílkoviny 5g

Postup: 

V menší misce rozetřeme droždí s cukrem na řídkou kaši. K vzniklé kaši přidáme lžíci z odváženého množství mouky a zalejeme přibližně 100ml vlažného mléka. Poté necháme chvilku stranou vzejít kvásek. Že je kvásek vzešlý poznáme tak že nám “vybublal” a nabyl na objemu. Do větší mísy si mezitím připravíme mouku, špetku muškátového květu, sůl a zalijeme to rozpuštěným máslem, rozšlehaným vajíčkem a zbylým mlékem. K tomu přilijeme vzešlý kvásek.
TIP: Pokud vám kvásek nevybublal zkontrolujte jestli nemáte prošlé droždí. Mívá krátkou trvanlivost a poté co projde je nepoužitelné. Bez kvásku ani těsto nevykyne. Můžete do těsta místo kvásku přidat k mouce ještě před přidáním mokrých suroviny asi tak čtvrt až půl sáčku droždí sušeného. 

Vše důkladně promícháme, a mícháme do té doby dokud nám nevznikne hladké, řídké těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout alespoň půl hodiny.

Poté, co je těsto vykynuté si rozpálíme nepřilnavou pánev nebo lívanečník a na troše másla smažíme jednotlivé lívanečky. Smažíme je na středním ohni. Lívanečky přibližně po 2 minutách, poté co se na povrchu zatáhnou a “zaschnout”, otočíme a smažíme chvilku, asi tak minutu, z druhé strany. Hotové lívance udržujte v teple do podávání. Pomoct vám k tomu může trouba zapnutá na 70 stupňů.

A teď to nejdůležitější: Co k nim? Někdo volí starou známou klasiku: moučkový cukr se skořicí, rozpuštěné máslo a k tomu třeba zakysaná smetana nebo třeba vyzkoušejte z naši nabídky tento přírodní sirup: Grafschafter Goldsaft přírodní sirup 500g.

Skvěle chutnají také se zmrzlinou a G&G Šlehačkou ve spreji 29% 250ml

A stejně jako palačinky jsou moc dobré taky v kombinaci s džemem či marmeládou. Vyberte si svůj oblíbený z naší nabídky kvalitních německých džemů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení