Lišková omáčka

Letošní rok je bohatým na houby. Zejména na lišky, jež v posledních letech rostly spíše ojediněle. Letos jich je ale, jak se lidově říká, jako naseto. Patří mezi nejoblíbenější a nejchutnější houby a jsou součástí mnoha receptů. Oblíbené jsou také pro svůj vysoký obsah zdraví prospěšných látek jako například: železa, vitaminu D a C2 ale také serotoninu. Houba má vysoké protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. Zkuste je připravit v této lahodné omáčce, která se skvěle hodí například k masům, ale naprosto výborná je i kombinace s těstovinami.

Doba přípravy: 45 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept (Samozřejmě pouze samotná omáčka, bez masové přílohy)

Suroviny na 4 porce:

Na omáčku:

250g lišek

1 velká nebo 2 menší cibule, 

1 menší pórek

50g másla

200ml smetany

150ml masového či zeleninového vývaru (lze nahradit 1 kostkou bujónu rozmíchaného v odpovídajícím množství horké vody)

2 stroužky česneku

sůl

pepř

kmín

Na přílohu vyzkoušejte:

Edeka Italia Tagliatelle 500g nebo Edeka Italia Těstoviny Fusilli Tricolori 500g

Postup:

Cibuli nakrájíme na drobno a do vyšší pánve si dáme rozehřát máslo. Do rozehřátého másla nasypeme cibuli a rozdrcené dva stroužky česneku a necháme chvilku osmahnout. Po chvíli přidáme dobře očištěné a trochu pokrájené lišky. Osolíme, opepříme a přidáme i trochu kmínu. Pokračujeme dokud lišky nepustí trochu šťávy. Poté přilijeme vývar. Necháme 2 minutky povařit. Pokud chceme lišky trochu křupavé nastal čas jejich vyjmutí. Lišky přelijeme přes síto a tekutinu vrátíme zpět do pánve. Do tekutiny přidáme povařit na kolečka nakrájený pórek a smetanu. Redukujeme na požadovanou hustotu. Ideální je vařit omáčku alespoň 15 minut, zkrátka dokud se vám omáčka nezdá tak akorát hustá. Zahustit se dá samozřejmě i jíškou z mouky, másla a vývaru ale většinou to není potřeba. Potom co dosáhneme požadované konzistence vrátíme do omáčky zpátky to co jsme nechali v sítu a necháme chviličku ještě povařit, aby se nám lépe spojily chutě. Dochutíme pepřem a solí. Takto připravenou omáčkou poléváme uvařené těstoviny. Více zredukovaná omáčka se hodí například ke steaku s hranolkami. Dozdobit můžeme omáčku například petrželovou natí, v případě podávaní s těstovinami i různými druhy sýra.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení