Když hoří oheň a voní jaro: Filipojakubská noc v Česku a Německu s chutí grilu

Poslední dubnová noc má v sobě něco magického. Ve vzduchu je cítit jaro, tráva se zelená, stromy kvetou – a někde už doutná oheň. Právě 30. duben, Filipojakubská noc, nebo také Valpružina noc, je časem, kdy se po staletí zapalují ohně, vyhánějí zlé síly a vítá nová sezóna. V Česku i Německu má tato noc své pevné místo v kalendáři – a často je to právě první večer, kdy oficiálně startuje grilovací sezóna.

Spojme tradice, vůně dřeva a chutě z obou zemí – a připravme si večer, na který se nezapomíná.

Čarovná noc mezi zimou a jarem

Filipojakubská noc nese jméno po svatém Filipovi a Jakubovi, jejichž svátek připadal právě na 1. května. Už ve středověku se v tuto noc zapalovaly ohně, aby odvrátily zlé síly, čarodějnice a zahnal se zbytek zimy. Oheň měl očistnou moc – symbolicky pálil vše staré, a dával prostor novému.

V Česku je noc známá hlavně jako „pálení čarodějnic“ či "májka". Děti vyrábějí strašidelné figuríny čarodejnic, obce připravují hranice, lidé se scházejí, opékají špekáčky, zdobí a stavějí máje a vítají jaro.

Walpurgisnacht: Oheň, tanec a slavnosti po německu

V Německu se 30. dubna slaví Walpurgisnacht, pojmenovaná po svaté Valpurze, která měla ochraňovat před zlými duchy. Tradice je silná zejména na severu a v oblasti Harzu, kde se konají slavnosti s maskami čarodějnic, průvody, tanečními večery a ohňovými show.

Kromě symbolického vypálení zimy je to ale i společenská událost – lidé se scházejí u ohně, popíjejí pivo, jedí klobásy a užívají si první teplé večery.

A právě u ohně se obě země krásně propojují – je to místo setkávání, sdílení a pohody. Tak proč ho nespojit s dobrým jídlem?

Grilování jako moderní rituál

Doba se sice změnila, ale touha posedět u ohně zůstala. A co dnes symbolizuje společné chvíle u plamenů více než grilování?

Filipojakubská noc je ideální příležitostí k tomu, jak otevřít grilovací sezónu. Ať už chystáte klasický ohýnek na zahradě, nebo moderní gril s uhlím či plynem, stačí pár ingrediencí a večer je váš.

České vs. německé grilovací chutě

V Česku kralují špekáčky, marinované maso, brambory v alobalu a samozřejmě pivo. Děti milují pečené marshmallows nebo banán s čokoládou zabalený v alobalu.

V Německu vládnou různé druhy klobás – bratwurst, currywurst, ale také sýry na gril, pečivo, zeleninové špízy a pestrobarevné omáčky. Typické jsou i omáčky na bázi piva, hořčice nebo kari, které dodávají masu nezaměnitelnou chuť.

Obě tradice se skvěle doplňují – tak proč si neudělat česko-německý večer na grilu? Klidně připravte české klobásy, k tomu německé omáčky a doplňte to například německou limonádou, ovocným pivem nebo tradičním dezertem z našeho e-shopu.

Oheň, přátelství a pohoda

Filipojakubská noc není jen o starých pověrách a figurínách čarodějnic. Je to především noc plná světla, sdílení a radosti, kdy se rodiny i přátelé scházejí, aby přivítali jaro.

Využijte ji k tomu, abyste zpomalili, sedli si s blízkými k ohni nebo grilu, a společně si připomněli, jak důležité je být spolu. A když u toho ještě ochutnáte něco dobrého – ať už českého, nebo německého – bude to večer, na který se budete chtít každý rok vracet.

Tipy na produkty z našeho e-shopu

Pro inspiraci jsme připravili výběr produktů, které vám pomohou vykouzlit ten správný česko-německý večer.  Najdete je jednoduše v naší sekci  Grilovací sezóna  – stačí si vybrat, co se hodí právě k vašemu večeru.

Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. 

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz